Vinkkejä vastavalmistuneelle PT:lle
Vastavalmistuneena personal trainerina on uusi urasi alkamaisillaan, ja olet jännittävien aikojen edessä. Jotkut oppilaistamme saavat ensimmäisen työpaikkansa liikunta-alalla pian koulutuksen jälkeen. Toiset taas päättävät perustaa oman yrityksen ja työskennellä liikunnan ja hyvinvoinnin parissa omilla ehdoillaan. Molemmissa tapauksissa alkuajat PT:nä tuovat mukanaan monia haasteita. Olemme koonneet muutaman kansainväliseen IntensivePT-tiimiin kuuluvan opettajamme vinkit uusille personal trainereille.
Hanna Moisander, lisensioitu personal trainer, lisensioitu ravitsemusneuvoja, yrittäjä
Minun vinkkini on aloittaa kuuntelemalla asiakkaan tarpeita.
Vinkki voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tosi tilanteessa sitä helposti haluaisi noudattaa omia preferenssejään ja asettaa tavoitteita, jotka eivät ole linjassa asiakkaan toivomusten kanssa, ja sitä kautta tuottaa tuloksia.
Muotoile kymmenen relevanttia kysymystä, esitä kysymykset asiakkaalle ja kirjoita vastaukset ylös. Ota selvää muun muassa siitä, mikä on asiakkaan käsitys terveydestä, millainen on hänen elämäntilanteensa, miten hän syö, miten hän on kuntoillut aikaisemmin ja miten motivoitunut hän on menemään kuntosalille.
Kaikki tämä tieto tulee auttamaan sinua luomaan pitkäaikaisen suhteen asiakkaan kanssa ja tuottamaan tuloksia, jotka voivat muuttaa juuri tämän asiakkaan elämän.
Kuuntelemalla asiakasta hyvin voit helpommin myydä pidempiä asiakkuuksia, jolloin voitte yhdessä työskennellä asetettuja tavoitteita kohti pitkäjänteisemmin. Asiakas saa rakennettua luottamuksen sinuun trainerina, ja sinulla on käsitys siitä, miten voit parhaiten tuottaa tuloksia. Se voi tarkoittaa useampia lyhyitä treenijaksoja lepojaksoineen tai koko vuoden ohjelmaa, jonka optimoit asiakkaan elämään sopivaksi.
Karl Gullö, lisensioitu personal trainer, lisensioitu ravitsemusneuvoja, Crossfit Level 1 & 2, johtaja: PT365 ja Crossfit Södermalm
Hanki itsellesi personal trainer, jotta tiedät, miltä tuntuu olla asiakas. Kokemalla asiat asiakkaan näkökulmasta, ymmärrät, miten itse haluaisit tulla kohdelluksi asiakkaana ja mikä on mielestäsi tasokasta PT-palvelua.
Vielä parempi olisi hankkia valmentaja lajissa, jossa haluat kehittyä: jooga, crossfit, voimanosto, painonnosto, kehonrakennus, uinti, karate - you name it.
Kun sinulla on henkilö, jonka kanssa työskentelet kahden kesken, opit ymmärtämään missä itse olet hyvä ja missä sinulla on parannettavaa.
Daniel Evaldsson, lisensioitu personal trainer, lisensioitu ravitsemusneuvoja, omistaja: Natural Fit, kestävyysurheiluspesialisti
Erikoistu.
Kaikki eivät voi osata kaikkea, joten älä yritä myydä osaamistasi niin kuin olisit kaikkitietävä. Mieti, missä olet hyvä, ja mikä on se kohderyhmä, joka tarvitsee osaamistasi.
Keskity sen jälkeen markkinoimaan palveluitasi sille kohderyhmälle. Pidä myös mielessä, että kaikilla ei ole samat treenitavoitteet kuin itselläsi. Olen nähnyt kauheita esimerkkejä vastavalmistuneista trainereista, jotka ovat yrittäneet saada yli 60-vuotiaita tekemään täysin heille sopimatonta ohjelmaa.
Tunne kohderyhmäsi, ja keskitä työsi sitä kohti.
Maria Michael, ravitsemusfysiologi, tutkija, M.sc. Development and Health Behavior Change, kurssijohtaja: IntensiveKost
On tärkeää, ettet ole liian innokas antamaan valtavasti uutta informaatiota. Varsinkaan osoittelevalla tavalla. Kun asiakas tulee luoksesi hakemaan apua, eikä oikein tiedä itse mitä tarvitsee, on tärkeää ohjata asiakasta kohti yhdessä asettamaanne tavoitetta etappi kerrallaan, ja varmistaa, että sekä ruokavalio että treeni vievät kohti tavoitetta vähitellen. Toki on olemassa myös asiakkaita, jotka haluavat tehdä rajun täyskäännöksen. Silloin ei auta muu kuin tehdä niin, ja säännöllisesti tarkistaa, että tekeminen tuntuu hyvältä, ja että kehitys kulkee oikeaan suuntaan.
Ruokavalio on iso osa onnistumista tavoitteesta riippumatta. On tärkeää, ettet tee vain niin kuin itse haluat. Ravintosuunnitelman tai suositusten tulee perustua asiakkaan toiveisiin. Tällöin asiakkaan on helpompi seurata sitä ja suunnitelma on kestävämpi, mikä onkin se mitä haemme: kestäviä tuloksia.
Esim. On hankalaa saada asiakas syömään ruokaa, josta hän ei pidä, minkä takia on tärkeää kysyä mieltymyksistä ruoan suhteen. On myös vaikeaa saada asiakas laittamaan ruokaa alusta alkaen, jos häntä ei lainkaan kiinnosta ruoanlaitto. Silloin voit auttaa asiakasta tekemään parempia valintoja, ja pikkuhiljaa lisätä ravintorikkaampaa ja terveellisempää ruokaa arkiruokailuihin.
Kaikkien ei tule syödä samalla tavalla. Meillä kaikilla on erilaiset työt, elämäntavat ja arki. Lisäksi me liikumme eri tavoin. Sovella ruokavalio niin, ettei asiakas ole nälkäinen tai väsynyt keskellä päivää. Suurimman osan päivästä istuvan henkilön ja paljon arjessaan liikkuvan henkilön ruokavalion välillä on suuri ero.
Jotta saat kaiken tarvitsemasi tiedon kohtien 1-3 toteuttamiseen, tulee sinun kysyä paljon kysymyksiä asiakkaalta. Ja tarvitset vastaukseksi enemmän kuin vain “haluan pudottaa painoa”.
Toivottavasti vinkeistä on apua sinulle, joka olet vasta PT-urasi alussa. Onnea uusiin haasteisiin!