Kuinka ylläpitää henkistä ja fyysistä hyvinvointia kriisin aikana?
Pidä kiinni rutiineistasi
Rutiinien noudattaminen lisää kontrollin ja turvallisuuden tunnetta. Pyri suoriutumaan töistä, opinnoista ja harrastuksista. Noudata unirytmiäsi, syö tuttu aamupuuro ja aja töihin samaa reittiä, kuin aina ennenkin. Parhaassa tapauksessa nämä rutiinit tuovat sinulle myös muuta ajateltavaa ja antavat aivoille hengähdystauon negatiivisista asioista.
Ilmaise tunteesi ja pura pahaa oloa
Kriisitilanteessa on luonnollista kokea erilaisia tunteita, kuten pahaa oloa, voimattomuutta, surua ja ahdistusta. Ei ole olemassa oikeita tai vääriä tunteita, vaikka mielemme saattaisi yrittää väittää niin. Sinulla on oikeus olla järkyttynyt ja ahdistunut, vaikka kriisi ei olisi kohdannut henkilökohtaisesti sinua ja lähipiiriäsi. On myös täysin hyväksyttävää tuntea helpotusta ja kiitollisuutta siitä, että oma arki on yhä jokseenkin normaalia, koska on turvassa. Se ei tee sinusta huonoa ihmistä.
Älä purkita tunteita sisääsi, vaan löydä oma tapasi purkaa niitä. Se voi olla musiikin kuuntelua, urheilua, itkemistä, tanssimista tai esimerkiksi raivokkaan kevätsiivouksen tekemistä. Anna tunteiden tulla.
Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa
Älä jää yksin vaikeassa tilanteessa. Ota ystävä mukaan treenille, keitä kahvit tai mene vierailemaan vanhempiesi luona. Puhu avoimesti tunteistasi, jotta muut ymmärtävät mahdollisen ahdistuksesi ja pahan olosi. Muista myös kysyä muiden kuulumisia. Me kaikki käymme tätä tilannetta läpi jollain tavalla.
Muista syödä
Syöminen ja kehomme saama ravinto vaikuttavat muun muassa unenlaatuun ja yleiseen vireystilaan. On normaalia, että ruokahalu saattaa kriisitilanteessa kadota. Syömättä jättäminen voi johtaa kuitenkin siihen, että kriisi tuntuu yhä ylitsepääsemättömämmältä. Pyri syömään useita pieniä aterioita päivässä pitääksesi huolta kehosi ja mielesi hyvinvoinnista. Tällaisessa tilanteessa on myös hyvä luopua joistain periaatteista ja ajatella energiaa energiana. Jos mielesi tekee aamupuuron sijasta korvapuustia, salli se itsellesi.
Älä unohda lepoa
Kriisit voivat vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuun ja määrää. On mahdollista, että unettomuutta, vahvaa väsymystä ja painajaisia ilmenee kriisitilanteissa. Mikäli näin tapahtuu, unohda yhteiskunnan vaatimukset ja anna kaikki huomio kehollesi. Jos et saa yöllä nukuttua omassa sängyssäsi, mutta iltapäivällä olohuoneen sohva huutaa nimeäsi, anna itsellesi lupa päiväuniin ilman herätyskelloa. Mikäli unesi laatu on laskenut ja määrä vähentynyt, pyri vähentämään arjen kokonaiskuormitusta, jotta kehollasi on aikaa palautua ja sopeutua tilanteeseen.
Lopeta doomscrollaaminen
Media on täynnä huonoja uutisia ja negatiivisia tunteita herättäviä kuvia. On hyvä pitää itsensä ajan tasalla maailman menosta, mutta liika on liikaa. Ota siis uutissovellusten ilmoitukset pois päältä, poista Twitterin sovellus puhelimestasi toistaiseksi ja uutisten sijaan kaiva Netflixistä vaikka joku romanttinen komedia, lue kirja tai järjestä ystäviesi kanssa lautapeli-ilta.
Kevennä treenejä
Kun mieli on rasittunut, myös keho rasittuu. Kevennä huolella treenien intensiteettiä. Voit myös vaihtaa rankan kuntosalitreenin esimerkiksi yin joogaan, uimiseen tai kävelyihin, kunnes sinusta tuntuu siltä, että voimavarasi ja -tasosi ovat palanneet.
Liiku luonnossa
Luonnolla on rauhoittava vaikutus ihmismieleen. Jätä kuulokkeet kotiin ja suuntaa läheiselle luontopolulle tai takapihan metsään. Älä ota tätä urheilun kannalta, vaan keskity käyttämään aistejasi. Mitä näet? Mitä haistat? Mitä kuulet? Ota vaikka termospulloon mukaan kahvia tai kaakaota ja reppuun eväsleipiä ja pyri tyhjentämään mielesi evästauon aikana. Luonnon seesteisyys vaikuttaa myönteisesti negatiiviseen tietotulvaan joutuneeseen ihmiseen. Jo lyhyt kävely luonnossa kohentaa mielialaa ja lisää positiivista energiaa.
Hae keskusteluapua ammattilaisilta
On tärkeää olla itselleen rehellinen ja huomata se, milloin omat voimavarat eivät enää riitä. Mikäli arjen toimintakyky vaarantuu, eli et kykene suoriutumaan kotitöistä tai esimerkiksi pääse nousemaan sängystä ylös, hae apua. Voit kääntyä työ- tai opiskeluterveyden puoleen tai ottaa yhteyttä seuraaviin kriisipäivystyksiin:
Kriisipuhelin 09 2525 0111 (24/7)
Sekasin-chat nuorille (auki ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24)
Solmussa-chat aikuisille (auki ma-to klo 15-19)