Kuinka tukea asiakkaan intuitiivista syömistä?

Elämme aikaa, jossa kituuttaminen 1200 kalorin päiväsaannilla, kieltolistat ja jatkuvat dieettikierteet ovat harmillisesti vakinaistaneet paikkansa etenkin niiden henkilöiden parissa, jotka ovat kiinnostuneet saavuttamaan elämäntapamuutoksen. Usein oma tietotaso ei riitä vaihtoehtojen arvioimiseen ja ostetuksi tulee dieettiohjelma tai 30 päivän valmennus, joka ei välttämättä sovi lainkaan henkilön yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä vain siitä syystä, että niitä markkinoi julkisesti tunnettu henkilö, joka osaa jakaa “asiakkaidensa” tarinoita muutosta haluaviin vetoavalla tavalla. Harmillisesti asiakassuhteesta ei voida puhua silloin, kun jokaisen yksilön kehoa, historiaa, tarpeita, arjen kokonaiskuormitusta ja tulevaisuuden tavoitteita ei oteta huomioon valmennuksessa.

Dieetti- ja massavalmennuskierteistä voi päästä eroon joko rauhallisesti itse tai valmentajan tukemana. Yhä useampi valmentaja tarjoaa pelkästään treeniohjelmia, jolloin asiakas on itse vastuussa omien ruokailujensa suunnittelusta. Ensimmäinen askel pois kierteestä on löytää neutraali suhtautuminen ruokaan, joka onnistuu esimerkiksi intuitiivisen syömisen avulla.

Mitä intuitiivinen syöminen on?

Intuitiivinen syöminen alkaa ajatuksesta, jossa rauha tehdään kaikenlaisten ruokien kanssa. Perinteisissä dieettiruokavalioissa saatetaan rajoittaa tai kieltää tiettyjä ruokia tai ruokaryhmiä tai jopa painostaa syömään jotain, mikä ei ole itselle mieluisaa. Intuitiivinen syöminen edellyttää sitä, että ruokia ei enää ajatella “hyvänä” tai “pahana”, vaan keskitytään kuuntelemaan omaa kehoa ja syömään sitä, mikä tuntuu itsestä oikealta ja tarpeelliselta. (Sreenivas, 2021.)

Jotkut saattavat ajatella intuitiivisen syömisen olevan kontrollin menettämistä ja jatkuvaa syömistä. Intuitiivisen syömisen ideana on kuitenkin hyödyntää kehon luonnollista kykyä viestittää aivoille nälkäisyydestä tai kylläisyydestä ja kuunnella näitä viestejä. Intuitiivista syömistä ei kannata yhdistää painonpudottamiseen tai sen nostamiseen vaan yksinkertaisesti terveen ruokasuhteen löytämiseen ja neutraaliuuteen. Päästämällä irti ulkonäkökeskeisestä ajattelusta on mahdollista keskittyä syvemmin ruokiin, joista saa parhaiten hyötyä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamiseen. (Em.)

Kuinka voit tukea intuitiivista syömistä?

Kuuntele kehoasi. Kannusta asiakasta kuuntelemaan kehoaan ja luottamaan sen lähettämiin viesteihin. Kannusta häntä syömään monipuolisesti silloin, kun hän on nälkäinen. Älä pitkitä nälkää tai venytä ruokavälejä, sillä silloin kehon viestejä on hankalampaa kuunnella; nälän tunne saattaa kadota, mutta syödessä tulee syötyä enemmän kuin tarvitsisi. Syönnin aikana on hyvä pyhittää ruokailuhetki vain ruualle ja unohtaa somettaminen tai suoratoistopalvelut. Kun asiakas nauttii syömiskokemuksesta, hän tuntee itsensä helpommin tyytyväiseksi ja onnelliseksi, jolloin kehon viestejä on helpompaa lukea ja näin ollen tietää, koska on syönyt riittävästi.

Valitse ruokia, jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi. Tiettyjen ruokien kieltäminen voi laukaista ankaran himon ja jopa johtaa ahmimiseen. Intuitiivisessa syömisessä on kyse sellaisten ruokien valitsemisesta, jotka täyttävät sekä terveystarpeet että tyydyttävät makuhermot. Jos asiakkaan tekee mieli syödä monipuolisten aterioiden välissä suklaapatukka, on kehoa hyvä kuunnella. Muuten usean päivän päästä suklaapala tai -patukka ei välttämättä auta sammuttamaan himoa, vaan syödyksi tulee suklaalevy.

Keskustele tunteista. Tunnesyöminen on yleinen asia, joka saattaa olla itseltä piilossa. Keskustele asiakkaasi kanssa intuitiivisen syömisen sujumisesta, arjen kokonaiskuormituksesta ja tunteista. Mikäli asiakkaalla on arjessaan vaikeuksia tai paljon negatiivisia tunteita, niitä saatetaan hukuttaa syömiseen. Mikäli huomaat tällaista, voit kannustaa asiakastasi keskustelemaan ravitsemusterapeutin tai syömishäiriöihin erikoistuneen terapeutin kanssa.

Mitä ovat intuitiivisen syömisen edut?

Intuitiivinen syöminen alentaa painoindeksiä (BMI), vaikka yksilö ei pyrkisikään painonpudotukseen. Lisäksi se kohottaa mielenterveyttä ja voi olla ratkaisu esimerkiksi syömishäiriöstä toipumiseen terapian ohella. (Sreenivas, 2021.)

Lähteet:

Sreenivas, S. 2021. What is intuitive eating? Saatavilla: https://www.webmd.com/diet/what-is-intuitive-eating

RavitsemusAnnu Keskisaari