Mitä eroa on sallivalla, joustavalla ja tiedostavalla syömisellä?

Viime vuosina esiin on noussut uusia syömisen lähestymistapoja, joista kolme keskeistä ovat joustava, salliva ja tiedostava syöminen. Näiden käsitteiden taustalla on pyrkimys kehittää positiivisempaa suhdetta ruokaan, poistaa liiallisen kontrolloinnin aiheuttamaa stressiä ja edistää hyvinvointia.

Joustava syöminen - syömistä ilman syyllisyyttä

Joustava syöminen on ruokailutapa, jossa korostetaan kehon nälkä- ja kylläisyysviestin kuuntelua sekä niihin reagointia. Joustava syöminen perustuu itsemyötätuntoon ja ymmärrykseen siitä, että ajoittaiset herkuttelut tai ruokailuun liittyvät poikkeukset ovat osa normaalia elämää. Tärkeää on kuunnella kehoa ja antaa sille, mitä se tarvitsee, ilman liiallista syyllisyyttä.

Esimerkiksi: Joustavaan ruokavalioon kuuluvuat satunnaiset herkutteluhetket ilman huonoa omatuntoa.

Salliva syöminen - syömistä ilman kieltolistoja

Salliva syöminen korostaa rentoutunutta ja vapautunutta suhdetta ruokaan. Tämä tarkoittaa, että kaikki ruoat ovat sallittuja eikä niitä jaeta hyviin ja huonoihin, terveellisiin ja epäterveellisiin tai kiellettyihin ja sallittuihin. Tämä lähestymistapa pyrkii välttämään rajoittamisen aiheuttamaa ahmimista tai itsensä rankaisemista ruokailusta.

Esimerkiksi: Salliva syöjä voi nauttia perinteikkäitä kotiruokia, ravintorikkaita salaatteja sekä herkullista pizzaa kehonsa tarpeita kuunnellen.

Tiedostava syöminen - syömistä ruokaan ja ruokailuhetkeen keskittyen

Tiedostava syöminen tarkoittaa läsnäoloa ja tietoista huomion kiinnittämistä ruokailuhetkeen. Tämä syömistapa kannustaa keskittymään ruokaan ja sen makuihin sekä kehon viesteihin nälästä ja kylläisyydestä. Tiedostava syöminen auttaa estämään liikasyöntiä ja kannustaa nauttimaan ruokailuhetkestä ilman häiriötekijöitä, kuten television katselua tai tietokoneen näppäimistön naputtelua.

Esimerkiksi: Tiedostava syöjä keskittyy ruokaillessaan täysin ateriaan, huomaa ruoan maun, rakenteen ja tuoksun, ja tunnistaa paremmin kehon signaalit nälästä ja kylläisyydestä.

Joustava, salliva ja tiedostava syöminen ovat siis kaikki lähestymistapoja, jotka pyrkivät edistämään terveellistä ja tasapainoista suhdetta ruokaan.Yhteistä lähestymistavoille on kehon viestien kuuntelu sekä monipuoliseen ruokavalioon, johon kuuluu myös herkuttelu, panostaminen. Ne eroavat toisistaan siinä, miten ne lähestyvät ruokailua ja suhtautuvat rajoituksiin. Joustava syöminen keskittyy poistamaan turhaa syyllisyyden tunnetta ja huonoa omatuntoa syömisestä, kun taas salliva syöminen pyrkii vähentämään ruoan jaottelua hyviin ja huonoihin vaihtoehtoihin. Tiedostava syöminen puolestaan keskittyy läsnäoloon ja tietoiseen ruokailuhetkeen.

Jos eri lähestymistavat syömiseen kiinnostavat, lue lisää PT-koulutuksestamme alla olevan linkin kautta ja ilmoittaudu mukaan!

Lähteet:

Bacon, L., & Aphramor, L. (2011). Weight science: Evaluating the evidence for a paradigm shift. Nutrition journal, 10(1), 9.

Tribole, E., & Resch, E. (2012). Intuitive eating: A revolutionary program that works. St. Martin's Griffin.