Otto Markkola - Täysiaikaiseksi valmentajaksi pandemian keskellä

Otto Markkola on Herttoniemessa valmentava IntensivePT -koulutuksen suorittanut personal trainer. Koronapandemiasta huolimatta Otto on onnistunut rakentamaan nimeä valmentajana. Tässä blogipostauksessa pääset lukemaan lisää Otosta ja hänen valmentajaurastaan.

Halusin Personal Traineriksi, koska tiesin noin vuoden treenaamisen jälkeen, että haluan tästä ammatin. Intohimo treenaamista kohtaan oli niin suuri ja päätin lähteä kokeilemaan onneani.

Valmennan Herttoniemen Fitness24Sevenillä. Olen nuori ja innokas valmentaja. En päästä ketään helpolla, mutta ei ihmisiä treeneissä kuolekaan. Haluan vain itse nauttia työstäni ja suurin nautinto tulee muiden saamista tuloksista ja onnistumisista.

Urheilutaustani ennen kuntosalia olivat skeittaaminen ja karate. Olen saanut niistä apua ammattiini monessa asiassa. Karatessa opeteltiin paljon kestävyyskuntoa, liikkuvuutta ja venyttelyä. Skeittaaminen taas antoi henkisen asenteen elämään ja treenaamiseen. " Vaikka tuntuu vaikealta ei pidä luovuttaa"

Olen lähellä valmennustavoitettani. Melkein kaikki työpäiväni ovat täysipäivisiä ja saan tunnettavuutta ihmisten keskuudessa. Tavoitteeni ammatissani on saada kuuluvuutta siten, että ihmiset tietäisivät, että erikoistun johonkin tiettyyn asiaan ja he nimen omaan valitsivat minut siihen valmentajaksi. Valmennan lähinnä PT yksilö- ja duovalmennuksia. Teen myös ravintoneuvontaa.

Minulla ei sinänsä ole mitään tiettyä kohdeasiakasryhmää, koska valmennettavia on ikäluokista 18-70. Sanoisin kuitenkin, että vahvuuteni ovat voima- ja lihastreeni. Painonpudotus, liikkuvuus ja elämäntapamuutokset kuuluvat kuitenkin myös valmennuksiini.

Vaikeinta alussa oli asiakkaiden saaminen, sekä myyntitavoitteiden ylläpitäminen. Tapasin monta saman ikäistä uutta PT:tä, jotka päätyivät kaikki lopettamaan ammatin muutaman viikon/kuukauden sisällä. Asiakkaiden parissa tuli myös aluksi paljon uutta, mihin ei ollut omissa treeneissä tullut tutustuttua paljoa. Vammat, liikkuvuusongelmat, treenitavat, ohjelmoinnit eri treenijakoihin... Esimerkkinä kun treenasi itse 5-6 kertaa viikossa ja oli suorittanut työntö, veto ja jalat -jakoa. Asiakkaita oli paljon, joilla oli aikaa treenata vain kahdesti viikossa ja piti selvittää, millaisia olivat parhaat koko kropan treenit. Miten saa eniten aikaan vain kahdella treenillä viikossa? Tämä vaati itse asiakkaiden kenkiin menemistä ja oman treenitavan muuttamista ja kokeilua.

Myyntitavoitteissa tiesin, että täytyy vain pitää pää kylmänä ja rakentaa asiakaspohja. Tärkeintä oli, että ei saa luovuttaa, vaikka vaikealta tuntuikin. Täytyi myös pitää työ hauskana.

Asiakkaiden ongelmista oli itse pakko ottaa selvää. Täytyi oppia analysoimaan uutta tietoa ja sitä, oliko se totta vai ei? Paljon myös itsekin aloin kärsimään lonkka- ja olkapääkivuista mitkä täytyi itse ensin korjata. Paljon kun oppii itse voi sitä tietoa antaa myös muille, kun tietää mikä toimii.

Millainen on hyvä valmentaja? Mitä eroa on hyvällä ja mahtavalla valmentajalla?

Hyvän valmentajan tärkeimmät tekijät ovat kuunnella valmennettavan toiveita ja ongelmia. Vaikka itse tykkäisi kehonrakennuksesta ei voi laittaa toista sitä tekemään. Hyvä valmentaja pysyy myös aina nöyränä ja hyväksyy, että kukaan ei voi tietää kaikkea ja on valmis oppimaan virheistään.

Ero hyvän ja mahtavan valmentajan välillä on se, että mahtava valmentaja ei ole koskaan mielestään valmis. Aina on jotain mistä oppia uutta. Jos se ei ole treenaamiseen liittyvää, se voi olla vaikka ihmisten eri mielentiloja ja henkisiä valmiuksia. Miten esimerkiksi saada joku treenaamaan, jos hänellä on itsevarmuusongelmia tai ei motivaatiota ollenkaan?

Oton Terveiset tuleville valmentajille ja asiakkaille

Henkilöille, jotka haluavat tehdä muutoksen elämässään: pitäkää aina teidän päätavoite mielessä ja asettakaa matkalle pienempiä tavoitteita. Vastoinkäymisiä tulee PALJON, mutta olet aina sen jälkeen yhden askeleen lähempänä tavoitteesi saavuttamista.

Tuleville valmentajille: pitäkää pää kylmänä ja älkää antako valmentamisen alun pilata unelmaanne. Asiakaspohjan saaminen vaatii aikansa ja työnsä, mutta sen jälkeen tulette olemaan onnellisempia, kuin koskaan!

Voit seurata Ottoa hänen Instagramissaan:

@ottomarkkola

Oppilastarinat, TyöGuest User