Säännöllinen ateriarytmi
Yksi keskeinen hyvinvointiin liittyvä tekijä on säännöllinen ja yksilöllinen ateriarytmi. Se rakentuu usein kolmesta pääateriasta, joita ovat aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalasta. Aterioiden väliin suositellaan jätettäväksi 3-5 tuntia. Säännölliseen ateriarytmiin kannattaa pyrkiä joka päivä, myös viikonloppuisin, mutta siihen ei kannata suhtautua liian rajoittavasti ja joustamattomasti.
Säännöllisella aterirytmillä on monia hyötyjä. Se mm.
hillitsee näläntunnetta
pitää mielen virkeänä
auttaa jaksamaan
helpottaa syömisen hallintaa
auttaa nälkä- ja kylläisyysviestien tunnistamisessa
vähentää jatkuvaa napostelua
auttaa pitämään verensokerin tasaisena
tukee painonhallintaa
suojaa hampaita reikiintymiseltä
Ateriarytmissä voi olla parantamisen varaa, jos esiintyy toistuvasti kovia näläntunteita, syömishimoja sekä jatkuvaa napostelua. Tällöin olisi hyvä keskittyä seuraaviin seikkoihin:
Aamupala olisi hyvä syödä viimeistään 2h kuluttua heräämisestä, mielellään jo aikaisemmin
Aterioiden, varsinkin aamupalan, tulisi olla riittäviä
Aamupala olisi hyvä syödä kerralla, poikkeuksena esim. aamuharjoitukset, jolloin jaetulle aamupalalla voi olla paikkansa
Ateriavälin ei tulisi ylittää 5h
Ateriarytmiä kannattaa pyrkiä rakentamaan oman arjen ympärille kehon viestejä kuunnellen
Lähteet:
Borg, P. 2018. Tunne nälkä!: Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia. Gummerus Kustannus Oy, Helsinki.
Suikki, T. 2019. Ateriarytmin kulmakivet. Sydänliitto. https://sydan.fi/fakta/ateriarytmin-kulmakivet/