Raudanpuutteen vaikutus treenaamiseen
Raudanpuute on yleinen vaiva, joka vaikuttaa yksilöihin eri tavalla. Osa ihmisistä saa paljon vakavia oireita raudanpuutteen vuoksi, kun taas osa ei edes huomaa puutostilaa. Tässä postauksessa sisällöntuotannon harjoittelija ja personal trainer Roosa Mikkonen kertoo omia kokemuksiaan raudanpuutteesta treenaamisen näkökulmasta.
Mikä raudanpuute on?
Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos. Yksinkertaistettuna raudanpuute tarkoittaa sitä, että rautaa menetetään enemmän kuin sitä saadaan ravinnosta. (Puhti.fi, 2022) Raudanpuutteen syntymiseen voi olla lukuisia syitä, mutta yleisimpinä pidetään imeytymishäiriötä, suolistoverenvuotoa tai runsaita kuukautisia.
Puhti (2022) luettelee sivuillaan raudanpuutteen oireiksi:
väsymys
fyysisen suorituskyvyn ja yleiskunnon heikkeneminen
sydämentykytys
hengästyminen
huimaus
heikotus
kalpeus, vaaleat ikenet
korvien soiminen
hiustenlähtö ja hiusten oheneminen, huonokuntoiset kynnet ja iho
suun oireet, kuten palan tunne kurkussa, suun ja suunpielten haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet
masennuksen kaltaiset oireet.
Raudanpuutteen vaikutus treenaamiseen
Raudanpuute on ollut kokemuksena suoraan sanoen aika hirveä. Oireet alkoivat jo yläasteella, mutta niitä ei osattu yhdistää raudanpuutteeseen. Sain paljon rytmihäiriöitä ja sykkeeni oli jatkuvasti korkea. Asiaa tutkittiin, mutta lopulta syytä ei löydetty ja homma jätettiin siihen. Kun aloin treenaamaan salilla kunnolla, erityisesti sykkeen nousu vaikeutti treenaamista. Kyykkysarjan jälkeen syke huiteli 200 tietämillä ja pelkästään lämmittely juoksumatolla nosti sykkeen 150 lyöntiin minuutissa. Ihmettelin, koska olin kuullut muilta, että edes kestävyysharjoittelutreeneissä heidän syke ei nouse 200.
Toinen treenejä vaikeuttava asia oli ponnistuspäänsäryt treenin aikana sekä päänsäryt yleisesti. En itse edes tiennyt niiden olemassaolosta ennen raudanpuutetta. Kova päänsärkykohtaus tuli aina sarjan jälkeen ja erityisesti silloin, jos sarjaan liittyi isoa ponnistelua. Päänsäryt olivat tosi kovia ja välillä jouduin lopettamaan treenaamisen kesken niiden vuoksi.
Kolmas raudanpuutteen aiheuttama vaiva oli suorityskyvyn lasku. Treenatessa lihakset olivat koko ajan hapoilla ja ensimmäisen liikkeen jälkeen olin ihan rikki. Kroppa ei meinannut jaksaa edes tunnin treeniä. Raudalla on monia tärkeitä tehtäviä lihaksissa, jonka vuoksi raudanpuutteen kanssa treenaaminen vaikuttaa huomattavasti suorituskykyyn.
Nyt personal trainerina työskennellessäni huomasin yhdellä asiakkaallani samankaltaisia oireita treenin aikana mitä minulla aikanaan oli. Asiakas kävi kehotuksestani mittauttamassa ferritiinin ja se oli matala, joka selitti monet oireet. Jos siellä on muita valmentajina työskenteleviä, kannattaa tarkkailla myös tällaisia asioita sekä asiakkaan fiiliksiä treenin aikana!
Raudan tehtävät lihaksissa:
Rauta on olennainen osa happea kuljettavan hemoglobiinin ja myoglobiinin rakentumisessa, joten raudanpuuteanemian vaikutukset hapenottokykyyn ja lihaksen suorituskykyyn ovat helposti ymmärrettävissä. Hemoglobiinin tehtävä on kuljettaa happea kudoksille ja hiilidioksidia pois kudoksista. Myoglobiinin tehtävä on turvata lihasten hapensaanti kovassa rasituksessa.
Rauta on olennainen osa lihasten solutason energiatuotantoyksiköiden, mitokondrioiden, toimintaa. Mitokondriot tuottavat adenosiinitrifosfaattia, ATP:ta, joiden ansiosta lihassolu toimii. Lihassolu pystyy varastoimaan ATP:ta korkeintaan 1-2 sekunnin tarpeiksi, joten sen täytyy tuottaa sitä jatkuvasti tarpeidensa mukaan, jopa 300-kertaisesti lepotilaan nähden. ATP tuotannossa puolestaan rautaa sisältävillä entsyymeillä on keskeinen rooli. (Ritola, 2019)
Lähteet:
Puhti 2022. Alhainen ferritiini ja raudanpuute Luettu 14.9.2022
Ritola, l. 2019. Mitä seurauksia raudanpuutteella on lihasten toimintakykyyn? Luettu 14.9.2022