Muista, että jokaisen valmennettavasi keho on erilainen

Jokaiseen liikkeeseen liittyy “täydellinen suoritustapa” - tai kuten minä haluan kutsua sitä - optimaalinen suoritustekniikka. Optimaalinen suoritustekniikka on kuitenkin vain esimerkki, jota sovelletaan jokaisen kehon ominaispiirteisiin.

Koulutuksessamme mekin opetamme perusliikkeet tietyn kaavan mukaisesti. Kaavan, joka noudattaa liikkeen optimaalista suoritustekniikkaa. Kun käytännön viikonlopulla aletaan harjoittelemaan liikkeitä ja ohjausta, opettajamme antavat oppilaille vihjeitä siitä, millaisilla muokkauksilla liikkeistä tulee paremmin heidän kehoilleen sopivia.

Tämän alustuksen jälkeen voidaan toki sanoa, että ei ole olemassa oikeaa tai väärää suoritustekniikkaa. Tärkeää onkin muistaa se, että väärää suoritustekniikkaa ei arvioida optimaalisen suoritustekniikan perusteella, vaan jokaisen yksilöllisten tarpeiden. Mitkä asiat sitten vaikuttavat siihen, sopiiko optimaalinen suoritustekniikka jollekin yksilölle vai ei?

Kehon mittasuhteet

Näistä asioista ei todellakaan puhuta tarpeeksi! Kehon mittasuhteet, kuten reisiluun tai kyynärvarren pituus, vaikuttaa vahvasti siihen, miltä tietty liike näyttää. Pitkäreitisen ja lyhytreitisen maastaveto voi näyttää täysin erilaiselta ja vipuvarren pituuden vuoksi myös muodostaa kuormitusta eri kohtiin. Pitkäreitisen kapea maastaveto kuormittaa erityisen paljon alaselkää, sillä takareidet ja pakarat aktivoituvat vasta liikkeen myöhemmässä vaiheessa. Tästä syystä pitkäreitinen saattaa saada enemmän tehoja irti sumomaastavedosta. Asento mahdollistaa alavartalon aktivoimisen heti liikkeen alusta alkaen.

Huomio siis asiakkaasi kehon mittasuhteet ja kokeile erilaisia variaatioita, jotta löydätte hänen keholleen parhaiten sopivan liikemallin.

Luontaiset asennot

Notkoselkä, sisäänpäin kääntyvät polvet, lättäjalat tai matala lonkkamalja? Nämä ovat kaikki synnynnäisiä, keholle luontaisia asentoja, jotka usein kategorisoidaan virheasennoiksi. Tämä kategorisointi johtaa yleensä siihen, että kehon luontaisia asentoja pyritään muokkaamaan “täydellisiksi asennoiksi”, jolloin niistä todellisuudessa tulisi yksilölle virheellisiä asentoja. Jos siis asiakkaallasi on tällaisia luontaisia asentoja tai ominaisuuksia, älä pyri pääsemään niistä eroon, vaan löytämään tavat, joilla asiakkaasi voi treenata turvallisesti.

Loukkaantumiset

Myös loukkaantumiset - niin vanhat kuin paranemassa olevat - voivat vaikuttaa siihen, missä asennoissa asiakkaasi pystyy toimimaan. Vaikka kuntoutusprosessi on ensisijaisesti lääkäreiden ja fysioterapeuttien vastuulla, on myös paljon asioita, joita sinä voit ottaa huomioon treenatessasi asiakkaasi kanssa. Jos esimerkiksi tietty liikerata on rajoittunut vanhan vamman takia, ota siitä rohkeasti selvää ja pyri saavuttamaan tasapaino kehon toisen puoliskon kanssa.

Harjoitustausta

Pysy realistisena asiakkaasi taustan suhteen. Lapsesta asti liikuntaa harrastanut omaa erilaiset koordinaatiotaidot kuin joku, joka haluaa aloittaa harjoittelun keski-ikäisenä. Onkin tärkeää, että sinä pysyt kärsivällisenä ja kannustavana tässä prosessissa ja otat huomioon sen, että jokaisella asiakkaallasi on yksilöllinen tausta.

Liikkuvuus

Liikkuvuus on samanaikaisesti mahdollistava, mutta myös kehoa rajoittava tekijä. Joillain esimerkiksi rintarangan tai olkanivelen liikkuvuus (tai sen puute) voi määrittää sen, kannattaako kyykätä low barilla vai high barilla. Liikkuvuus toki paranee kyseistä liikemallia harjoiteltaessa, mutta on myös tärkeää tunnistaa tilanteet, joissa asiakas saattaa tarvita ylimääräisiä liikkuvuusharjoitteita.

Lihastasapaino

Vai pitäisikö sanoa lihasten epätasapaino? Koripalloilijan heittokäsi, viulistin viulukäsi tai jalkapalloilijan “potkujalka” - esimerkkejä on monia! Tietyt urheilulajit, ammatit ja harrastukset aiheuttavat toispuolisuutta kehossa, joka saattaa tulla esiin esimerkiksi lihasheikkoutena tietyissä liikkeissä. Tunnista tilanteet, niiden syntyperä ja pohdi, tarvitseeko asiakkaan treenata heikompaa puolta esimerkiksi 25% enemmän, jotta lihasepätasapaino kaventuisi.

Mittasuhteiden tai lihasepätasapainon huomaaminen paljaalla silmällä vaatii paljon harjoitusta. Kannattaa kuitenkin hyödyntää valmennuksessa esimerkiksi liikkuvuustestejä ja tehdä kattava alkukartoitus, jotta sinulla on mahdollisimman paljon tietoa asiakkaastasi. Ole aktiivinen ja innokas ja opettele uutta. Jokainen uusi asiakaskohtaaminen on mahdollisuus kartoittaa omaa tietotaitoa.

TyöAnnu Keskisaari