Onko mahdollista nukkua liikaa?

Liika uni ei ole hyvästä eikä pahasta, mutta se kertoo jotain. Kymmenen tuntia tai enemmän unta on liikaa, jos se tapahtuu joka yö. Jos näin tapahtuu ajoittain (yleensä viikonloppuisin), se on merkki siitä, että unenpuute on kertynyt koko viikon aikana; liian pitkät unet viikonloppuisin ovat merkki siitä, että viikon aikana tulisi nukkua enemmän.

Vaikka olemme kaikki erilaisia ​​ja tarvitsemme eri määrän unta toimiaksemme optimaalisesti, voi pitkät yöunet seitsemänä yönä viikossa nukkuva sairastaa jotain sairautta, kuten uniapneaa, masennusta, levottomat jalat -oireyhtymää, hormonihäiriötä tai ruoka-aineallergiaa. Jos nukut joka yö 10-12 tuntia, ota yhteys lääkäriin ja harkitse unitestiä.

Uni-inertia voi kestää muutamista minuuteista muutamiin tunteihin

Uni-inertia on siirtymävaihe unen ja valvetilan välillä. Jos et herää unilta pirteänä, vaan pöhnäisenä ja aivosumuisena, kyseessä on uni-inertia. Uni-inertian oireita ovat myös ärtyneisyys sekä ajan ja paikan tajun katoaminen. Jokainen kokee uni-inertiaa aina välillä, ja etenkin liian pitkäksi vahingossa venyneet päiväunet voivat aiheuttaa tällaisen “mikä maa, mikä valuutta?” tilanteen, jossa ei tiedä, onko kello 7 illalla vai aamulla.

Jos uni-inertiaa kuitenkin esiintyy usein, on syytä olla huolissaan unen määrän riittävyydestä. Kun elimistö ei saa tarpeeksi unta, stressihormonien, kuten kortisolin, tasot kohoavat. Kun kehosi vihdoin saa tarpeeksi lepoa, se haluaa silti enemmän. Molemmissa tapauksissa tutkijat sanovat, että jos tarvitsemme kofeiinia ennen puoltapäivää pysyäksemme hereillä, emme todennäköisesti saa tarpeeksi unta.

Neljä lääkettä parempaan vireystilaan:

  1. Unen määrä - noin kahdeksan tuntia on unen kultastandardi, mutta se on yleisimmän vaihteluvälin keskiarvo (7-9 tuntia). Toiset tarvitsevat enemmän ja toiset vähemmän. Useimmat ihmiset ajattelevat tarvitsevansa vähemmän kuin todellisuudessa tarvitsevat. Yksi tapa saada selville maaginen numero on priorisoida unta viikon ajaksi. Mene nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja pyri nukkumaan yhdeksän tuntia plus 30 minuuttia unta. Joinakin öinä voit nukkua enemmän kuin toisina, mutta viikon lopussa ihmisen pitäisi luonnollisesti herätä tietyn tunnin jälkeen ja tuntea olevansa levännyt suurimman osan päivästä. Jos tämän viikon aikana uni on sekavaa ja levotonta, tämä on merkki siitä, että saatat tarvita vielä viikon saadaksesi unesi takaisin raiteilleen.

  2. Unen laatu – jos ihminen nukkuu yöllä tasaisesti 8-9 tuntia ja herää uupuneena, kyseessä voi olla terveysongelma tai unihäiriö. Jokin voi häiritä unta, kuten huoneen lämpötila, liian lähellä sänkyä olevat (melatoniinia häiritsevät) näytöt, kofeiinin tai alkoholin käyttö, vuodekumppani tai lemmikki, joka häiritsee unijaksoja, stressi tai mikä tahansa muu.

  3. Kronotyyppi - Kaikilla on geneettinen taipumus ihanteelliseen nukkumis- ja herätysaikaan. Ajattele varhaista lintua tai pöllöä. Jos nukut 8-9 tuntia yössä ja tunnet olosi edelleen huonovointiseksi päivällä, 15 minuutin siirto johonkin suuntaan voi auttaa. Kehon rauhoittuminen voi kestää useista öistä viikkoon.

  4. Säännöllisyys – Nukkumaan meneminen samaan aikaan joka ilta ja herääminen samaan aikaan joka aamu on tärkeää unen laadulle ja päivittäiselle energiatasolle. Kaikki 3 biljoonaa ihmiskehon solua sopeutuvat tiettyyn määrään unta, mikä helpottaa kehon nukahtamista ja heräämistä. 

Jos sinulla ei ole yleiskuvaa nukkumistottumuksistasi, suosittelemme pitämään viikon tai kaksi unipäiväkirjaa, mikä voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin uniterveyttäsi ja hahmottamaan unirytmiäsi. Merkitse muistiin, mihin aikaan menit nukkumaan, mihin aikaan heräsit, miten luonnehtisit untasi 5 pisteen asteikolla, kuinka levänneenä heräsit ja mitä teit edellisenä päivänä ennen nukkumaanmenoa. Analysoimalla näitä tietoja voit myös tehdä johtopäätöksiä unijaksojen optimoimiseksi.

HyvinvointiAnnu Keskisaari