Valmennusten ja elämäntapamuutosten red flagit
On taas se aika vuodesta, kun erilaisten hyvinvointivalmennusten ja elämäntapamuutosten markkinointia tehdään paljon. Jos asiakkaana haluaa osallistua uuteen valmennukseen tai jos PT:nä alkaa markkinoida omia valmennuksiaan, olisi hyvä välttää seuraavia asioita:
Pakkomielteinen keskittyminen ruokaan ja painoon: Valmennus, joka korostaa liikaa ruokaan, syömiseen ja painoon liittyviä asioita, kuten ruokien pakonomaista punnitsemista tai ruokien luokittelua kiellettyihin ja sallittuihin, voi aiheuttaa asiakkaassa ahdistusta ja epämiellyttäviä tunteita. Pahimmassa tapauksessa tällaiset valmennukset voivat heikentää asiakkaan ruoka- ja kehosuhdetta.
Äärimmäiset rajoitukset: Ravinto-ohjelmat, jotka rajoittavat tiettyjen ruoka- tai ravintoaineiden syömistä, voivat johtaa ravintoaineiden puutoksiin sekä syömiskäyttäytymisen oireiluun, kuten tunnesyömiseen tai ahmimiskohtauksiin. Lisäksi tämäntyyppiset ravinto-ohjelmat saattavat vahingoittaa asiakkan hormonitasapainoa.
Liian hyvältä kuulostavat lupaukset: Elämäntapamuutokset ja valmennukset, jotka lupaavat hyvin nopeaa painonpudotusta, lihaksen kasvatusta tai vaikkapa pakaran pyöristymistä lyhyessä ajassa, ovat usein epärealistisia. Esimerkiksi nopea painonlasku voi olla seurausta nesteen menetyksestä ja/tai lihaskudoksen hajoamisesta eikä välttämättä rasvan menetyksestä. Tällaiset valmennukset saattavat myös aiheuttaa asiakkaassa pettymyksen ja häpeän tunteita, jos liian suuret muutokset lyhyessä ajassa ei toteudukaan.
Puutteellinen tieto tai epäpätevä lähde: Jos valmennus perustuu epäluotettaviin lähteisiin, sillä ei ole tieteellistä pohjaa tai jos valmentajan omat henkilökohtaiset mielipiteet tai kokemukset luovat valmennuksen pohjan, se voi olla haitallinen terveydelle.
Pitkäaikainen ylläpito on vaikeaa: Jos valmennusta on lähes mahdotonta ylläpitää pitkällä aikavälillä tai se vaatii jatkuvaa äärimmäisyyksiin menemistä, se tuskin on terveyttä edistävä tai viestii kestävästä elämäntapamuutoksesta.
Sen sijaan valmennus tulisi pohjautua tutkittuun tietoon ja siinä tulisi keskittyä realistisiin tavoitteisiin, jotka tulisi asettaa yhdessä jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti. Vaikka asiakkaan toiveena olisi painonpudotus, voi valmennuksen tavoitteet silti liittyä johonkin muuhun kuin painoon, esimerkiksi jaksamiseen ja vireystilaan, voiman tai kestävyyskunnon paranemiseen tai henkisiin tekijöihin, kuten itsevarmuuden ja itseluottamuksen lisääntymiseen. Myös äärimmäisyyksiin menemistä, oli sitten kyse syömisestä tai liikunnasta, olisi hyvä välttää.