Voima ja kestävyys

Mikä on voima ja kestävyysharjoituksen ero? Lyhyesti sanottuna voimaharjoitus on silloin kun treenaat jotta voit nostaa niin paljon kuin mahdollista. Kestävyys on, kun jaksat pienemmän painon nostamisen moneen kertaan, kestävyys voi myös olla, että jaksa juosta maratonin tai tehdä pitkänmatkan pyöräilyn.

Mitä eroa on kestävillä ja voimakkailla lihaksilla?

Lihastosi koostuvat monista pienistä lihaskudoksista, jotka ovat vierekkäin koko lihasta pitkin. Nämä lihaskudokset voivat näyttää hiukan erilaisilta ja niillä on vähän erilainen toiminta. Tavallisesti nämä luokitellaan eri tyyppeihin:

·       1 tyypin

·       2a tyypin

·       2x tyypin

Suurin ero näissä ja mikä meitä kiinnostaa on ero 1 ja 2 tyypin välillä. 1 tyypin kudokset ovat vastuussa kestävyydestä ja 2 tyypin kudokset ovat vastuussa voimasta. Nämä tyypit ovat eri nopeita ja tässä tarkoitetaan supistumisnopeutta

·       1 tyypin lihaskudokset ovat hitaita

·       2 a ovat nopeita

·       2 x ovat erittäin nopeita

Jos käytät kevyempiä painoja, 2 tyypin kudokset eivät vain yksinkertaisesti rasitu tästä ja sen sijaan rasitat tyypin 1 kudoksia, jolla ei valitettavasti ole samanlaista kykyä lisätä lihaksen määrää ja voimaa.

Eri lihaksissa on eri määrä 1 ja 2 tyypin lihaksia tämä tarkoittaa että jotkut lihakset ovat luonnollisesti kestävämpiä ja jotkut voimakkaampia. Esimerkiksi pohjelihas on normaalisti paljon 1 tyypin dominoiva joka tarkoittaa että se on kestävämpi, tämä on myös syy miksi joillakin henkilöillä on vaikeampaa saada isot pohjelihakset. Tämä on aika helppo ymmärtää jos katsot lihaksen tehtävään, pohjelihaksen tehtävä on seisoessa ylläpitää tasapainoa ja kävellessä sen tehtävä on ottaa painosi vastaan jokaisella askeleella.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

·       Lihasvoima on kyky kantaa/nostaa painavia painoja.

·       Lihasten kestävyys on kyky suorittaa lihastehtäviä pitkään.

·       Lihasvoima liittyy nopeisiin lihaskuituihin, kun taas kestävyys liittyy hitaisiin lihaskuituihin.

 

Mikä näistä on paras vaihtoehto? Se riippuu siitä mitä olet tekemässä.

Maratonin juoksija on parempi painaa niin vähän, kun mahdollista, joka tarkoittaa että hänellä ei voi olla suuria ja painavia lihaksia. Hänen on myös oltava erittäin kestävä, jotta hän jaksaa juosta koko matkan (42 km ei ole helppoa juosta).

Voimanostaja tarvitsee voimaa, jotta hän jaksaa nostaa esim. enemmän kuin hänen vastustajansa kilpailuissa. Kehonrakentajat ovat myös ryhmä joka suosii voimaharjoittelua jotta voivat kasvattaa suurempia lihaksia.

Kiipeilijänä sinun tulee olla erittäin kestävä, jotta jaksat kiipeillä pitkän ajan ilman että tiput mutta kiipeilijän ote on pakko olla erittäin voimakas, jotta hän voi ottaa kiinni pienistäkin paikoista ja jaksaa roikkua koko kehon painollaan.

Guest User