Millainen on hyvä verbal cue?
Aloittaessamme valmennusuramme, haluamme usein jakaa kaiken tietomme kenelle tahansa, kuka suostuu tai sattuu kuuntelemaan. Sattuneesta syystä tämä henkilö on usein asiakas, joka ei (yleensä) millään pysty käsittelemään kaikkea tietoa, joka hänelle annetaan biomekaniikasta, anatomiasta ja harjoitusteknikasta. Liika informaatio menee luultavasti läpi korvien ja haittaa keskittymistä treenaamiseen. Siksi onkin hyvä rauhoittaa itsensä ja oma innostuksensa ja miettiä - mikä on hyvä verbal cue asiakkaan näkökulmasta?
Verbal Cue - mitä se tarkoittaa?
Verbal cuella on monia eri määritelmiä, mutta lyhyesti tiivistettynä se tarkoittaa “selkeää ja lyhyttä käskyä” tai ohjetta. Tavoitteena on kertoa asiakkaalle suullisesti, mitä haluamme hänen tekevän. Asiakkaan tulee ymmärtää sanallinen vihje ja hänen tulee pystyä mukauttamaan tekniikkaansa työsarjan aikana. Miten siis sisällyttää mahdollisimman paljon tärkeää informaatiota lyhyeen ohjeeseen?
HYVÄ VERBAL CUE ON LYHYT
Jos puhumme pitkään asiakkaan ollessa kuorman alla, tapahtuu toinen kahdesta asiasta:
1) He eivät kuuntele meitä ja ajattelevat vain suoritustaan.
2) He kuuntelevat, mutta heillä on vaikeuksia ajatella suoritustaan tai tekniikkaansa samanaikaisesti.
Hyvän verbal cuen tulee olla mahdollisimman lyhyt niin, että se ei jätä tilaa hämmennykselle.
HYVÄ VERBAL CUE ON SELKEÄ
Tämä koskee sekä äänenkäyttöä ja artikulointia, että ohjeen sisältöä. Kun annamme sanallisia ohjeita, meidän tulee puhua äänekkäästi ja selkeästi. Asiakkaan ei pitäisi joutua ponnistelemaan kuullakseen meitä.
Selkeyttä on myös se, että ohje on helposti ymmärrettävä. Tähän liittyy vahvasti sanavalinnat ja se, että puhut kieltä, jota asiakas ymmärtää. Unohda siis biomekaniikan luennolla oppimasi termit etenkin asiakassuhteen alussa. .
HYVÄ VERBAL CUE ON SUORA
Asiakkaasi kyykkää, ja hänen lonkkansa ja polvensa kääntyvät sisäkiertoon. Ohjeistat asiakasta sanomalla: "Ajattele polvia". Asiakas varmasti ajattelee polviaan. Mitä seuraavaksi? Mitä pitää korjata?
Sen sijaan ohje “Käännä polvet ulos/ulkokiertoon” on selkeä ja suora. Asiakas ymmärtää varmasti, mitä hänen tulee tehdä.
Yhteenveto
On monta eri mielipidettä siitä, miten verbal cue eli sanallinen ohje kannattaa muodostaa. Tähän vaikuttaa eniten valmennustyyli ja asiakkaan kyky käsitellä treeniin ja kehoon liittyvää tietoa. Pääset kuitenkin pitkälle valmentamisessa, mikäli työsarjan aikana annetut verbal cuet ovat lyhyitä, selkeitä ja niihin sisältyy ohje.
Oletko kiinnostunut valmentamisesta? Tutustu koulutusohjelmaamme ja opiskele personal traineriksi!