Kahvakuula - lyömätön treeniväline jokaisen kotiin

Mikään yksittäinen harjoitusväline tai liikuntalaji ei kykene tarjoamaan kaikkea. Kaikki tavat liikkua ovat kuin työkaluja, ja niiden arvottaminen riippuu siitä, mitä niillä halutaan saavuttaa. Siksi harjoitusvälineiden paremmuuden vertailu on monesti turhaa. Parhaaseen tulokseen pääsee aina käyttämällä monipuolisesti eri välineitä ja metodeja. Jos kuitenkin pitää nimetä yksi harjoitusväline, joka kotiinsa kannattaa hankkia, kahvakuula on vahva kandidaatti.

Kahvakuula (englanniksi kettlebell) eli girya on vanha venäläinen harjoitusväline. Nimensä mukaisesti se on rautainen kuula, jossa on kahva. Alunperin giryat olivat viljan punnitsemiseen käytettyjä punnuksia. Ei ole vaikea kuvitella, kuinka voimaa ja fyysistä kyvykkyyttä arvostaneet maanviljelijät ovat alkaneen voimiaan vertailla kahvakuulanostoilla. Kuulat pitivät pintansa voimaharjoittelun välineinä itänaapurissamme senkin jälkeen, kun punnuksina niitä ei tarvittu. Suomeen kahvakuula saapui laajempaan käyttöön kamppailu-urheilun mukana joskus vuosituhannen alussa ja räjähti koko kansan suosioon kymmenisen vuotta sitten toiminnallisen harjoittelun ja crossfitin myötä. Suurimmista suosion päivistä on tultu alaspäin, mutta massoille kahvakuula on ainakin ulkonäöltään tuttu kapistus.

Syitä miksi kahvakuula on loistava kotitreenaajan väline, ovat sen verrattain pieni hinta, helppo säilytettävyys sekä monipuolisuus. Isokaan kuula ei vie yhtä paljoa tilaa kuin levytanko tai kotikuntosali. Se ei vaadi valmistelua kuten säädettävät käsipainot, mutta kuitenkin antaa mahdollisuudet hyvin monipuoliseen voimaharjoitteluun. Kaikkeen se ei tietenkään pysty. Verrattain kevyenä välineenä sillä ei voi saavuttaa maksimaalisen voimantuoton suhteen samaa hyötyä kuin levytangolla, eikä se epäsymmetrisenä ja vähemmän säätövaraa sisältävänä sovellu yhtä hyvin lihaskasvuun tähtääviin eristettyihin liikkeisiin kuin käsipainot. Lisäksi kuulaliikkeet, ainakin ne parhaimmat, vaativat käyttäjältä tarkempaa tekniikan hiomista ja kehon käyttöä kuin kuntoilulaitteiden ohjaamilla liikeradoilla toimiminen.

Mutta tavalliselle tallaajalle, jonka päämotivaatio harjoitteluun on toimintakyvyn kehittäminen ja ylläpito sekä terveydestä huolehtiminen, kahvakuula on täydellinen harjoitusväline. Se kehittää niitä ominaisuuksia, joita suurin osa meistä tarvitsee oikeassa elämässä. Vaikka maksimivoiman kehittämisestä ja lihasmassan lisäämisestä on hurjasti hyötyä, voimakestävyys ja lihasten yhteispelin harjoittaminen ovat suurimmalle osalle ihmisistä arjessa arvokkaampia. Näiden ominaisuuksien lisäksi parhaiten kahvakuulalla tehtäväksi sopivat dynaamiset koko kehon liikkeet, jotka opettavat hengityksen rytmitystä, selän hallintaa sekä lantion käyttöä voiman siirtoon. Nämä ovat kaikki olennaisia taitoja liikkuessa. Lisäksi kuulan muoto pakottaa epäsymmetriseen kuorman kannatteluun, joka pakottaa myös niveliä tukevat pienemmät lihakset töihin. 

Kahvakuula vaatii opettelua ja varovaisuutta. Sen nopea ja useita kertoja toistuva liikuttelu altistaa loukkaantumiselle, jos kuula liikuttaa ihmistä eikä toisinpäin. Toisaalta harjoittelun teknisyys tekee siitä hyödyllisempää. Tietoisuus oman kehon toiminnasta on arvokkaampaa arjessa toimimiselle kuin yksittäisten lihasten voimantuoton lisääminen. Eivätkä riskit itsensä rikkomiselle tai oppimiskäyrän jyrkkyys ole silti lähelläkään painonnostoliikkeiden vastaavia. Kun kuulaa oppii liikuttamaan, sen hyödyt voittavat riskit moninkertaisesti. Lisäksi kunnon kuulaa ei saa hajalle millään, eli hinta-käyttöikä -suhde on ylittämätön.

Kahvakuulaharjoittelu on arvokas lisä kenen tahansa työkalupakkiin. Se kannattaa ottaa käyttöön ainakin tukemaan muuta harjoittelua: opettamaan räjähtävyyttä, parantamaan koordinaatiota ja lisäämään nivelten vakautta. Kahvakuulalla on myös turvallisempaa ja helpompaa lähteä opettelemaan olympianostoja, jos niihin on kiinnostusta. Ja vaikkei käyttäisi mitään muuta harjoitusvälinettä kuin kahvakuulaa, on silti mahdollista saada kehitettyä itselleen hyvin toimiva ja voimakas keho.

Blogitekstin on kirjoittanut kansainvälinen personal trainer ja IntensivePT:n kahvakuulaopettaja Jarno Tuominen.

TreeniAnnu Keskisaari