Koulutuksen toinen teoriaviikko
IntensivePT teoriaviikko 2
IntensivePT:n toisella teoriaviikolla siirrymme PT uran käytännöllisiin aiheisiin. Käytännöllisillä aiheilla tarkoitamme asioita, joihin PT törmää jokapäiväisessä työssään - niin valmentajana, kuin yrittäjänä tai palkkatyöntekijänäkin.
Maanantai
Ensimmäisenä luentoaiheena on PT:n työ. Tällä luennolla opimme PT uran eri alueista, kuten palkasta ja hinnoittelusta, uran mahdollisista haasteista, työn hyvistä puolista sekä eroista, joita PT:n työssä on, mikäli toimii yrittäjänä ja palkkatyöntekijänä.
Tiedämme, että siirtyminen liikunta-alalle on joillekin henkilöille erittäin vaikeaa, eikä alaan ole välttämättä mitään aiempaa kosketusta, joka voi tehdä työn hahmottamisesta hankalaa. Siksi olemme rakentaneet personal trainereille työkalulaatikon, josta löytyy esimerkiksi mallipohjia ruokavalio-suunnitelmille sekä ruokapäiväkirjoille.
PT-työn luennolla opetamme muun muassa siitä, miten suoritamme konsultaation, mitä terveyskartoitukseen kuuluu sekä mitä valmennussopimuksen tulisi sisältää.
Tiistai
Tiistaina pääsemme oppimaan perusliikkeitä sekä niiden oikeaoppisia suoritustekniikoita. Kerromme myös sen, miten valmentaa eri CUEiden avulla (visuaalisesti, sanallisesti ja kosketuksella opastaen), opimme myös perusliikkeiden tavalliset virheet ja niiden korjaamisen.
Ei ole mitään yhtä oikeaa sääntöä tai mielipidettä siitä, mitä perusliikkeisiin kuuluu. Usein kuitenkin ajatellaan, että perusliikkeet ovat suuria moninivelliikkeitä, kuten kyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. Myös kuitenkin esimerkiksi punnerrus, leuanveto sekä askelkyykky ovat hyviä moninivelliikkeitä, joiden ympärille yksittäinen treeni sekä koko valmennus tulisi rakentaa.
Lue lisää perusliikkeistä täällä.
Keskiviikko
Keskiviikkona pääsemme ravitsemuksen pariin, joka on myös erittäin keskeisessä roolissa ihmisen hyvinvoinnissa, mutta myös PT:n uralla! Luennolla opimme muun muassa makroravinteista eli proteiinista, hiilihydraateista sekä rasvoista.
Alla esimerkki yhdestä proteiinien tehtävästä:
Proteiinien tehtävä on rakentaa ja ylläpitää lihaksiamme - mikäli emme saa tarpeeksi proteiineja päivän aikana, kehomme lihakset eivät kehity. Proteiinin puute on erittäin epänormaalia, koska kehomme tarvitsee yllättävän vähän proteiinia toimiakseen. Suomen ravintosuosituksien mukaan meidän täytyy noin 20 % päivittäisestä energiantarpeestamme proteiineista. Toisena mittarina käytetään sitä, että proteiineja olisi hyvä syödä noin 1g / painokilo. Jos treenaamme paljon, tarve voi nousta 1,4 – 2 gramman välille.
Torstai
Torstaina jatkamme ravitsemuksen ja ravintoneuvonnan parissa ja silloin opimme lisää eri tavoista toteuttaa ruokavalioita, miten laskemme kaloreita ja itä kaikkea ravitsemuksen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon.
Yksi luennon konkreettisimmista opeista on päivittäisen energiantarpeen laskeminen:
TDEE (Total daily energy expenditure) =BMR (Basal Metabolic Rate) x PAL (Physical Activity Level)
Naiset: BMR = 655 + (9,6 x paino kg) + (1,8 x pituus cm) – (4,7 x ikä)
Miehet: BMR = 66 + (13,7 x paino kg) + (5 x pituus cm) – (6,8 x ikä)
PAL-arvot:
Istuva työ, ei liikuntaa 1.2
Istuva työ, kevyttä liikuntaa 1-3 päivää/viikko 1.375
Kohtalaisen aktiivinen työ tai liikuntaa 3-5 päivää/viikko 1,55
Aktiivinen työ tai liikuntaa 6-7 päivää/viikko 1.725
Erittäin kova fyysinen työ tai päivittäinen kova urheilu 1.9
Lisää PAL arvoon:
Kasvata PAL 0,025 jokaisella tunnin maltillisella toiminnalla (esim. reipas kävely).
Kasvata PAL 0,05 jokaisella tunnin intensiivisellä toiminnalla (esim. juokseminen, jalkapallo)
Perjantai
Viikon viimeisen luentosarjan aiheina on ravintoneuvonnan ja urheilutieteen luentojen toiset osat.
Ravintoneuvonnan luennolla opimme lisää siitä, miten rakennetaan toimiva, kestävä ja asiakkaiden olosuhteisiin sopiva ravinto-ohjelma. Monet ihmiset, jotka suunnittelevat ravinto-ohjelman miettivät vain makroravinteita ja niiden ateriakohtaista jakamista, mutta on elintärkeää että syömme monipuolisesti ja saamme kaikki mikroravinteet ravinnostamme.
Urheilutieteen aikana opimme erilaisista testeistä ja siitä, miten voimme suorittaa niitä asiakkaiden kanssa. Opimme muun muassa, miksi BMI ei ole luotettava tapa arvioida yksilön terveyttä. BMI ei ota huomioon ihmisen lihasmassaa vaan ainoastaan hänen painonsa suhteessa ikään ja pituuteen ja kertoo sen perusteella, onko henkilö ylipainoinen tai alipainoinen. Henkilö, joka on treenannut vuosia, on rakentanut itselleen suuren määrän lihasta, joka painaa paljon ja BMI-testissä tämä näkee lihakset vain ”painona”. Tämä voi johtaa siihen, että henkilö, joka on treenannut paljon ja jolla on terveellinen määrä rasvaa ( miehellä noin 15 %) voi saada BMI-lukeman 28, joka indikoi ylipainoa.