Miksi PT:n olisi hyvä hyödyntää painoneutraalia lähestymistapaa työssään?
Edelleen osittain valloillaan olevassa painokeskeisessä lähestymistavassa henkilön paino nähdään ongelmana, joka tulisi korjata. Tämä on vahingollista, sillä ihmisten terveyden arviointi painon tai ulkonäön perusteella lisää painoon liittyvää stigmaa. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin, laukaista epätervettä syömiskäyttäytymistä sekä lisätä riskiä sairastua syömishäiriöihin. Painoon liittyvä stigma saattaa myös nostaa henkilön kynnystä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Onneksi terveyden ja hyvinvoinnin tärkeys on korostunut viime vuosikymmeninä, kun yhteiskunnassa on alettu ymmärtää laajemmin painonhallinnan haasteita ja monimutkaisia tekijöitä niiden takana. Täten painokeskeisen ajattelun rinnalle on noussut myös painoneutraali lähestymistapa.
Painoneutraali lähestymistapa keskittyy terveyteen, hyvinvointiin ja toimintakykyyn painon sijaan. Sen sijaan, että keskityttäisiin laihtumiseen tai tiettyihin ulkoisiin tavoitteisiin, painoneutraali lähestymistapa rohkaisee ihmisiä tekemään terveellisiä valintoja, jotka tukevat heidän fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiaan. Lähestymistavassa pyritään edistämään kehonkuvan parantamista, intuitiivista syömistä ja mielekkäitä tapoja liikkua. Sen tavoitteena on vähentää painoon liittyvää stigmatisointia, syömishäiriöiden riskiä sekä edistää positiivista kehonkuvaa.
Myös tieteelliset tutkimukset puoltavat painoneutraalia lähestymistapaa. Esimerkiksi, Bacon ja kollegat (2014) suorittivat systemaattisen katsauksen, joka osoitti, että laihduttaminen harvoin johtaa pitkäaikaiseen painonpudotukseen ja saattaa jopa aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia. Sen sijaan he havaitsivat, että itsestään huolehtiminen ja terveyden edistäminen eri muodoissaan olivat merkittäviä tekijöitä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.
Personal trainerit voivat hyödyntää painoneutraalia lähestymistapaa omassa työssään auttamalla asiakkaitaan keskittymään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveellisiin elintapoihin ilman liiallista painoon keskittymistä. Lähestymistapa voi auttaa tukemaan asiakkaiden fyysisiä ja psyykkisiä tarpeita ja saavuttamaan pysyviä tuloksia ilman haitallisia vaikutuksia itsetuntoon ja kehonkuvaan. Oleellista on luoda avoin ja turvallinen ympäristö, jossa asiakkaat voivat keskustella avoimesti terveys- ja hyvinvointitavoitteistaan. Alla on muutamia tapoja, joilla personal trainer voi hyödyntää painoneutraalia lähestymistapaa:
Luo turvallinen keskusteluympäristö: Ilmapiiri vaikuttaa huomattavasti siihen, kuinka asiakkaat pystyvät kesksutelemaan avoimesti terveys- ja hyvinvointitavotteistaan ja mahdollisista painoon ja kehonkuvaan liittyvistä haasteista.
Kuuntele asiakasta: Personal trainerin tulisi kuunnella asiakastaan empaattisesti ja ymmärtäväisesti ilman tuomitsemista tai syyllistämistä.
Keskity terveyteen: Tavoitteiden asettamisessa painopisteen tulisi olla asiakkaan terveyden ja toimintakyvyn parantamisessa. Tämä voi sisältää esimerkiksi liikkuvuuden parantamista, voimaharjoittelua, aerobista kuntoilua, arjessa jaksamista tai parempaa olotilaa.
Korosta itsearvostusta: Auta asiakasta kehittämään myönteistä suhdetta omaan kehoonsa ja edistämään itsetuntemusta. Kannusta heitä keskittymään siihen, mitä heidän kehonsa pystyy tekemään, sen sijaan että he keskittyisivät omaan ulkonäköön tai kehon mittasuhteisiin.
Kasvata tietoisuutta ravitsemuksesta: Painoneutraalissa lähestymistavassa ravitsemuksen tavoitteena on tukea hyvinvointia eikä laihtumista. Auta asiakkaita oppimaan terveellisiä ruokailutottumuksia, jotka edistävät heidän terveyttään.
Tunnista yksilölliset tarpeet: Jokainen asiakas on yksilö, ja personal trainerin tulee tunnistaa heidän yksilölliset tarpeensa ja rajoitteensa. Ymmärtämällä näitä tekijöitä, PT voi luoda asiakkaalle sopivan harjoitus- ja hyvinvointisuunnitelman.
Painoneutraali lähestymistapa on oiva työkalu, jonka avulla personal trainer voi auttaa asiakkaitaan keskittymään terveyden edistämiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ilman turhaa painopistettä painon muutoksiin.
Kiinnostuitko PT:n työstä? Alla olevan linkin kautta saat lisätietoa koulutuksestamme ja pystyt ilmoittautumaan mukaan!
Lähteet:
Bacon, L., Aphramor, L., & Stern, J. S. (2014). Weight science: Evaluating the evidence for a paradigm shift. Nutrition Journal, 13(1), 87.
Bacon, L., Stern, J. S., & Van Loan, M. D. (2005). Size acceptance and intuitive eating improve health for obese, female chronic dieters. Journal of the American Dietetic Association, 105(7), 1020-1026.
Tracy, J. L., & Engeln, R. L. (2019). The ties that bind: Understanding the impact of social relationships on body image and eating behaviors. In T. F. Cash & L. Smolak (Eds.), Body image: A handbook of science, practice, and prevention (pp. 180-187). Guilford Press.
Tylka, T. L., & Annunziato, R. A. (2014). Charting weight in the course of life: A qualitative study of the thin ideal and weight control practices among young adult women. Body Image, 11(3), 325-334.
Tylka, T. L., & Wood-Barcalow, N. L. (2015). What is and what is not positive body image? Conceptual foundations and construct definition. Body Image, 14, 118-129.