Case aspartaami

Maailman terveysjärjestö WHO julisti makeutusaine aspartaamin 14.7.2023 ”mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. Mistä tässä on kyse?

Aspartaami on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmin käytetyistä keinotekoisista makeutusaineista. Sitä käytetään laajasti sen vähäkalorisen ja makeuttavan ominaisuuden vuoksi elintarvikkeissa ja juomissa, sillä se on jopa 200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Aspartaamilla makeutetaan mm. sokerittomia virvoitusjuomia sekä joitain maitotuotteita, kuten jäätelöitä ja jogurtteja.

Viime vuosien aikana aspartaamin turvallisuus on herättänyt paljon keskustelua ja huolta erityisesti sen mahdollisten karsinogeenisten vaikutusten takia. Nyt WHO onkin julistanut aspartaamin ”mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. Tämä johtuu siitä, että aspartaamia käytetyissä tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Tutkimustulokset ovat siis vielä rajalliset ja lisätutkimuksia tarvitaan. WHO:n mukaan aspartaamia sisältäviä tuotteita ei kuitenkaan tarvitse vetää pois markkinoilta tai niiden käyttöä lopettaa.

Aspartaamin käyttö on edelleen turvallista, jos päivittäisiä käyttösuosituksia (ADI=acceptable daily intake) ei ylitetä. ADI-arvo kuvaa päivittäistä saantia, joka voidaan nauttia turvallisesti koko eliniän ajan. Aspartaamin ADI-arvoon ei tehty julistuksen myötä muutoksia, vaan se pysyi samana (40 mg/kg). Sokerittomassa virvoitusjuomatölkissä on usein aspartaamia 200-300 mg. Tämä tarkoittaa, että n. 70 kg aikuisella päiväraja tulisi vastaan 9-14 tölkin kohdalla olettaen, ettei aspartaamia saada päivän aikana muista lähteistä. Aspartaamin maltillinen nauttiminen on siis edelleen turvallista.

Lähteet:

Butchko, H. H., & Stargel, W. W. (2001). Aspartame: review of safety. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 34(2), S1-S56.

Magnuson, B. A., Roberts, A., & Nestmann, E. R. (2007). Critical review of the current literature on the safety of aspartame. Food and Chemical Toxicology, 40(8), 1235-1272.

WHO. (2023). Aspartame hazard and risk assessment results released. Saatavilla https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released