Onko kaloreita pakko laskea?

Monet ihmiset, jotka haluavat muuttaa elämätapojaan ja/tai saavuttaa tietyn tavoitteen, saattavat pelätä tapojensa muuttamista, koska he saattavat luulla, että jokainen raaka-aine on punnittava ja kalorit laskettava. On kuitenkin muitakin tapoja seurata omaa ruokavaliotaan! Alla luettelemme niistä muutamia:

Lautasmalli

Lautasmalli ottaa huomioon aikuiset, lapset, ikääntyneet sekä vegaanit - näistä jokaiselle ryhmälle on suunniteltu oma lautasmallisuositus. Lautasmallissa lautanen jaetaan osiin, joiden tulisi koostua hiilihydraateista, proteiinista sekä vihanneksista ja juureksista. Vihanneksia ja juureksia tulisi olla puoli lautasellista, hiilihydraatteja - kuten perunaa, riisiä tai makaronia - tulisi olla neljäsosa lautasesta, kuten myös proteiinia, eli lihaa, kalaa, kanaa tai proteiinirikasta, pähkinöistä, palkokasveista tai siemenistä valmistettua kasvisruokaa. Tutustu lautasmalliin tarkemmin täällä.

Ruokapyramidi

Ruokapyramidi on jaettu kuuteen eri kerrokseen. Pyramidin pohja muodostuu kasviksista, juureksista, hedelmistä ja marjoista. Näitä tulisi syödä jokaisella aterialla, yhteensä joko puoli kiloa päivässä tai 6 kourallista päivässä. Seuraava kerros koostuu hiilihydraateista - kuitupitoisista viljoista, perunasta ja riisistä, joita nautitaan runsaasti jokaisella aterialla. Kolmanneksi alin kerros koostuu pehmeistä rasvoista, kuten öljyistä ja pähkinöistä, joita nautitaan kohtuudella. Kolmanneksi ylin kerros pitää sisällään kalan ja siipikarjan. Kalaa suositellaan syötäväksi kahdesti viikossa. Toiseksi ylin kerros sisältää punaisen lihan, lihavalmisteet sekä kananmunan, joita suositellaan syötäväksi niukaksi. Pyramidin huipulla on sattumat, kuten erilaiset herkut ja ravintolaillalliset. Nämä kuuluvat myös arkeen, mutta niitä on hyvä nauttia harkinnanvaraisesti.

Nyrkit ja kämmenet

Hyvä tapa saada ruokavalio kuntoon on mitata syötävä ruoka käyttämällä käsiä näennäisenä mittana. Ohjeena on yleensä syödä kaksi kourallista vihanneksia, kourallinen hiilihydraatteja ja kämmenellinen proteiinia. Näiden mittojen mukaan normaali lämmin ateria on noin 500-600 kcal. Jos vaihdat kourallisen hiilihydraatteja kouralliseen kasviksia, aterian kaloripitoisuus on sen sijaan noin 350-400 kcal.

Huomaa - Meillä kaikilla on erilaiset energiantarpeet ja siksi meidän on syötävä erikokoisia annoksia. Fyysisesti aktiivinen ihminen tarvitsee enemmän ravintoa kuin ei-aktiivinen. Yllä olevat ohjeet ovat yleisiä, ja ne tulisi nähdä ohjeina ihmisille, jotka haluavat omaksua terveellisiä ruokailutottumuksia. Määrää tulee taas säätää tarpeen mukaan. Vieläkö syömisen jälkeen on nälkä? Kasvata annoskokoa! Onko vaikea saada kaikkea mahtumaan lautaselle? Pienennä annoskokoa!

RavitsemusAnnu Keskisaari