Fysiologiset muutokset odottavan äidin kehossa
Raskausaikana keho käy läpi paljon erilaisia fysiologisia muutoksia, jotka aiheuttavat odottavalle äidille erilaisia kiputiloja sekä inhottavia tuntemuksia. Mitä fysiologisia muutoksia tapahtuu, mitä ne aiheuttavat sekä millainen liikunta on odottavalle äidille suotavaa? Tässä postauksessa paneudutaan aiheeseen tarkemmin.
Fysiologiset muutokset odottavan äidin kehossa
Painonnousu. Painonnousu on välttämätöntä raskausaikana, mutta aiheuttaa samalla paljon erilaisia muutoksia odottavan äidin kehoon. Painonnousun aiheuttaa mm. kohdun, istukan ja vauvan kasvu, lapsiveden määrän lisääntyminen sekä kasvanut veri-, ja nestemäärä kehossa. Tämä rasittaa niveliä, sillä niillä on isompi kuorma kannettavana. Lisäksi tukikudokset joutuvat venymään paineen alla.
Kehon painopisteen muutokset. Kasvava vatsa aiheuttaa kehon painopisteen muutoksia, erityisesti lordoosi (lannerangan mutka) lähtee kasvamaan täten korostaen lannerangan notkoa. Tämä aiheuttaa rintarankan kumaraan painumisen sekä pään työntymisen eteenpäin. Iskiashermo joutuu tällöin puristuksiin ja aiheuttaa kipuja mm. lonkassa ja alaselässä.
Rintojen kasvu. Rintarauhasten valmistautuessa maidontuottoon rinnat kasvavat. Rintojen kasvu vie asentoa vielä enemmän kumaraan, jolloin yläselkä sekä niskan lihakset ovat kovalla rasituksella.
Hormonitoiminnan muutokset. Hormonitoiminnan muutoksista johtuen nivelsiteet ja tukikudokset lähtee löystymään. Nivelsiteiden löystyminen altistaa esimerkiksi nilkan nyrjähdyksille, tasapainon heikentymiselle ja erilaisten rakenteiden sijoiltaan menemiselle. Tukikudosten löystyminen aiheuttaa niin sanottuja liitoskipuja, kun lantiokori avautuu sekä venyy kasvavan vatsan myötä.
Näiden muutosten takia nopeita suunnanmuutoksia tai tasapainoa vaativia lajeja ei suositella raskausaikana. Tasapainoa voi toki harjoittaa yksinkertaisilla sekä helpoilla liikkeillä. Lisäksi erilaiset hypyt olisi syytä jättää pois harjoittelusta kohdun sekä istukan toiminnan turvaamiseksi. Raskausaikana kannattaakin panostaa erityisesti ryhtiä ylläpitävien, ala-, ja yläselän lihasten, yläraajojen sekä niska-hartiaseudun lihasten vahvistamiseen. Keskivartalon harjoitteita ei suosita enää siinä vaiheessa, kun kohtu ja vatsa lähtee kasvamaan. Yleensä tämä tapahtuu toisen kolmanneksen alkaessa. Lisäksi liikkuvuusharjoittelusta on odottavalle äidille paljon hyötyä.