Intuitiivinen syöminen

Intuitiivisessa syömisessä syödään oman kehon viestejä kuunnellen – syödään nälkään ja lopetetaan kylläisenä. Oleellista on joustava ja salliva suhtautuminen syömiseen, eli tarpeettomasta ruokamäärien rajoittamisesta ja syömisen kontrolloimisesta pyritään eroon. Intuitiivista syömistä kannattaa harjoittaa, sillä se tutkitusti:

  • parantaa ruokavalion laatua

  • tasaa verensokeria

  • alentaa ylipainoa ja auttaa painonhallinnassa

  • auttaa ylläpitämään aktiivista elämäntapaa

  • parantaa kehonkuvaa, kehotyytyväisyyttä, ruokasuhdetta ja itsetuntoa

  • kohentaa mielenterveyttä ja lisää psykologista joustavuutta

  • vähentää häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä

Intuitiivinen syöminen sopii lähes jokaiselle. On kuitenkin olemassa joitakin sairauksia ja tilanteita, kuten syömishäiriöt ja autismin kirjo, jotka vaikuttavat nälkään, syömiseen ja kehon signaaleihin. Tällöin intuitiivista syömistä voi harjoittaa itselle sopivalla tavalla. Tarvittaessa asiasta voi myös keskustella alan ammattilaisen kanssa.

Intuitiivinen syömisen opettelu

Intuitiivista syömistä tulisi alkaa opetella vaiheittain. Elimistön normaalin toimintaan tarvitaan riittävästi lepoa, liikuntaa ja stressinhallintaa. Elintavat ja varsinkin niissä esiintyvät puutteet vaikuttavat kehon nälkä- ja kylläisyysviesteihin ja sitä kautta syömiskäyttäytymiseemme. Ennen kuin alamme keskittyä kehon kuunteluun, tulee meillä olla ensinnäkin yhteys kehoomme, riittävästi fyysistä ja henkistä jaksamista sekä esim. ateriarytmin ja ravinnon laadun on oltava kunnossa.

Asteittainen opettelu myös mahdollistaa sen, että sallivaa syömistä aletaan harjoittelemaan oikeassa vaiheessa. Jos alkaa syödä sallivasti ja joustavasti liian aikaisin, voi herkkujen ja muiden laadultaan heikompien ruokien syöminen karata käsistä. Kun kehon nälkämekanismit on ensin saatu normalisoitumaan, on kehon kuuntelu ja sallivuuden opettelu helpompaa.

Intuitiivista syömistä voidaan alkaa opetella seuraavissa vaiheissa:

  1. Elintapojen kohentaminen
    Lisätään jaksamista ja voimavaroja, joita tarvitaan kehon kuuntelun opettelussa.

  2. Terveyttä edistävä syöminen
    Parannetaan syömisen laatua ja normalisoidaan ruokamääriä, jotta kehon nälkä- ja kylläisyyssignaalit pystyvät toimimaan normaalisti.

  3. Oman kehon kuuntelu
    Opetellaan tunnistamaan nälkä- ja kylläisyysviestejä, vähentämään syömisen kontrollointia ja muuttamaan kiellettyjä ruokia sallituiksi.

  4. Syömisminän vahvistaminen
    Kiinnitetään entistä enemmän huomiota oman kehon kuunteluun ja vähemmän ympäristöön ja ulkoisiin paineisiin.

Jos eri lähestymistavat syömiseen kiinnostavat, lue lisää PT-koulutuksestamme alla olevan linkin kautta ja ilmoittaudu mukaan!

Lähde: Borg, P. 2018. Tunne nälkä!: Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia. Gummerus Kustannus Oy, Helsinki.