Osa-aikainen vai kokoaikainen PT?
Monet, jotka haaveilevat personal traineriksi ryhtymisestä ja ovat tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa, suunnittelevat aluksi jatkavansa töitään normaalisti ja aloittamalla PT:n työt päivätyön ohessa. Eli 100% “tavallista” työtä ja siihen päälle osa-aikainen PT:n työ. Kun asiakkaita alkaa tulla lisää, on yleensä ajatuksena, että ns. päivätyöstä vähennetään tunteja (jos mahdollista) ja PT-työlle annetaan lisää tunteja. Joidenkin kuukausien tai ehkä vuoden päästä on asiakkaita toivottavasti niin paljon, että PT-työstä voi tulla kokoaikainen ansiotyö ja entisestä päivätyöstä voidaan irtisanoutua.
Tämä on sulava tapa vaihtaa työtä ja personal training on yksi harvoja aloja, joissa näin voi tehdä. Vaiheittain kokoaikaiseksi PT:ksi ryhtymisessä on kuitenkin myös haittapuolia, joista sinun on hyvä tietää, jos suunnittelet alanvaihtoa.
Riskinä on, että tunnet jatkuvasti alisuoriutuvasi kaikessa. Päivätyösi tuntuu kurjalta, kun aloitat PT:nä. Asiakkaasi eivät saa tarpeeksi aikaasi. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika ja omat treenisi jäävät vähemmälle, koska teet enemmän töitä. Sen sijaan, että tekisit yhden asian erittäin hyvin, teet montaa asiaa samaan aikaan, eikä mikään oikein onnistu. Miten voit tehdä tämän siirtymävaiheen niin sujuvasti kuin mahdollista?
Kuten yleensä, on tässäkin kyse suunnitelmallisuudesta. Pidä huoli, ettet suunnittele työskenteleväsi enemmän tunteja kuin oikeasti ehdit ja jaksat. Älä ajattele niin, että sinun pitää tehdä 14 tunnin työpäiviä vain siksi, että olet väliaikaisessa “siirtymävaiheessa”. Aseta tiukat aikarajat sille, milloin voit vastaanottaa asiakkaita. Esim. jos sinulla on vapaata tilaa työkalenterissasi ainoastaan klo 8-9 maanantaisin ja torstaisin, voit vastaanottaa PT-asiakkaita ainoastaan silloin, etkä voi joustaa. Sinun ei missään nimessä pidä olla liian kiltti ja siirtää aikaa tiistaille tai myöhemmäksi maanantaille, jos se tarkoittaa, että toinen työsi hankaloituu. On parempi, että menetät asiakkaan sen takia, että PT-aikasi eivät ole joustavia. Ajan myötä tulet työskentelemään luontevammin tarkkaan rajatulla aikataululla, ja opit, että se olet sinä PT, joka päättää ajat, eikä asiakkaat. Asiakkaiden tulee olla joustavia aikataulujensa kanssa, ei sinun.
Sinun tulee myös olla rehellinen työnantajallesi. Kerro, että suunnittelet aloittavasi työskentelemään ekstraa PT:nä, mutta että se ei tule menemään päällekkäin tavallisen työsi kanssa. Riippuen työstäsi ja esimiehestäsi, voit mahdollisesti neuvotella vähentäväsi työaikaasi jo tässä vaiheessa, mikä olisi kaikkein paras tilanne. Vaikka se tarkoittaisi hieman matalampaa palkkaa, on työsi laatu paljon parempi. Ole myös rehellinen uutta työnantajaasi kohtaan, mikäli aloitat PT:nä kuntosalilla tai -keskuksessa. Joillekin tällainen järjestely on täysin ok, ja jotkut taas haluavat ainoastaan kokoaikaisia trainereita.
Milloin on järkevää alkaa suoraan kokoaikaiseksi PT:ksi?
Luonnollisesti heillä, jotka satsaavat PT:n työhön sataprosenttisesti, menee aina paremmin. Se on sama juttu melkein kaikilla aloilla. Jos suunnittelet esimerkiksi web designeriksi ryhtymistä, tulet tekemään parempaa työtä, jos sanot itsesi irti nykyisestä työstäsi ja työskentelet web designin parissa ison osan päivästä. Voit haalia enemmän osaamista ja sinulla on enemmän aikaa asiakkaille. Usein niillä trainereilla on myös suurempi työmotivaatio, joilla ei ole mitään “takaporttia”. Heidän palkkansa on täysin riippuvainen siitä, kuinka paljon he myyvät PT-tunteja. Ei ole kovin kivaa menettää mahdollista asiakasta, joka konsultaation jälkeen ei osta PT-tunteja, jos se tarkoittaa sitä, että saat hädin tuskin palkkaa ensi kuussa. Tässä tapauksessa pieni epätoivo tekee hyvää työn laadulle.
Minkä asioiden tulisi olla kunnossa, jos aikoo ryhtyä kokoaikaiseksi PT:ksi?
Tähän on melko vaikeaa vastata, sillä olemme kaikki erilaisia ja eri tilanteissa. Tässä on joitain asioita, joita kuitenkin kannattaa miettiä, ja joilla voi olla merkitystä päätöksen tekemisessä.
1. Taloudellinen turva
Ns. tavallinen kokopäivätyö antaa suuremman turvallisuuden tunteen kuin PT:nä työskentely. Tiedät kuinka paljon palkkaa saat joka kuukausi, ja että se riittää kaikkiin elinkustannuksiin. Tiedät pärjääväsi. Mieti, oletko valmis elämään epävarmojen tulojen kanssa jonkin aikaa.
2. Säästöt
Personal traineriksi ryhtyminen tarkoittaa lähes aina 2-3 kuukautta pienemmällä palkalla. Kannattaa laskea, että säästösi riittävät elinkustannuksiin muutamaksi kuukaudeksi, mikäli et tienaa tarpeeksi tuona aikana.
3. Vastuu
Oletko vastuussa muista? Onko sinulla kenties lapsia, joista sinulla on taloudellinen vastuu? Mieti, miten alan vaihto vaikuttaisi läheisiisi.
Ylläolevat kohdat ovat oikeastaan ainoita, joilla on suurta merkitystä. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka vanha olet. Personal trainereille 18-vuotiaista aina +60-vuotiaisiin on kysyntää. Sillä ei ole väliä, kuinka hyväkuntoinen olet. PT:n tulee olla hyvä treenaamaan muita, ei välttämättä itseään. Silläkään ei ole väliä, onko sinulla aikaisempaa kokemusta myynnistä, markkinoinnista ja muusta, joka on epäsuorasti yhteydessä ammattiin. Kaiken sen voi oppia.
Lopuksi: jos pohdit tosissasi PT:ksi ryhtymistä, oli se sitten osa-aikaisena tai kokoaikaisena, niin antaa palaa! Ihminen harvoin katuu jotain, mitä tuli tehtyä. Mutta sitä mitä ei tehnyt, katuu moni. Jopa he, jotka aloittavat uuden yrityksen tai vaihtavat alaa siinä menestymättä, harvoin katuvat sitä, että he uskalsivat. Matkan varrella oppii uutta ja on usein hauskaakin. Ja vaikka epäonnistuisi, voi aina saada uuden työn. Määrätietoisille ja rohkeille riittää kyllä töitä.
Huom: Kirjoittaja ei ole mikään life coach tai uravalmentaja, joka voisi antaa neuvoja uravalinnoissa. Tekstiä ei ole tarkoitettu vakaviksi uraneuvoiksi, ainoastaan viihteeksi ja herättämään ajatuksia!