Kuinka paljon suolaa tarvitsemme?

Suolaa suositellaan saatavan alle 5g päivässä. Tämä tarkoittaa noin yhtä teelusikallista. Suomalaiset miehet saavat yli kaksinkertaisen määrän suolaa, ja naisillakin määrä on lähempänä 7 grammaa. Tämä voi johtua siitä, että monet ruoat sisältävät suolaa, ja lisäksi lisäämme ruokaan ylimääräistä suolaa.

Suola on suuri natriumin lähde, joka on tärkeää kehon happo-emästasapainolle ja suolatasapainolle sekä hermojen toiminnalle ja glukoosin imeytymiselle. Natriumin puutetta ei synny, vaikka vähentäisimme suolaa, mutta akuutin puutoksen voi saada aikaan mm. pitkittynyt vatsatauti tai runsas hikoilu. Liika natrium voi nostaa verenpainetta, mikä puolestaan ​​lisää sydänkohtauksen, sydämen vajaatoiminnan, munuaisvaurion ja aivohalvauksen riskiä.

Jodioitu suola sisältää nimensä mukaan myös jodia, joka on tärkeää kehon aineenvaihdunnalle. Meidän ei kuitenkaan tarvitse nauttia yli 3 grammaa jodioitua suolaa saadaksemme tarpeeksi jodia. Sitä löytyy myös maitotuotteista, kalasta ja äyriäisistä.

Suurin osa kuluttamastamme suolasta tulee peruselintarvikkeista, kuten leivästä, lihasta, leivonnaisista, juustosta, eineksistä sekä pikaruoista, joten ruokiin ei aina tarvitse lisätä suolaa. Ruokaan voi lisätä makua esimerkiksi yrteillä, sitruunalla ja limellä, inkiväärillä, valkosipulilla ja sipulilla sekä chilillä. Jos olet tottunut runsaaseen suolankäyttöön, kannattaa päivittäisen suolan määrää vähentää asteittain, jotta makuhermot tottuvat vähentyneeseen suolan määrään. Tottuminen tapahtuu muutamassa viikossa.

Elintarvikkeiden sisällysluetteloon on merkattu suolan määrä, joten voit tutustua siihen jo ollessasi ostoksilla. Joskus suola ilmoitetaan natriumina. Huomaa, että 1 gramma natriumia ei ole sama asia kuin 1 gramma suolaa. 1 gramma natriumia = 2,5 grammaa suolaa, joten jos natriumin määrä ilmoitetaan, tuote sisältää enemmän suolaa kuin natriumia. Samantyyppinen ruoka voi sisältää eri määriä suolaa merkistä riippuen, joten vertaa esim. erilaisia ​​täytteitä tai leipätyyppejä ja valitse se, jossa on vähiten suolaa.

Ruoanlaiton yhteydessä on tärkeää ottaa huomioon ainekset, jotka voivat sisältää suolaa. Esimerkiksi liemikuutioissa, soijassa, lihassa, kalassa, siipikarjassa, valmiissa kastikkeissa ja juustossa on suolaa. Älä siis turhaan lisää näihin tuotteisiin suolaa!

Mikä suola kannattaa valita?

On mineraalisuoloja, joissa osa natriumista on korvattu esim. magnesiumilla tai kaliumilla, joilla ei ole samaa verenpainetta kohottavaa vaikutusta kuin natriumilla. Jotkut yrttisuolat sisältävät myös vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola, mutta on tärkeää olla lisäämättä ylimääräistä suolaa yrttisuolan kanssa kompensoimaan heikentynyttä suolaista makua.

RavitsemusAnnu Keskisaari