Syötkö sinä pähkinöitä?
Olet varmaan kuullut, että pähkinät ovat erittäin ravitsevia ja terveellisiä ja pullollaan pehmeitä rasvoja, mutta oletko ikinä kuullut pähkinöiden muista positiivisista puolista?
Positiiviset vaikutukset
Pähkinät ovat E- ja B-vitamiinien, proteiinien, kalsiumin, kaliumin, kuidun, omega-3-rasvojen ja monien muiden ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Lisäämällä pähkinöitä ruokavalioosi tuet hermostoasi, sydäntäsi ja verisuoniasi.
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Pähkinät sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
E-vitamiinin lähteitä ovat hasselpähkinät, mantelit, maapähkinät ja pekaanipähkinät;
B1 -vitamiinia löytyy makadamiapähkinöistä;
B9-vitamiinin lähteitä ovat maapähkinät ja hasselpähkinät;
A-vitamiinia löytyy pekaanipähkinöistä
Kalsiumia sisältävät mantelit ;
Saat kaliumia pekaanipähkinöistä ja pistaasipähkinöistä;
Hyvä magnesiumin lähde on pekaanipähkinä;
Seleeniä löytyy brasilialaisista pähkinöistä;
Raudan lähde on cashew-pähkinät;
Sinkkiä saadaan pekaanipähkinöistä.
Pähkinöiden syöminen parantaa muistia ja aivojen toimintaa
Pähkinöiden sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot ovat hyviä silmille, nivelille, hermostolle ja aivoille. Ne auttavat myös painonpudotuksessa.
Omega-3-pitoisuuden ansiosta kaikilla pähkinöillä on positiivinen vaikutus muistiin ja aivojen toimintaan. Saksanpähkinät ovat kuitenkin tämän luettelon kärjessä, koska ne sisältävät huomattavasti enemmän omega-3- ja aminohappoja kuin muut pähkinät.
Mitä pitää ottaa huomioon?
Pähkinöissä on paljon kaloreita
Koska pähkinöissä on korkea ravintoarvo (yli 550 kcal per 100g), niitä tulee syödä kohtuudella, noin 10-30 kappaletta päivässä, pähkinästä riippuen.
Pähkinät ovat allergeeneja
Muista, että pähkinät ovat allergeeneja eivätkä siksi sovi kaikille.