Vaihtoehtoiset treenit
Mitkä ihmeen vaihtoehtoiset treenit? Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan treeniä, joka ei välttämättä ole se kaikkein tehokkain treeni asiakkaalle, mutta jolla on kuitenkin aikansa ja paikkansa. Otetaan esimerkiksi asiakas, joka haluaa kasvattaa lihasmassaa. Asiakkaalle tekemämme ohjelmointi tulee olemaan melko yksinkertainen: noin 3-4 liikettä, 3-4 sarjaa ja 6-12 toistoa, paljon perusliikkeitä, aluksi raskaat liikkeet ja sitten hieman erityishuomiota nukkuville lihasryhmille. Ohjelmassa ei ole juurikaan tilaa soveltaa, ja se voi alkaa tuntua tylsältä, ja roolimme PT:nä tulee lopulta olemaan enemmänkin tsemppaaja ja varmistaja kuin tekniikoiden ja uusien liikkeiden opettaja. Vaihtoehtoinen treeni kerran kuussa antaa asiakkaan kropalle jotain uutta koettavaa, aktivoi lihaksia eri tavalla ja toivon mukaan on asiakkaalle hauska kokemus!
Ja kun puhumme vaihtoehtoisista treeneistä, allaolevat ehdotukset eivät ole tarkoitettu vain yhdeksi osaksi tavanomaista treeniä, vaan kokonaiseksi treeniksi, joka on tehty vain ja ainoastaan kyseisen välineen tai teeman ympärille. Eli ei yksi kahvakuulaliike osana päivän ohjelmaa vaan kokonainen tunti kahvakuulatreeniä.
1. TRX
TRX on hauska väline, vaikkakin sillä voi olla hieman vaikeampi saada raskasta treeniä aikaiseksi. Suurin osa liikkeistä, joissa normaalilla tavalla suoritettuina keskivartalo pysyy stabiilina ja jopa passiivisena, muuttuvat TRX:llä tehtyinä täriseviksi keskivartalonhallintaliikkeiksi. TRX:n kanssa voitte tehdä monenlaisia punnerruksia, taivutuksia, vetoja ja kiertoja. Vain taivas on rajana. Kun olette tehneet 60 minuutin treenin TRX:llä, voi nauraminen olla seuraavana päivänä kivuliasta.
2. Kahvakuula
Kahvakuulalla treenaaminen voi olla kömpelöä ja outoa, mikäli treeniväline ei ole tuttu. Kahvakuula on erityinen väline, ja samanlaista vastusta on vaikea löytää muualta salilta tai saada aikaan jollain muulla välineellä. Sillä on helppo treenata koko kroppa. Kuten TRX:llä, myös kahvakuulien kanssa mahdollisuudet ovat äärettömät, eikä vain vaihtamalla raskaampaan kuulaan, vaan teknisestikin niillä voi tehdä kompleksisia, haastavia liikeyhdistelmiä. Heilautukset, taivutukset, punnerrukset, vetoliikkeet, kyykyt, sekä erikoisemmat liikkeet, kuten tuulimylly ja turkkilainen ylösnousu. Kokeile!
3. Ulkotreeni
Voit käyttää ulkotreeneissä välineitä, kuten painoliivejä ja hiekkasäkkejä tai voit tehdä kaiken kehonpainolla. Voit hyödyntää esimerkiksi matkan varrelta löytyviä penkkejä ja portaita. Parhaassa tapauksessa lähiseudultasi löytyy ulkokuntosali, jossa voit tehdä monia samoja asioita kuin sisällä, mutta raikkaassa ulkoilmassa. Ulkokuntosalien varustelu vaihtelee paljon, mutta usein niissä on ainakin leuanvetotanko, muutamia laitteita ja erikorkuisia penkkejä.
4. Tasapainotreeni
Slackline ja pilatespallo ovat tasapainotreeniin suositeltavia välineitä. Tiedämme, että slackline ei välttämättä ole kaikkien saatavilla, mutta voitte koittaa ylipuhua salinne hankkimaan sellaisen. Laadukas slackline maksaa muutaman satasen ja on superhelppo kasata. Slacklinella käveleminen ja pilatespallolla tasapainoilu ovat lyömätöntä tasapainotreeniä.
5. Functional movement -treeni
Eli 3D-treeni tai miksi nyt haluattekaan tätä kutsua. Te, jotka olette olleet alalla jo hieman pidempään, muistatte Gray-instituutin luennot siitä, kuinka esimerkiksi takareisiä tulisi treenata ja että lihaksia, jotka toimivat eri liiketasoissa tulisi treenata kaikissa tasoissa. Logiikka on hyvä ja luultavasti tätä on terveellistä tehdä muutaman kerran vuodessa. Tämä treeni tarkoittaa yleensä liikkeiden yhdistelemistä eri liiketasoissa turvallisella tavalla. Sopivalla vaativuustasolla ja oikealla painolla tehtynä 3D-treeni on superhyvä lisä ohjelmaan silloin tällöin.
6. Idioottitreeni
Tämä treeni on sitä varten, että asiakkaat saavat kokeilla uusia asioita ja tuntea tavanomaisesta poikkeavaa kuormitusta. Kuten nimi sanoo, tämän tulisi olla jotain, joka tuntuu asiakkaasta lähes hullulta. Jotkut treeneistä ovat täysin normaaleja toisille urheilijoille, mutta ennenkuulumattomia asiakkaalle, joka treenaa ainoastaan kuntosalilla kasvattaakseen lihasmassaa. Esimerkiksi swimrun lähisaaristossa tai juoksu portaat ylös kaupungin korkeimmalle paikalle painoliivin kanssa. Pois mukavuusalueelta!