Terveysliikunta - terveysvaikutuksia kevyemmällä fyysisellä aktiivisuudella

Terveysliikunnalla tarkoitetaan fyysistä aktiivisuutta, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Määritelmä pitää sisällään monipuolisen liikkumisen ja kehon liikuttamisen, sekä toisaalta passiivisuuden vähentämisen. Raskaampi fyysinen harjoittelu ja kilpaurheilu eivät siten kuulu terveysliikunnan piiriin.

Terveysliikunnan tavoitteena on hyvän terveydentilan säilyttäminen, arjessa jaksaminen sekä sairauksien ja tapaturmien ehkäisy. Liikunnan terveysvaikutuksia ovat esimerkiksi hengitys- ja verenkierto- sekä tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan paraneminen. Lisäksi liikunta auttaa muun muassa painonhallinnassa, parantaa mielialaa ja unta sekä alentaa joidenkin syöpäsairauksien riskiä.

Terveysliikuntaa suositellaan n. 30 minuuttia kohtuullisesti kuormittavana liikuntana 5–7 päivänä viikossa tai kuormittavana liikuntana 20–60 minuuttia kolmesti viikossa. Kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa voi toteuttaa arki-, vapaa-aika-, harrastus-, hyöty-, virkistys- ja kuntoliikuntana. Oleellista on, että terveysliikuntaa pystyy toteuttamaan vaivatta, jotta siihen pystyy sitoutumaan ja se tulee osaksi arkea. Tällöin terveyskunto ja liikunnan terveysvaikutukset voidaan saavuttaa vaivattomammin.

Fyysisen aktiivisuuden ei siis tarvitse olla aina erittäin kuormittavaa ja raskasta liikuntaa, vaan liikkumisen terveyshyödyt pystytään saavuttamaan jo kevyemmällä liikunnalla. Tämä on erityisen tärkeää niille, jotka eivät ole harjaantuneet liikkumaan. Tällöin pienikin lisäys fyysiseen aktiivisuuteen voi auttaa saavuttamaan halutut harjoitusvasteet sekä terveyshyödyt. On myös hyvä muistaa, että liikunnan lisäksi myös muut terveyttä edistävät elintavat voivat parantaa elämänlaatua ja hyvinvointia.

Kiinnostuitko terveysliikunnasta tai haluatko kuulla lisää muista terveyttä edistävistä elintavoista? Tutustu koulutukseemme alla olevan painikkeen kautta ja ilmoittaudu mukaan!

Lähteet:

Laukka P. Terveysliikunta – kuntoa, terveyttä ja elämänlaatua. Duodecim Terveyskirjasto. www.terveyskirjasto.fi/dlk00934 (päivitetty 16.6.2022)

UKK-instituutti. Liikkumisen vaikutukset. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/ (päivitetty 29.9.2022)