Pidä taukoja digitaalisesta todellisuudesta
Riippuvaisuutemme älylaitteista tulee esiin lähes kaikissa elämämme tilanteissa. Minne tahansa meneekin, näkee ihmisiä, jotka tuijottavat näyttöä - oli kyse sitten puhelimesta, tietokoneesta, tabletista tai televisiosta - joskus saatamme jopa käyttää useita laitteita samaan aikaan. Ranteessa älykello tai aktiivisuusranneke ilmoittaa, mikäli jotain huomiomme arvoista tulee esiin. Onko digitaalinen todellisuus ja somemaailma aidosti huomiomme arvoista? Miksi siitä tulisi muistaa ottaa taukoja?
Miksi on tärkeää pitää taukoja digielämästä?
Aloitetaan heti fyysisestä terveydestä. Näyttöihin naulattuna olemme usein hyvin ajattelemattomassa asennossa - selkä on kaareva, niska on kupera ja sormet puoliksi koppurassa . Pitkällä aikavälillä tällä kaikella on kuitenkin erittäin vahva vaikutus selkärankaamme . Kallistamme päätämme siinä määrin, että selkärangan kannattelema paino on paljon suurempi kuin kehomme normaalissa asennossa. Somettaminen voi siis aiheuttaa selkäkipuja ja kehon virheasentoja. Paljon on myös puhuttu siitä, tuleeko älylaitteiden käytön jatkuva lisääntyminen vaikuttamaan ihmiskehon evoluutioon. Tähän meillä ei valitettavasti ole mitään vastauksia, mutta hurjaltahan se kuulostaa.
On myös todistettu, että kun katsomme eri näyttöjä, räpytämme silmiämme monta kertaa vähemmän kuin normaalisti. Tämä voi johtaa silmien kuivumiseen, kipuun ja usein näön heikkenemiseen .
Fyysisen terveyden lisäksi meidän täytyy pitää huolta mielenterveydestämme. Älä hukkaa itseäsi älymaailman viehätysvoimaan tai houkutuksiin. Tietenkin useimmat ihmiset nykyään tekevät työnsä suoraan tietokoneen takana - kuten minäkin tätä blogitekstiä kirjoittaessani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voisi pitää taukoa silloin tällöin. Nostamme usein stressitasoamme mielettömästi kaiken työn kanssa, joka on tehtävä. Uusimmat uutiset, trendit ja sosiaaliset aktiviteetit, jotka on pidettävä ajan tasalla. Joskus on tarpeen ottaa askel pois - mennä ulos, hengittää raitista ilmaa ja kävellä.
Näyttöpäätetyö ja jatkuva tarve pysyä kärryillä uutisista, trendeistä ja kavereiden storypäivityksistä nostavat huomaamattamme stressitasojamme. Sinäkin olet varmaan joskus päivittänyt samoja somekanavia muutaman minuutin välein ja miettinyt, miksei tapahdu mitään? Näinä hetkinä on tärkeää muistaa, että tapahtumat tapahtuvat näytön takana. Jätä siis puhelin pöydälle ja mene ulos kävelylle hengittämään raitista ilmaa, lue kirjaa tai rupea luovaksi.
Vinkkejä digipaussin toteuttamiseen
Jokaiselle henkilölle on varmasti oikea tapa ottaa etäisyyttä digitaalisuuteen. Tapa määriytyy yksilöllisesti sen myötä, paljonko vietämme aikaamme somessa, mitä laitteita käytämme, teemmekö työmme digilaitteilla ja mitä tunteita somekäyttömme taustalla on.
Ota tavoitteeksesi sekä lyhyet että pidemmät tauot. Jos teet näyttöpäätetyötä, pidempiä taukoja on vaikeampaa ottaa keskellä työpäivää. Suosi siis kevyttä taukojumppaa vähintään kerran tunnissa, katso ulos ikkunasta tai lepuuta silmiäsi pitämällä niitä kiinni useamman minuutin.
Pitkät tauot onnistuvat helpommin vapaa-ajalla. Päätä esimerkiksi, ettet käytä puhelinta tai katso televisiota tuntiin ennen nukkumaan käyntiä tai tuntiin heräämisen jälkeen. Voit myös esimerkiksi pitää treenin ajan taukoa puhelimen käytöstä. Tämä saattaa toki tuottaa ongelmia, mikäli käytät jotain valmennussovellusta tai sinulla on tarve kuvata suorituksiasi esimerkiksi valmentajallesi.
Jos sinulla on esimerkiksi vaikeuksia keskittyä opiskeluun tai töiden tekoon siksi, että olet koukussa someen, kokeile esimerkiksi Pomodoro-tekniikkaa.
Erilaisia älylaitteita kehitellään siksi, että ne tekevät elämästämme helpompaa. Jatkuvan sisältövirran ja aivojemme saamien virikkeiden vuoksi digimaailmaan jää helposti koukkuun. Anna kuitenkin itsesi levätä ja pidä taukoa somen ja laitteiden käytöstä. Olen melko varma, että voit kiittää itseäsi!