Suhtaudu lempeästi joulunajan ruokailuihin

Joulu on pian täällä. Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluu olennaisesti hyvä ruoka ja herkuttelu. On mahdollista, että koet jouluna epäonnistumisen tunteita, mikäli nautit vapaasti ruokia ja salitreenien sijasta köllöttelet sohvalla katsellen Netflixistä huonoja (mutta ah, niin koukuttavia!!!) jouluelokuvia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös nautiskelu ja herkuttelu. Kuinka voisit olla itsellesi armollisempi joulunajan ruokailujen suhteen?

Tyypillisiä reaktioita jouluruokailuihin

  • Söin liian paljon jouluruokaa, joten jätän huomenna aamiaisen ja lounaan väliin.

  • Käyn tänään vielä 30 minuutin kävelyllä polttaakseni joulukonvehdeista saadut kalorit

  • Syön pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, sillä suklaa ja piparit eivät sovi ruokavaliooni

  • Söin joulutorttuja ja taatelikakkua. Minulla on syyllinen olo.

  • Olen syönyt liikaa “huonoa” ruokaa.

  • En edisty, koska join lasin viiniä joulupöydässä.

  • Joulun jälkeen aloitan dieetin.

  • Olen niin lihava.

  • En uskalla enää ottaa lisää ruokaa, vaikka minun tekisi mieli.

Kuulostaako joku yllä olevista ajatuksista ja reaktioista tutulta? Laihdutuskulttuuri on demonisoinut satunnaisen herkuttelun ja juhlapyhistä nautiskelun. Se, mitä laihdutuskulttuuria ihannoivassa puheessa usein unohdetaan mainita on se, että vaikka herkuttelisit joka päivä joulun ja uuden vuoden välillä, tärkeämpää on se, mitä syöt uudenvuoden ja joulun välillä. Katso siis kokonaiskuvaa ennen kuin koet syyllisyyttä tai rankaiset itseäsi.

On myös tärkeää muistaa, että ruokaa ei tarvitse ansaita liikkumalla. Meidän jokaisen keho tarvitsee ravintoa, eikä kenenkään pitäisi tuntea syyllisyyttä syömisestä. Ravitseva ruoka ja meidän mielestämme hyvä ruoka eivät sulje toisiaan pois, vaan ne voivat kulkea käsikkäin ruokatottumuksissamme.

Kuinka näitä ajatuksia voi lähteä murtamaan?

Tunnista eri nälkätyypit

Ennen kuin pyrit muokkaamaan omaa ajatteluprosessiasi kognitiivisten vääristymien vähentämiseksi, sinun on ymmärrettävä nälkätyyppien välinen ero. 

Biologinen nälkä: ihmiskehon selviytymiselle olennainen, fysiologinen syömisen tarve. Tunnusomaista biologiselle nälälle on väsymys, ärtyneisyys, aivotoiminnan hämärtyminen ja vatsan kurina.

Mielihalunälkä: kun tällainen nälkä tulee, se johtuu yleensä siitä, että jokin kuulostaa hyvältä, vaikka emme välttämättä ole nälkäisiä. Esimerkiksi sinä söit jo lounaan, mutta kollega tuo keksejä töihin. Sinulla on "nälkä", koska mielesi tekee kyseisiä keksejä.

Emotionaalinen nälkä tai psyykkinen nälkä: halu tai tarve syödä jotain (yleensä lohturuokaa) emotionaalisen ärsytyksen tai ahdistuksen vuoksi. Stressisyöminen on myös emotionaalisen nälän muoto.

Käytännön nälkä: tämä tapahtuu, kun on tarvetta syödä vastauksena myöhempään odotettuun nälkään. Aiot esimerkiksi juosta 10 kilometriä, joten syöt ennen urheilusuoritusta optimoidaksesi palautumisen ja välttääksesi nälkää heti treenin jälkeen.

Jouluna koemme yleensä biologista nälkää ja mielihalunälkää. Näille molemmille on hyvin tilaa, kunhan muistat kuunnella itseäsi ja kehoasi. Syö nautiskellen ja vältä ahmimista tai ylensyöntiä, niin et syyllistä itseäsi niin helposti.

Kuinka vastata tavanomaisiin jouluruokailun aiheuttamiin reaktioihin?

Muistuta itseäsi siitä, että elämästä (ja/tai ruoasta) nauttiminen ei ole ikinä väärin. Saat todennäköisesti enemmän harmia aikaiseksi reaktioilla, joita luettelimme tämän postauksen alussa. Jos huomaat, että reaktiot istuvat tiukassa, kokeile seuraavia vastausmalleja itsellesi:

  • Söin liian paljon jouluruokaa, joten jätän huomenna aamiaisen ja lounaan väliin. —> Aamiaisen väliin jättäminen aiheuttaa tarpeetonta väsymystä, kognitiivista sumua ja keskittymistä ruokaan. Rajoittava lähestymistapa vahvistaa emotionaalista nälkää ja voi johtaa ylensyömiseen.

  • Käyn tänään vielä 30 minuutin kävelyllä polttaakseni joulukonvehdeista saadut kalorit. —> Harjoittelun ei pitäisi olla rangaistus syödystä ruoasta. Mitään ei tarvitse "kuluttaa pois", eikä ruokaa tarvitse ansaita.

  • Olen syönyt liikaa “huonoa” ruokaa. —> Ei ole olemassa hyvää tai huonoa ruokaa - on olemassa vain ruokaa.

  • En edisty, koska join lasin viiniä joulupöydässä. Vähemmän terveelliset valinnat yhtenä päivänä tai lyhyenä lomakautena ei estä edistymistä. Terveellisten käytäntöjen johdonmukainen noudattaminen on tärkeää.

  • Joulun jälkeen aloitan dieetin. —> Dieetti ei ole ikinä kestävä tapa edetä elämässä. Jos ruokavaliosi on ollut kunnossa ennen joulusta nauttimista, sinun ei tarvitse ajatella aloittavasi dieettiä, sillä voit vain jatkaa normaalia elämää; kuten olet tehnyt myös jouluna.

  • Olen niin lihava. —> Älä anna energiaa negatiivisille ajatuksille. Olet upea juuri sellaisena, kuin olet. Muutaman päivän tai viikon nautiskelu ei tee kehoosi oleellisia muutoksia. Nauti siis avoimin mielin ja katso itseäsi peilistä lempeästi.

  • En uskalla enää ottaa lisää ruokaa, vaikka minun tekisi mieli. —> Jos sinun tekee mieli ottaa lisää ruokaa tai olet yhä nälkäinen, voit hyvin santsata. Kenelläkään ei ole oikeutta moittia sinua valinnoistasi, joten kuuntele kehoasi ja täytä sen toiveet. Kieltäytyminen voi helposti johtaa ylensyömiseen myöhemmin.