Myyttejä, joihin uudet asiakkaasi saattavat uskoa


Uudet asiakkaat tuovat meille uusia haasteita ja vaihtelua työhömme. Muun asiakastyön ja valmentamisen ohella joudumme luultavasti käsittelemään myös vanhentuneita myyttejä ja mielipiteitä liikunnasta ja ravitsemuksesta - myyttejä, jotka on todistettu tieteellisesti vääriksi. Personal trainerina sinun tehtäväsi on tarjota faktoihin perustuvaa tietoa, joka auttaa heitä saavuttamaan tuloksia.

Voi olla kuitenkin vaikeaa muuttaa asiakkaan käsitys. Mitä pidempään johonkin asiaan on uskonut, sen vaikeampaa tottumusten muuttaminen on. Tässä julkaisussa käymme läpi tapoja, joilla voit kohteliaasti ja asiantuntevasti pyrkiä muuttamaan asiakkaasi ymmärrystä ja tapoja.

  1. "Painojen nostaminen rikkoo minut ja keho on aina kipeä"

    Muuta käsitystä: Asiakkaiden kanssa väittely on haitallista eikä johda mihinkään. Sen sijaan kerro asiakkaalle painonnoston positiivisista puolista, kuten: lisääntynyt voima, mielialan kohoaminen, aineenvaihdunnan vilkastuminen sekä nivelten ja jänteiden hyvinvointi.

    Sinun valmentajana on tärkeää luoda asiakkaasi tasolle sopiva treeniohjelma. Edetkää hitaasti, mutta varmasti. Oikea määrä rasitusta ei tarkoita sitä, että keho olisi jatkuvasti maitohapoilla. Treenaaminen on fiksua ja tehokasta, vaikka ei olisikaan domsseilla. Ylläpidä avointa keskusteluyhteyttä - mikäli asiakkaasi on aivan rikki treenien jälkeen, teillä on aina mahdollisuus mukauttaa ohjelmaa.

  2. "Minun täytyy syödä vähemmän ja harjoitella paljon enemmän saadakseni tuloksia"

    Muuta käsitystä: Keskity tärkeimpiin asioihin – onko asiakkaasi ruokavalio väärä? Treenaako hän säännöllisesti? Päätä, mikä tekijä on tärkein, ja työskentele sen parissa ensin. Jos asiakkaan kehityksessä tapahtuu muutosta, voit siirtyä muille alueille ja laajentaa painopistettäsi. Jos työskentelet askel askeleelta, asiakas saavuttaa lopulta tavoitteensa.

    On myös tärkeää tuoda esiin, että useammin ihmiset syövät liian vähän kuin liikaa. Mikäli keho ei saa tarpeeksi energiaa, kehitystä ei tapahdu. Voi olla vaikeaa ymmärtää, että myöskään paino ei putoa, mikäli miinuskaloreita on liikaa. Kehomme tarvitsee aina tietyn määrän energiaa toimiakseen.

  3. "Ketogeeninen ruokavalio on paras väylä painonpudotukseen"

    Muuta käsitystä: On todennäköistä, että asiakkaasi ei ymmärrä täysin ketogeenisen ruokavalion perusteita (tai toisen tällä hetkellä "suositun" ruokavalion perusteita). Ota ensin selvää, miksi asiakas kannattaa kyseistä ruokavaliota. Selvitä ruokavalion hyvät ja huonot puolet ja ota selvää asiakkaan ruokailutottumuksista. Mitä asiakas mieluiten syö? Milloin hän syö ja kuinka paljon? Se osoittaa kunnioitusta asiakkaan mielipidettä kohtaan ja auttaa ymmärtämään, mikä on (tai ei ole) käytännöllistä.

    Omatessasi pohjatiedon sekä ruokavaliosta että asiakkaan ruokailutottumuksista, voit luoda parhaan mahdollisen ruokavaliosuunnitelman kyseiselle asiakkaalle. Osallista asiakastasi ruokavalion suunnittelussa - näin hänen on helpompaa ymmärtää, miksi saattaa olla parempi vaihtoehto syödä jonkun toisen (eli yksilöllisen) ruokavalion mukaan kuin sen, mikä on tällä hetkellä trendikästä

  4. "Hyvän harjoituksen pitäisi polttaa paljon kaloreita"

    Muuta käsitystä: Harjoituksen hyvyyttä voi mitata monilla muillakin tavoilla kuin poltettujen kaloreiden kautta. Pyydä asiakasta kiinnittämään huomiota harjoituksen aikaisiin ja jälkeisiin energiatasoihin sekä arjen suorituskykyyn. Valmennussovelluksen tai treenipäiväkirjan avulla voitte seurata sarjapainojen tai toistomäärien kehittymistä. Myös videot, kuvat ja kehon mitat antavat osviittaa siitä, toimivatko harjoitteet vai eivät. Tärkeää olisi kuitenkin muistaa se, että kokonaisuus ratkaisee. Tietysti yksittäistä treeniä on helppo arvioida, mutta kokonaisuuden hahmottaminen on todella paljon tärkeämpää.

    On myös hyvä tuoda asiakkaan tietoon se, että treenaaminen kuluttaa kaloreita myös treenin päättymisen jälkeen, joten pelkkä treenin aikaisen kalorikulutuksen seuraaminen on vain todella pieni mittari.

  5. "Minun tulee antaa kaikkeni jokaisessa treenissä"

    Muuta käsitystä: Sitoutuminen treeneihin ja “prosessiin” on äärimmäisen tärkeää treenaamisen kannalta. Fiksu treenaaminen ja sitä myötä kehittyminen ei kuitenkaan vaadi sitä, että kehosi on jatkuvasti äärirajoilla. Lihas kasvaa levossa. Palautuminen ja esimerkiksi laadukas yöuni ja ravitseva ruoka ovat tärkeämpiä kuin se, että treenaat itsesi puhki jokaisessa treenissä.

TyöAnnu Keskisaari