Pitääkö PT:n olla hyvin treenattu?

Me IntensivePT:llä saamme usein vastata kysymykseen: “Pitääkö minun olla hyvin treenattu, jotta voin olla PT?” Samalla logiikalla voisi kysyä:
-Pitääkö hammaslääkärillä olla täydelliset hampaat?
-Pitääkö kampaajalla olla täydellisesti leikatut hiukset?
-Pitääkö lääkärin olla superterve koko ajan?
Mikään näistä ei kerro paljoakaan siitä, kuinka osaava kyseinen ammattilainen on työssään.

Väite, jonka mukaan PT:n täytyy olla lihaksikas ja vähärasvainen on vanhentunut näkemys ammatista. Vuosituhannen alussa tilanne oli vielä sellainen, että monet personal trainerit olivat kehonrakentajia ja fitness-urheilijoita. Toisinaan respassa kysyttiin erityisesti “hyvin treenattua” PT:tä, joka voisi pitää konsultaation. Tätä kysyneet asiakkaat olivat aina samantyyppisiä henkilöitä: aloittelija, jolla ei ole mitään kokemusta salitreenistä, eikä ole aikaisemmin lukenut mitään aiheesta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tämä on aika lailla kadonnut, sillä perustietämys treemaamisesta ja hyvinvoinnista on levinnyt laajalle. Nykyään personal trainereista löytyy kaikenmuotoisia ja kaikista mahdollisista taustoista tulevia ammattilaisia.

Tuleeko PT:n olla sentään paremmassa kunnossa kuin asiakkaansa?
Jos tähän vastaus olisi kyllä, olisi huippu-urheilijoilla, kuten Tia-Clair Toomey ja Lionell Messi aika vaikeaa löytää valmentajaa. Eliittitason urheilijat todennäköisimmin käyttävät ulkopuolista apua, ei vain yhdeltä, vaan useammalta eri valmentajalta. Henkilö, joka on onnistunut viemään fysiikkansa näin korkealle tasolle, ymmärtää treenaamisesta ja hyvinvoinnista sen verran, että tietää, ettei valmentajan fysiikkataso vaikuta hänen treeniinsä.

Millaisissa tapauksissa PT:lle on hyötyä olla treenattu?
Jos asiakkaasi tähtäävät kehonrakennus- tai fitness-lajeissa kilpailemiseen, on siitä hyötyä, jos olet itse kisannut. Silloin sinulla PT:nä on omakohtaista kokemusta treenistä, dieetistä, poseeraamisesta, kisaväreistä, lisenssiasioista, mahdollisista punnituksista ja mittaamisesta jne. Tämä voi tietenkin päteä myös muihin lajeihin. Jos treenaat jalkapalloilijaa, helpottaa se työtäsi, jos olet itsekin pelannut jalkapalloa. Jos ei muuten, niin ainakin myyntiprosessissa, kun voit erottua henkilökohtaisella kokemuksellasi.

Miten PT:n tulisi suhtautua omaan treenaamiseensa?
Työskennelläksesi PT:nä sinulla ei tarvitse olla suurta lihasmassaa tai matalaa rasvaprosenttia, mutta terveelliset elämäntavat sinulla tulisi olla. Liikunta ja terveellinen ruokavalio tulisivat kuulua ihan kaikkien elämäntapoihin, ja PT:nä sinun tulisi elää omien oppiesi mukaan. Myös siitä on hyötyä. että hallitset erityisen hyvin ne asiat, joita itse opetat asiakkaillesi. Eli jos laitat asiakkaasi ohjelmaan esimerkiksi painonnostoa, on siitä hyötyä teille molemmille, että sinä PT:nä hallitset kyseiset liikkeet. Jos taas ohjelmoit asiakkaan ravinto-ohjelman pätkäpaastoperiaatteen mukaan, on hyvä, jos olet itse kokeillut sitä, jotta tiedät, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Mitkä asiat ovat PT:lle tärkeämpiä kuin olla hyvin treenattu?
-Auttamisen halu ja muutenkin oikeat motiivit olla PT:n ammatissa
-Aktiivinen itsensä kehittäminen aina vain paremmaksi PT:ksi
-Syvällinen teoreettinen osaaminen kaiken tekemisen pohjalla
-Asiakkaista huolehtiminen ja työn vakavasti ottaminen
-Avoin mieli ja uskallus kokeilla uusia asioita
-Ystävällisyys, taitava kommunikointi ja asiakkaiden kuunteleminen
-Listaan voisi lisätä ainakin 100 muuta asiaa, ovat tärkeämpiä kuin se, että olet hyvin treenattu…

Yhteenveto
-Sinun ei missään nimessä ole pakko olla kovassa kunnossa voidaksesi työskennellä PT:nä. Kaikkein tärkeintä on, että haluat auttaa muita ihmisiä kohti parempia elämäntapoja.
-Elä kuitenkin kuten opetat. Treenaa jotain, mikä tahansa onkin sinulle mieluisa treenimuoto. Syö terveellisesti ja suunnitelmallisesti.
-Testaa mielellään treenejä ja ravintosuunnitelmia itselläsi, jotta tiedät, mitä laitat asiakkaasi kokemaan.
-Pidä huoli siitä, että treeni on hauskaa sekä sinulle että asiakkaillesi, ja tulet luomaan pitkän ja menestyksekkään uran personal trainerina.

Onnea matkaan!

alora-griffiths-7BCd-7_5pwA-unsplash-2.jpg
TyöGuest User