8 vinkkiä arkiaktiivisuuden lisäämiseksi
Liikunnan puute ja vähäinen fyysinen aktiivisuus ovat kasvava ongelma. Elämämme hektistä arkea, keskitymme usein pitkälti työhön ja sallimme itsellemme vain pieniä taukoja. Nämä tauot ovat tärkeitä, sillä ne ovat hetkiä itsellesi ja terveydellesi, jolloin voit liikkua, levätä tai lisätä hyvinvointiasi.
Liikunnan puute on suuri ongelma
Tämä yleinen ongelma on useasti pinnalla. Maailman terveysjärjestön mukaan fyysisen aktiivisuuden puute liittyy vuosittain noin 3 miljoonaan kuolemaan maailmanlaajuisesti. Siten se on itse asiassa neljännellä sijalla kuolleisuutta lisäävien riskitekijöiden joukossa.
Kasvava riski sairastua
Kehomme on suunniteltu liikkumaan. Liikunnan puute lisää riskiä sairastua useisiin eri sairauksiin, kuten sydänsairaudet, aivohalvaus, korkea verenpaine, diabetes ja masennus. Se myös vähentää luuston ja lihasten voimaa, nostaa kolesterolitasoa, hidastaa verenkiertoa ja edistää ylipainoa.
Tuntuuko siltä, että et löydä erillistä aikaa päivittäisestä rutiinistasi?
Aikuisia kehotetaan liikkumaan vähintään kohtalaisesti 150 minuuttia viikossa. Ihannetapauksessa 30 minuutin kävely päivässä tai viikossa 2-3 kertaa toiminnallista treeniä. Ajan puute on aina suurin syy siihen, miksi liikkuminen jää pois päiväohjelmasta. Voit kuitenkin helposti tehdä arjestasi aktiivista. Monet liikkumismahdollisuudet ovat ilmaisia, ja kevyillä muutoksilla voit lisätä päivittäistä aktiivisuuttasi erittäin onnistuneesti.
Suosituksia jokapäiväiseen elämään
Käytä portaita hissin sijaan.
Kotityöt, kuten lumikolaus, imurointi, lattioiden pesu, lasten kanssa leikkiminen ja lemmikin ulkoilutus
Vietä aktiivista aikaa perheen ja ystävien kanssa
Oletko toimistoihminen? Nouse tunnin välein ottaaksesi lasillisen vettä. Sinun tulee myös käydä vessassa ja juoda vettä säännöllisesti.
Kävele enemmän ja jätä auto kotiin
Jos työskentelet paljon tietokoneen takana, tee se vuorotellen istuen ja seisten.
Sähköpostien ja puheluiden sijaan mene itse ystävän tai kollegan luo.
Tee ympäristöstä liikkumiselle suotuisampi - suosi sähköpöydän kaltaisia toimistokalusteita, jotka mahdollistavat sekä seisomisen että istumisen. Sen sijaan, että istuisit tuolilla, ota käyttöösi jumppapallo.