Uusi vuosi - aseta realistiset tavoitteet

Uuden vuoden lupaukset ovat tietynlainen perinne. Valitettavasti nämä lupaukset eivät useinkaan ole kestäviä saati realistisia, varsinkaan silloin, kun ne liittyvät elämäntapoihin ja terveyteen. Joulunajan mukanaan tuoma herkuttelu ja lepääminen saattavat johtaa siihen, että yksilölle tulee tarve rangaista itseään. Tämä johtaa lupauksiin, kuten “vuonna 2022 en syö lainkaan herkkuja” tai “vuonna 2022 urheilen joka päivä”. Herkuttelu ja etenkin lepääminen ovat molemmat osa tasapainoista elämää, eikä niistä eroon pääseminen tulisi olla kenenkään tavoite. Kuinka siis asettaa realistisia tavoitteita tulevalle vuodelle?

Askel 1: tarkastele vuotta 2021 kokonaisuutena

Listaa ylös tärkeimmät onnistumisesi, mieleenpainuvimmat vastoinkäymiset sekä asiat, jotka toivat sinulle iloa ja nautintoa. Tarkastele tekemääsi listaa mahdollisimman objektiivisesti. Luulen, että listalta löytyy läheisten läsnäoloa, uusia harrastuksia tai lajikokeiluja, ennätyksiä salituloksissa tai suuria elämäntapahtumia, kuten naimisiinmeno, perheen perustaminen, muutto, työn tai opintojen aloittaminen. Vastaavasti vastoinkäymisetkin ovat luultavasti olleet suuria, muutamana esimerkkinä loukkaantuminen tai sairastuminen, suhteen päättyminen tai työttömyys.

Kun tarkastelemme mennyttä vuotta kokonaisuutena, ymmärrämme, että esimerkiksi herkuttelulla on ollut häviävän pieni osa arjessamme. Miksi siitä pitäisi siis luopua kokonaan?

Askel 2: luo realistiset tavoitteet

Unohda kieltolistat. Eikö olisikin mielekkäämpää luoda tavoite, joka toi paljon iloa elämään - kuten uusi harrastus tai kyykkyennätys?

Numeerisia tavoitteita on helppo seurata. Jos kyykkäsit vuonna 2021 90kg, voit hyvin asettaa tavoitteeksesi 110kg. Tämä on täysin realistinen ja kestävä tavoite, jota kohti voit siirtyä pienin askelin. Vaikka vuosi on pitkä aika, monilla on tapana luoda liian kovat tavoitteet itselleen. 150kg kyykkytulos on tuskin saavutettavissa tämän vuoden aikana. Luo siis tavoite, jonka varmasti saavutat - on kivempaa ylittää itsensä, kuin pettyä siihen, ettei päässyt tavoitteeseensa.

Kun loit kohdassa 1 katsauksen arkeesi, pohdi asioita, joita haluaisit parantaa. Voit pyrkiä lepäämään enemmän, lopettamaan työsähköpostin seuraamisen vapaa-ajalla tai pitää enemmän yhteyttä läheisiisi. Mielestäni on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että tavoitteet lisäävät hyvinvointiasi - silloin niitä on motivoivampaa pyrkiä toteuttamaan.

Askel 3: seuraa tavoitteita

Mikäli luot itsellesi tavoitteita, on tärkeää, että myös seuraat niiden toteutumista. Monet uuden vuoden lupaukset kosahtavatkin kestämättömyyden lisäksi juurikin siihen, että seuraamisen puutteen vuoksi niiden olemassaoloa ei edes muisteta tammikuun lopussa.

Valitse itsellesi sopiva tapa tähän. Jos käytät valmennustyökaluja, tuloksesi on seurattavissa sieltä. Yhtä hyvin tuloksia voi kuitenkin kirjata Excel-taulukkoon, puhelimen muistiinpanoihin tai seinälle ripustettuun A4-paperiin. Voit kirjata asioita ylös jopa päivittäin tai viikoittain, mutta suosittelemme tekemään sen vähintään kuukausittain, jotta pysyt ajan tasalla etenemisestäsi.

Askel 4: nauti matkasta

Tästä syystä liputamme niiden tavoitteiden puolesta, jotka lisäävät hyvinvointiasi. Herkkulakko sitä tuskin tekee. Sen sijaan värien suosimien ruokailuissa lisää nautintoa visuaalisessa muodossa ja samalla kohentaa hyvinvointiasi. Lisäbonuksena on se, että se saattaa vähentää herkuttelua. Kannattaa siis aina pyrkiä ajattelemaan tavoitteet positiivisen lähestymistavan kautta, ei siksi että jotain on pakko tehdä. Muutoksen kestävyys tulee siitä, kuinka hyvin adaptoidut uusiin tapoihisi.