Tessa Olsbo - Fitness-kisaajasta ammattivalmentajaksi

Tessa Olsbo on hiljattain valmistunut IntensivePT personal traineriksi, mutta on jo ennen valmistumistaan rakentanut itselleen laajan asiakaskunnan ja näkyvyyden.

Tänään pääsette lukemaan lisää Tessan matkasta kansainväliseksi valmentajaksi!

Miksi halusit personal traineriksi alun perin?

Haaveilin PT:n ammatista ensimmäisen kerran vuonna 2018 kun valmistauduin ensimmäisiin Fitness-kisoihini. Halusin ymmärtää ja tietää miksi mitäkin tehdään ja halusin perehtyä siihen, miten ihmiskeho oikein pelaa ja miten siitä saadaan kaikki mahdollinen teho irti fiksusti. Lisäksi intohimo kuntosalitreenaamista kohtaan on tuonut mukanaan halun perehtyä liikkeisiin, lihasten työskentelyyn ja siihen, miten keho liikkuu. Lisäksi minua on kiinnostanut jo useamman vuoden se, miten lihasmassaa rakennetaan ja rasvaa poltetaan optimaalisesti.

Minua ihmetytti myös ihmisten hirvittävä halu kiusata itseään kitudieeteillä ja jotkut treenasivat myös todella hurjia treenimääriä. Moni tuttavapiiristänikin treenasi hullun lailla ja tarkkaili ruokavaliota orjallisemmin kuin esim. minä, joka sentään kilpailee fysiikkalajeissa. Halusin tehdä siihen muutoksen ja lähteä muuttamaan tuota kyseistä viidakkoa.

Missä valmennat? Ja millainen valmentaja sinä olet?

Tällä hetkellä kaikki ohjattavat asiakkaani ohjaan WFC:llä Tampereen keskustassa. Olen valmentajana vaativa, mutta olen myös läsnäoleva. En päästä asiakkaitani helpolla, mutta haluan antaa heille työkaluja sekä uutta ajateltavaa. Minua myös kiinnostaa, mitä valmennettavilleni kuuluu. Haluan tarjota yksilöllisen ratkaisun, joka sopii juuri asiakkaalle ja hän saa siitä apua pitkäksi aikaa.

Mikä urheilutausta sinulla on?

Lapsena olen harrastanut niin judoa, tanssia, sählyä kuin myös lentopalloakin. Kilpailin  myös kouluratsastuksessa aktiivisesti aina 22-vuotiaaksi asti. Kuntosalilla olen aina silloin tällöin käynyt, mutta vuonna 2015 kipinä iski oman elämäntaparemontin merkeissä, jolloin kuntosali tuli enemmän kuvioihin. Myös unelma Fitness-kisoista motivoi takaraivossa päivästä toiseen. 2017 siirryin Fitness- kisavalmennukseen ja vuonna 2018 & 2019 olen kilpaillut Body Fitness SM-ja kansainvälisissä kisoissa. Tavoitteenani on nousta taas lavalle kovempana kuin koskaan ja treenaan itse sitä kohti.

Onko taustastasi ollut apua urallasi?

Koen, että taustani on antanut työkaluja minulle, joilla olen lähtenyt viemään yritystä eteenpäin. Olen perinpohjaisesti joutunut opettelemaan saliliikkeitä, oppinut uusia liikkeitä, kokeillut todella monia erilaisia treenitekniikoita ja koen ymmärtäväni jo jonkin verran miten siellä salilla tehdään tulosta. Opin toki koko ajan lisää ja koen sen olevan tärkeää, että minullakin on valmentaja ja häneltä minäkin opin aina uutta. Koen myös oman elämäntapamuutoksen tekemisestä hyötyä, koska pystyn ymmärtämään perinteisen kuntosaliharjoittelijan maailmaa sekä myös sen mitä kilpaurheilu vaatii. Lisäksi olen tehnyt lähes 10v myyntityötä elannokseni sekä kouluttanut myyntiä, joten myös omien palveluiden myyminen on suhteellisen vaivatonta.

Oletko onnistunut saavuttamaan valmennustavoitteesi?

Ihan täysin en ole saavuttanut valmennustavoitettani. Olen jakanut ison tavoitteen moneen osaan. Lopullinen tähtäimeni on jättää nykyinen palkkatyöni ja elättää itseni täysin valmennuksen parissa. Iso tavoitteeni onkin, että minulla on henkilökohtaiset valmennukset, Fitness-valmennusta sekä verkkovalmennuspuoli.

Mitkä liikunta alueen osat kuuluvat työkuvioihisi ja mihin asiakasryhmään olet erikoistunut?

Tällä hetkellä teen henkilökohtaisia PT-valmennuksia sekä myös sosiaalista mediaa. Instagram ja Youtube kuuluvat somealustoihini, joihin keskityn eniten. Suurin osa asiakkaistani ovat joko juuri aloittaneita saliharjoittelijoita ja jonkin aikaa treenanneita (alle 2v), mutta kaipaavat siihen tavoitteellisuutta. Asiakkaiden tavoitteet pyörivät rasvanpolton ja maksimaalisen lihaskasvatuksen parissa, toki valmennan myös  paljon elämäntapamuutosta haluavia. Kohderyhmänä ovat pääsääntöisesti n. 20-30-vuotiaat naiset, mutta olen valmentanut mm. myös nuoria miehiä.

Onko sinulla jokin tietty valmennustyyli?

Olen vaativa ja annan asiakkailleni haastetta, mutta pyrin aina ensisijaisesti ymmärtämään asiakkaan tilannetta ja kartoittamaan hänelle ne parhaat työkalut, joilla saadaan asiakkaan toivoma lopputulos. Alusta asti toki otin sen linjan, että olen asiakkaille myös rehellinen sekä suora. En halunnut alkaa myydä mitään sellaista, jonka takana en voi seistä. Lisäksi haluan olla mahdollisimman paljon mukana asiakkaan matkalla enkä vain olla se tyyppi, joka lähettää ohjeet muutaman viikon välein. Pyrin kyselemään paljon ja haluan tietää jos asiakkaalla on vaikka uniongelmia tai treenaaminen alkaa vaikka tökkiä. Lisäksi koen olevani suht rento tyyppi, jonka kanssa voi jutella oikeastaan mistä vain. Pidän sitä tärkeänä, etten ole vain auktoriteetti vaan olen ihan samanlainen kuin kaikki muutkin, jolle voi kyllä puhua.

Mihin vaikeuksiin olet törmännyt urallasi ja urasi alkuvaiheilla?

Alussa hankalinta oli oikeasti hahmottaa se, mitä ja kenelle haluaa palveluitaan myydä. Myös oman henkilöbrändin luominen tuotti vaikeuksia sekä myös asiakashankinta tuntui hankalalta. Lisäksi myös uskallus viedä asioita rohkeasti eteenpäin heitteli kapuloita rattaisiin.

Miten ylitit nämä vaikeudet? Mitkä ovat hyvän valmentajan tärkeimmät tekijät? Miksi?

Olen luonteeltani päättäväinen ja halu on oppia lisää sekä menestyä tällä alalla. Siksi olen vain sinnikkäästi mennyt eteenpäin, kokeilut ja tehnyt. Täytyy uskaltaa vain lähteä tekemään, liika suunnittelu ei aina ole hyvästä. Tiedän myös, että jos hommia tekee pitkäjänteisesti, suunnitelmallisesti sekä tavoitteellisesti – ei siinä ole oikein muuta mahdollisuutta kuin se, että jokin päivä kova työ tuottaa hedelmää. Siksi täytyy uskoa itseensä ja omaan juttuun. Täytyy olla valmis tekemään töitä, sillä kukaan ei tule kotoa hakemaan.

Mielestäni ensisijaisesti täytyy olla halu auttaa ihmisiä. Valmentajan täytyy osata mukautua asiakkaan tilanteeseen ja auttaa häntä hänen parhaaksi katsomallaan tavalla. On myös erinomaista taitoa tunnistaa omat tietotaidon rajat ja ohjata asiakas tarvittaessa toiselle erikoistuneelle valmentajalle, jotta asiakas saa avun. Verkostoituminen onkin aika tärkeää tällä alalla!

Mikä on ero hyvän ja mahtavan valmentajan välillä?

Mielestäni hyvä valmentaja antaa asiakkaalleen kaikki tarvittavat työkalut, joilla asiakas varmasti saa tavoitteensa saavutettua. Tosin mahtava valmentaja tekee itsestään ajan myötä tarpeettoman ja sen tulisikin olla valmentajan lähtökohta. Hän antaa työkalut asiakkaalle, opettaa ja tukee niin, että jokin päivä asiakas pärjää jo omillaan. On siis eri asia antaa ohjeet kuin opettaa asiakasta käyttämään niitä arjessaan ja opettaa miksi asioita tehdään. Mahtava valmentaja myös on kiinnostunut asiakkaastaan ja haluaa olla läsnä.

Onko sinulla jotain sanottavaa ihmisille, jotka haluavat tehdä muutoksen elämässään?

Kaikki lähtee itsestä. Se ei riitä, että mietit vain asioita, joita haluaisit tehdä. On noustava ylös ja tehtävä niitä. Lisäksi moni miettii sitä, mitä muut ajattelee tai pahinta mitä voi tehdä on jäädä epäonnistumisen pelon taakse. Itse mietin aina niin kun tulee jotain uutta eteen ja se vähän jännittää: ”Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?”. Yleensä se ei ole niin paha asia etteikö siitä hengissä selviäisi. Epäonnistumisiakin pelätään liikaa, niistä kannattaa vain ottaa opiksi.  

Onko sinulla jotain sanottavaa tuleville valmentajille?

Uskaltakaa tuoda osaamistanne esille ja tehkää rohkeasti sitä mistä te pidätte! Uskaltakaa kokeilla ja uskaltakaa epäonnistua – suunnitelmaa voi aina vaihtaa jos jokin ei toimi. Lisäksi uskaltakaa myydä ja seistä sen takana, mitä te myytte. Sekä se tärkein – muistakaa myös pitää itse vapaapäiviä J Niin te asiakkaitakin tulette kehottamaan moneen otteeseen urallanne. Lisäksi muistakaa nauttia! Tämä on huikea ala!

Seuraa Tessaa somessa:

Instagram: @tessaolsbo & @pt.tessaolsbo

Youtube: Tessa Olsbo

Nettisivut: www.pt-tessaolsbo.com

 
IMG_3707.JPG
 
Oppilastarinat, TyöGuest User