Personal trainer -koulutus ei sido sinua kuntosaliharjoittelun valmentamiseen
Usein ajatellaan, että personal trainerin työskentely-ympäristönä on ainoastaan kuntosali. On toki totta, että monet personal trainerit työllistyvät kuntosalille tai ohjaavat kuntosaliharjoittelua, mutta se ei tarkoita sitä, että juuri sinun olisi pakko tehdä niin.
Koulutuksen laajuus antaa työkaluja moneen eri asiaan
Koulutuksemme laajat anatomian, fysiologian ja biomekaniikan opinnot antavat sinulle ymmärryksen ihmiskehon toiminnasta. Tätä tietoutta voi hyödyntää lähes missä tahansa. Ravintoneuvonnan ja ravitsemuksen opinnot voivat ohjata sinua ravitsemukseen liittyviin työtehtäviin. Mitä kaikkea koulutuksella sitten oikein voi tehdä?
Hyödynnä omaa taustaasi ja kehitä osaamistasi
Oletko harrastanut koko nuoruutesi jotain tiettyä lajia? Oletko jo nyt lajivalmentaja? Lajiliittojen valmentajille järjestettyihin koulutuksiin sisältyy usein paljon lajin kannalta ja sen ominaisuuksille tärkeitä oppeja. Joskus skaala voi jäädä kuitenkin pienehköksi kokonaisuutta tarkastellessa. Esimerkiksi anatomian ja biomekaniikan opintoja koulutetaan todella harvan lajiliiton valmentajille. Tämä voi johtaa siihen, että yksilöiden fyysisiä ominaisuuksia ei pystytä huomioimaan ja hyödyntämään tarpeeksi. Etenkin joukkuelajeissa valmennetaan usein vain tiettyä suoritustekniikkaa, jolloin yksilöiden piileviä kykyjä ei välttämättä huomata edes pitkän harrastusuran aikana. Personal trainer -koulutuksen avulla voit monipuolistaa osaamistasi ja ottaa huomioon yksilöiden ominaisuudet ja tarpeet. Myös esimerkiksi kokonaiskuormituksen hallinta ja ravitsemustietämys ovat hyödyksi etenkin, jos valmennetaan nuoria tai nuoria aikuisia.
Meiltä valmistuneet personal trainerit valmentavat esimerkiksi street workoutia, joukkuevoimistelua, juoksua, jalkapalloa, salibandya ja jääkiekkoa. He hyödyntävät personal trainer -koulutuksen oppeja valmennusurallaan, vaikka eivät työskentelekään kuntosalilla. Toki valmentajaura vaatii myös monia koulutuksia. Usein lajiliitot tai seurat kuitenkin kouluttavat valmentajiaan “ilmaiseksi” eli niin, että kulut eivät tule valmentajan itsensä maksettavaksi.
Keskity ravitsemukseen
Koulutuksemme ravintoneuvonta- ja ravitsemusosuudet antavat sinulle pohjan siitä, minkälaista ravintoa keho tarvitsee ja kuinka usein. Koulutuksessa otetaan huomioon myös erityisruokavaliot ja niiden erityispiirteet. Moni valmentajista tarjoaa sekä treeni- että ravitsemusohjelmia, osa vain treeniohjelmia, mutta on mahdollista tarjota pelkästään ravitsemukseen liittyviä palveluita. Moni on löytänyt liikunnan ilon ja itselleen sopivan tavan treenata - enemmän haasteita liittyykin ravitsemukseen. Useasti törmäämme muutosta haluaviin henkilöihin, jotka ovat olleet vuosia dieettikierteessä tai elävät 1200 kalorin päiväsaannilla tai perustavat ruokavalionsa järjettömiin kieltolistoihin. On tärkeää, että tällaisille henkilöille löytyy kannustavia, ravitsemukseen ja hyvinvointiin keskittyneitä valmentajia, jotka auttavat ruokasuhteen muuttamisessa ja esimerkiksi intuitiivisen syömisen opettelussa.
Mikäli haluat kehittää tietotaitojasi ravitsemuksesta, hyvä paikka aloittaa on esimerkiksi Xamk:in avoimen ammattikorkeakoulun 5 opintopisteen kokonaisuus, Liikkujan ravitsemus.
Jaa asiantuntemustasi muilla tavoin
Personal trainer -opinnot mahdollistavat esimerkiksi kouluttajana toimimisen, konsultointipalvelut tai muut alan asiantuntijatoimet. Täällä blogitekstiä kirjoittaa IntensivePT:ltä valmistunut personal trainer, joka yhdisti koulutuksen ja aiemman valmennusuran tuoman kokemuksen kaupallisen alan koulutukseen. Yhdistelmä on (ainakin omasta mielestäni) voittamaton. Liikunta-alan faktat ja trendien tunteminen on todella vaikeaa, mikäli ei ole omakohtaista kokemusta alasta. Tämä on huomattu esimerkiksi IntensivePT:n Ruotsin toiminnassa; oma henkilökunta markkinoi koulutusta ja palveluita paremmin, kuin markkinointitoimiston asiantuntijat, joilla on toki vahva ymmärrys markkinoinnista, mutta ei liikunta-alan monimuotoisuudesta.
Omaa asiantuntemusta voi jakaa myös podcastin muodossa, videoilla eri somekanavissa tai blogitekstein.
Valmenna ryhmiä
Yksilöharjoittelun ohjaamisen lisäksi tai sijasta voit myös ohjata ryhmiä. Ryhmät voivat keskittyä liikkuvuusharjoitteluun, akrobatiaan, voimaharjoitteluun tai kahvakuulaan. Näissä taivas on rajana. Ota jälleen käyttöön oma taustasi, kiinnostuksenkohteesi sekä osaamisesi.
Myös esimerkiksi ryhmäliikunnanohjaus on väylä, jota kohti moni valmentajista lähtee. Sertifioidut tunnit, (kuten LesMills tai Zumba) vaativat aina lisäkouluttautumista, mutta niillä voi täydentää omia viikkotunteja loistavasti.
Luo urastasi juuri sinulle sopiva
Personal trainerin uraa voisi sanoa kutsumusammatiksi. Oppilaissamme näkyy aina sama into ja rakkaus liikuntaan, itsensä kehittämiseen sekä muiden auttamiseen. Niin kauan kuin valmentaja pystyy pitämään kiinni omasta innostaan ja intohimostaan työtään kohtaan, tulokset tulevat olemaan hyviä ja asiakkaat tyytyväisiä. Luo siis urastasi oman näköinen. Sinun ei tarvitse luoda ravitsemussuunnitelmia tai ohjata kuntosaliharjoittelua vain siksi, että personal trainerin oletetaan tekevät niin. Kun hyödynnät omia vahvuuksiasi ja brändäät itsesi ja palvelusi niiden mukaan, löydät oman asiakaskuntasi.