Uskalla sanoa: "En tiedä"
“En tiedä” on sanapari, jonka sanominen on monelle personal trainerille vaikeaa. Mutta mistä se johtuu? Miksi me personal trainerit kuvittelemme, että meidän odotetaan osaavan ihan kaiken vammoista, sairauksista, biokemiasta, ravitsemuksesta ja kaikesta mahdollisesta mikä vähääkään liittyy treeniin ja hyvinvointiin?
Teoriassa se olisi aika helppoa: Asiakas kertoo konsultaatiotapaamisessa, että hänellä on sairaus X. Sairaus, josta et ole ikinä kuullutkaan aikaisemmin. Luulisi, että tässä tilanteessa olisi helppo sanoa: “Minulla ei henkilökohtaisesti ole kokemusta X:ää sairastavien henkilöiden treenaamisesta. Ennen seuraavaa tapaamistamme perehdyn sairauteen niin hyvin kuin mahdollista” tai “En itse asiassa tunne sairautta X, mutta olen aika hyvä lukemaan tutkimuksia. Kerrotko minulle hieman siitä, miten sairaus on vaikuttanut, kun olet aiemmin treenannut”. Nämä molemmat olisivat oikein hyviä vastauksia kyseisessä tilanteessa.
Valitettavasti aivan liian usein kuulee seuraavaa: “Okei, no mutta otetaan rauhallisesti ja katsotaan, miltä treeni tuntuu”, sanomatta sanaakaan siitä, ettei sinulla ole hajuakaan mistä on kyse. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun henkilö esittää jatkokysymyksenä “Tiedäthän siis mikä sairaus X on?”. Silloin voit kokea olosi vähän hölmöksi ja puna nousta kasvoille.
Katsotaanpa vielä pari konkreettista esimerkkiä potentiaalisista kysymyksistä ja niihin sopivista vastauksista:
1. Miten se uusi dieetti nimeltä supermonimutkainenpäästäkeksittymonsteridieetti oikeastaan toimii?
”En ole koskaan aiemmin kuullut siitä, joten en itse asiassa tiedä, mutta voin selvittää”
2. Olen alkanut syödä supermarjaa nimeltä nimijotakukaaneiosaalausua, jonka sanotaan olevan superterveellistä. Onko se sitä?
”En ole koskaan aiemmin kuullut siitä, joten en itse asiassa tiedä, mutta voin selvittää”
Olet ehkä kuullut sanottavan, että jos olet epävarma jostain asiasta, tulisi sinun yrittää kuulostaa mahdollisimman vakuuttavalta asiasta puhuessasi. “Fake it ‘til you make it”. Joissain tapauksissa se voi tietenkin olla hyödyllistä, mutta kun on kyse ihmisten terveydestä ja pitkäkestoisesta, luottamukseen perustuvasta valmennussuhteesta, ei ole hyvä idea valehdella omasta osaamisestaan.
Yli-itsevarmasta käytöksestä ehkä johtuukin se, että treenialalla on niin monia “eksperttejä”, joilla on vastaus kaikkeen. Yleissääntönä voisi sanoa, että henkilö, joka varmuudella sanoo “tietävänsä” miten kaikki toimii, on luultavasti väärässä. Totuus on se, että kaikkeen treenissä, ravitsemuksessa ja terveydessä vaikuttaa niin moni eri asia, riippumatta siitä, mistä on kyse. Joten oikeastaan kukaan ei voi tietää, miten kaikki toimii. Mitä me sen sijaan voimme tehdä, on esittää paras mahdollinen arvio, joka perustuu siihen, mitä parhaat viimeaikaiset tutkimukset meille kertovat juuri nyt.
Älä ole se valmentaja, joka “tietää” kaikesta kaiken. Ole nöyrä ja rehellinen asiakassuhteissasi. Kuulostaa maailman itsestäänselvimmältä ohjeelta, mutta moni alallamme tarvitsee tätä muistutusta.