Mitä kehonhuolto on?

Kehonhuolto. Tunnettu termi, jolle ei ole yksiselitteistä tieteellistä määritelmää. Joillekin kehonhuolto tarkoittaa putkirullausta ja venyttelyä, joillekin kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämistä. Lue tästä tekstistä, mitä kehonhuolto tarkoittaa IntensivePT:n työntekijälle Annulle! ⬇

"Mielestäni kehonhuolto on nimensämukaisesti kehon huoltamista. Huoltamistoimenpiteisiin sisältyy muun muassa monipuolinen ravitsemus ja nestetasapainosta huolehtiminen, riittävä uni ja palautumisen varmistaminen sekä monipuolinen liikunta, joka takaa sen, että koko keho kaikkine nivelineen ja lihaksineen saa liikettä. Tuntuu hassulta, että joillekin kehonhuolto on vain venyttelyä tai joogaamista - autonkin huoltaminen vaatii enemmän kuin vain öljynvaihtoa silloin tällöin."

Aktiivinen ja passiivinen kehonhuolto

Kehonhuolto voidaan jakaa aktiiviseen ja passiiviseen kehonhuoltoon. Aktiivinen kehonhuolto tarkoittaa kaikkea, mitä yksilö tekee lisätäkseen hyvinvointiaan, eli "huoltaakseen kehoaan". Aktiivisen kehonhuollon tulisi olla osa jokapäiväistä elämää ja suurimman osan kehonhuollosta tulisi muodostua siitä.

Passiivinen kehohuolto tarkoittaa "huoltotoimenpiteitä", joiden avulla ulkopuolinen taho tehostaa yksilön hyvinvointia. Esimerkkejä passiivisesta kehonhuollosta ovat hieronta ja osteopatia. Passiivinen kehonhuolto ei korvaa aktiivista kehonhuoltoa, mutta voi toimia hyvänä lisänä hyvinvoinnin lisäämiseen esimerkiksi kilpailukaudella. Passiivinen kehonhuolto on myös hyvä rentoutusmenetelmä.

Ravitsemus ja nestetasapaino

Kehomme tarvitsee toimiakseen riittävästi monipuolista ja ravitsevaa ruokaa sekä nestettä. Ruokailussa on hyvä muistaa säännöllinen ateriarytmi, mielekkyys ja lautasmallin noudattaminen tai sen soveltaminen omien tarpeiden mukaan.

Vettä suositellaan juotavan vähintään 1,5 litraa vuorokaudessa pieninä kerta-annoksina (Terve Urheilija, 2022).

Usein ajatellaan, että kehonhuoltoa voi tehdä vain kuntosalilla, mutta kehonhuollon perusta lähtee ehdottomasti liikkeelle keittiöstä ja siitä, että keho saa tarpeeksi polttoainetta liikkumista ja palautumista varten.

Riittävä lepo ja palautuminen

Keho tarvitsee lepoa palautuakseen ja kehittyäkseen. Moni muistaa treenata ahkerasti ja säännöllisesti, mutta levon tärkeys unohtuu, vaikka kehittyminen ja palautuminen tapahtuvat harjoitusta seuraavan levon aikana. (Terve Urheilija, 2022).

Laadukkaan unen tunnistat seuraavista seikoista:

x nukahdat 30 min sisällä hetkestä, jolloin päätät käydä nukkumaan

x nukut pääsääntöisesti yön ilman heräämisiä. Jos heräät, uudelleennukahtaminen on helppoa

x heräät virkeänä ja levänneenä suurimpana osana aamuista

Jos nämä seikat eivät täyty, on hyvä kiinnittää huomiota unen laatuun ja määrään lisätäksesi kehosi hyvinvointia. Muista myös pitää lepopäiviä treeneistä!

Monipuolinen liikunta

Kun keholla on polttoainetta ja tarpeeksi aikaa akkujen lataamiseen, jää jäljelle monipuolinen ja säännöllinen liikunta. Ihmiskeho on luotu liikkumista varten. Kun ajatellaan kehonhuoltoa, liikunta ei tarkoita pelkästään salilla puurtamista tai juoksulenkkejä, vaan myös pitkäaikaisen istumisen tauottamista ja arkiaktiivisuuden lisäämistä. "Paras asento on seuraava asento" on liikunta-alalla elävä lause, joka kannattaa ehdottomasti painaa mieleen.

Monipuolisen liikunnan perustana on hyvä käyttää UKK-instituutin liikuntasuosituksia: lihaskuntoa ja liikehallintaa kahdesti viikossa, kevyttä liikuskelua mahdollisimman usein ja taukoja paikallaanoloon aina kun mahdollista. Lisäksi tulisi harrastaa rasittavaa liikkumista 1h 15 min viikossa tai reipasta liikkumista 2h 30 min viikossa.

Riittävä alkulämmittely

Osittain tämä katetaan monipuolisen liikunnan otsikon alla, mutta mielestäni se ansaitsee silti oman käsittelykohtansa, sillä alkulämmittelystä luistetaan liian usein.

Lämmittely valmistaa kehon tulevaan suoritukseen ja aktivoi harjoituksessa tarvittavat lihakset sekä lisää keskittymistä ja stimuloi henkistä vireystilaa. Asianmukainen lämmittely myös pienentää loukkaantumisriskiä. (Terve Urheilija, 2022).

Lämmittelyssä on hyvä hetki tehdä liikehallinta- ja liikkuvuusharjoitteita tai dynaamisia venytyksiä, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman monipuolista.

Mitä kehonhuolto siis on?

Kehonhuolto on joukko toimenpiteitä, joilla lisätään kehon hyvinvointia. Aktiivista kehonhuoltoa ovat monipuolinen ja säännöllinen ravitsemus ja nestetasapainosta huolehtiminen, riittävä lepo ja palautuminen sekä monipuolinen liikunta. Passiivista kehonhuoltoa on esimerkiksi hieronta ja osteopatia.


Annu on personal trainer, IntensivePT:n kouluttaja sekä IPT:n monitoiminainen, joka pitää hommat pyörimässä koko yrityksessa.