Syötkö sinä pähkinöitä?

Olet varmaan kuullut, että pähkinät ovat erittäin ravitsevia ja terveellisiä ja pullollaan pehmeitä rasvoja, mutta oletko ikinä kuullut pähkinöiden muista positiivisista puolista?

Positiiviset vaikutukset

Pähkinät ovat E- ja B-vitamiinien, proteiinien, kalsiumin, kaliumin, kuidun, omega-3-rasvojen ja monien muiden ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Lisäämällä pähkinöitä ruokavalioosi tuet hermostoasi, sydäntäsi ja verisuoniasi.

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Pähkinät sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

  • E-vitamiinin lähteitä ovat hasselpähkinät, mantelit, maapähkinät ja pekaanipähkinät;

  • B1 -vitamiinia löytyy makadamiapähkinöistä;

  • B9-vitamiinin lähteitä ovat maapähkinät ja hasselpähkinät;

  • A-vitamiinia löytyy pekaanipähkinöistä

  • Kalsiumia sisältävät mantelit ;

  • Saat kaliumia pekaanipähkinöistä ja pistaasipähkinöistä;

  • Hyvä magnesiumin lähde on pekaanipähkinä;

  • Seleeniä löytyy brasilialaisista pähkinöistä;

  • Raudan lähde on cashew-pähkinät;

  • Sinkkiä saadaan pekaanipähkinöistä.

Pähkinöiden syöminen parantaa muistia ja aivojen toimintaa

Pähkinöiden sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot ovat hyviä silmille, nivelille, hermostolle ja aivoille. Ne auttavat myös painonpudotuksessa.

Omega-3-pitoisuuden ansiosta kaikilla pähkinöillä on positiivinen vaikutus muistiin ja aivojen toimintaan. Saksanpähkinät ovat kuitenkin tämän luettelon kärjessä, koska ne sisältävät huomattavasti enemmän omega-3- ja aminohappoja kuin muut pähkinät.


Mitä pitää ottaa huomioon?

Pähkinöissä on paljon kaloreita 

Koska pähkinöissä on korkea ravintoarvo (yli 550 kcal per 100g), niitä tulee syödä kohtuudella, noin 10-30 kappaletta päivässä, pähkinästä riippuen.

Pähkinät ovat allergeeneja

Muista, että pähkinät ovat allergeeneja eivätkä siksi sovi kaikille.