Subjektiivinen biomekaaninen analyysi 4 yksinkertaisessa vaiheessa

Onko biomekaniikka mielestäsi vaikeaa? Älä huoli. Et todellakaan ole ainoa, joka ajattelee niin. Siksi olemme kirjoittaneet tämän blogin, jossa selitämme, kuinka subjektiivinen biomekaaninen analyysi tehdään neljässä yksinkertaisessa vaiheessa.

Vaihe 1 - Missä nivelissä liike tapahtuu?

Analyysissamme olemme kiinnostuneita vain siitä, missä nivelissä liike todella tapahtuu. Meidän ei tarvitse luetella kaikkia olemassa olevia niveliä tai lihaksia, vaan keskittyä vain => Missä liike tapahtuu? Tässä on joitain esimerkkejä:

Hauiskääntö -> jotain tapahtuu Art. Cubitissa (kyynärpää)

Ojentajapunnerrus -> jotain tapahtuu Art. Cubitissa (kyynärpää)

Polven koukistus -> jotain tapahtuu Art. Genussa (polvinivel)

Kyykky -> Art. Genu (polvinivel) ja Art. Coxae (lonkka)

Maastaveto - Art. Genu (polvinivel) ja Art. Coxae (lonkka)

Penkkipunnerrus -> GH-nivel (olkapää) ja Art. Cubiti (kyynärpää)

Älä tee asioista liian vaikeaa. Listaa ylös se, mitä näet.

Vaihe 2 - Konsentrinen ja eksentrinen vaihe

Kaikissa harjoituksissa on raskas vaihe ja yksinkertainen vaihe, joita kutsumme konsentriseksi ja eksentriseksi vaiheeksi. Konsentrisessa vaiheessa liikkeeseen osallistuvat lihakset supistuvat ja eksentrisessä vaiheessa ne supistuvat venytyksen aikana. Leuanvedossa konsentrisessa vaiheessa vedämme vartaloa ylös ja leukaa tangon yli ja eksentrisessä pääsemme jälleen ala-asentoon ja ojennettuihin käsivarsiin. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä ja miksi se on tärkeää?

Ensin tarkastelemme vain myötä- ja vastavoimia. Riippuen siitä, missä vaiheessa harjoituksessa olemme, painovoima toimii joko myötä- tai vastavoimana. Painovoimalla on silloin suuri vaikutus liikkeeseemme. Esimerkiksi hauiskäännössä käsipainon laskeminen lattialla liikkeen jälkeen on helppoa. Tämä johtuu siitä, että painovoima on myötävaikuttava voima. Jos joudumme pitämään käsivartemme suorana sivuilla ja tekemään hauiskäännön, työskentelemme painovoimaa vastaan. Tämä on selvästi raskaampaa, koska painovoima on nyt vastavoimana. Asia ei ole sen vaikeampi. On raskasta nostaa jotain lattialta ylös, mutta erittäin helppoa laskea sen jälleen alas.

Meidän on siis tunnistettava, millä liikkeen osilla on vasta- ja myötävaikuttava voima ja mitä niissä tapahtuu. Esimerkiksi:

Kyykky - kun seisomme lähtöasennossa ja menemme alas, liike on eksentrisessä vaiheessa. Tällöin lihaksemme toimivat venytyksen aikana. Meidän ei tarvitse tehdä paljon töitä, mutta "vastustamme" painovoimaa matkalla alas. Voisi sanoa, että painovoima auttaa meitä alas. Sitten tulemme konsentriseen vaiheeseen, jossa liikkeeseen osallistuvat lihakset supistuvat, jotta voimme nousta ylös. Tällöin työskentelemme painovoimaa vastaan.

Tärkeä seikka, joka tässä on ymmärrettävä, on se, että emme vedä itseämme aktiivisesti alas eksentrisessä vaiheessa. Tämän ymmärtämisen helpottamiseksi teemme esimerkin hauiskäännöstä. Kun käsivarsi on lukittu, teemme fleksion cubitissa (koukistuksen kyynärpäässä) liikkeen loppuunsaattamiseksi. Se on konsentrinen vaihe, jossa työskentelemme painovoimaa vastaan. Eksentrisessä vaiheessa hauislihakset toimivat edelleen, mutta tällä kertaa supistuminen tapahtuu venytyksen aikana. On helppo erehtyä ja ajatella, että nivel ojentuu ja siten ojentaja supistuu ja tekee ojennuksen. Näin olisi ollut, jos olisimme työskennelleet painovoimaa vastaan, mutta koska painovoima on myötävaikuttava voima hauiskäännön eksentrisessä vaiheessa, hauislihas tekee eksentrisen supistuksen. 

Vaihe 3 – Mitä liikettä nivelissä tapahtuu?

Nyt otamme mukaamme vaiheessa 2 oppimamme asiat ja sovitamme ne vaiheeseen 1. Voimme siis tehdä melko selkeän listan itsellemme. Otetaan esimerkkinä kyykky.

Eksentrinen vaihe (matka alas)

Missä nivelessä on liikettä?

Art. Coxae (lonkkanivel)

Art. Genu (polvinivel)

Myötävoima: painovoima


Eksentrinen vaihe (ala-asento)

Mitä liikettä nivelessä tapahtuu?

Art. Coxae (lonkkanivel) => Fleksio

Art. Genu (polvinivel) => Fleksio

Konsentrinen vaihe ( ylösnousu)

Mitä liikettä nivelessä tapahtuu?

Art. Coxae (lonkkanivel) => Ekstensio

Art. Genu (polvinivel) => Ekstensio

Vastavoima: painovoima

Analyysin tekeminen ei ole sen vaikeampaa.

Vaihe 4 - Mikä lihas tai lihakset muodostavat nivelliikkeen?

Useimmiten ihmiset aloittavat tästä vaiheesta, mikä, kuten näet, on täysin väärä järjestys. Jos otamme yllä olevan esimerkin, analyysin suorittaminen on nyt melko helppoa.

KYYKKY

Eksentrinen vaihe (matka alas)

Tämä osa on itse asiassa hieman hankalampi osa analyysiä, koska lihakset eivät itse asiassa suorita liikettä. Pikemminkin ne estävät liikkumista. Jos otamme Art. Genun fleksion esimerkiksi, huomaamme, että kehomme ei toimi niin, että reisilihakset vetävät meitä aktiivisesti ala-asentoon ja suorittavat koukistuksen Art. Genussa. Sen sijaan nelipäinen reisilihas toimii eksentrisesti varmistaakseen, että emme romahda matkalla alas.

Analyysi näyttää lopulta tältä:

Art. Coxae (lonkkanivel) => fleksio => pakaralihaksen ja reisilihasten eksentrinen supistuminen

Art. Cubiti (polvinivel) => fleksio => nelipäisen reisilihaksen eksentrinen supistuminen

Konsentrinen vaihe (ylösnousu)

Missä nivelessä on liikettä?

Art. Coxae => ekstensio => pakarat (gluteus) ja takareidet (hamstrings)

Art. Genu => ekstensio => nelipäinen reisilihas

Lihakset supistuvat konsentrisesti muodostaen nivelliikkeitä. 

Tässä meillä on valmis subjektiivinen biomekaaninen analyysi! Tiivistettynä analyysi näyttää tältä:

Kyykyn subjektiivinen biomekaaninen analyysi

Kyykyssä on kaksi vaihetta, eksentrinen ja konsentrinen vaihe. Työskentely tapahtuu sagittaalisissa tasoissa.

Eksentrinen vaihe

Eksentrisessä vaiheessa painovoima on myötävaikuttava voima. Lihakset toimivat liikkeen eksentrisen supistumisen aikana. Ensisijaiset nivelet ovat Art. Coxae, jossa on fleksio ja Art. Genu, jossa on myös fleksio. I Art. Coxae, pakaralihakset ja reisilihakset toimivat eksentrisesti ja Art. Genu sekä nelipäinen reisilihas toimivat eksentrisesti.

Konsentrinen vaihe

Konsentrisessa vaiheessa Art. Coxae ja Art. Genu ojentuvat. Art. Coxae sekä gluteus ja hamstrings suorittaa työtä ja Art. Genu Quadriceps suorittaa työtä.

Tässä vaiheessa painovoima toimii vastavoimana.


Tietysti biomekaniikasta voidaan tehdä vaikeampaa ja monimutkaisempaa, mutta tämä on hyvän ymmärryksen perusta. Muita tekijöitä, joista on keskusteltava, ovat sisäiset ja ulkoiset vivut ja vääntömomentti. Jos ymmärrät kuitenkin jo tämän, olet kulkenut pitkän tien.

TyöAnnu Keskisaari