Koeprosessi oppilaan näkökulmasta

IntensivePT:n koulutus huipentuu loppukokeisiin. Koeprosessi koostuu kahdesta osasta: teoriasta ja käytännöstä, jotka suoritetaan online -alustalla. Molemmilla kokeilla on oma 10 päivän suoritusaikansa, eli yhteensä kokeiden tekemiseen on aikaa 20 päivää. Mikäli koetta ei saa hyväksytysti läpi 10 päivän aikana, koe hylätään. Tällöin tulee odottaa 30 päivää ennen kuin kokeen voi suorittaa uudelleen. Kokeen eri osioista täytyy saada vähintään 80% oikein, jotta osio menee läpi. Jos osio ei mene läpi, pitää odottaa 12h ennen uutta suoritusta. Pääset suorittamaan kokeen toista osuutta vasta sitten, kun ensimmäinen on suoritettu hyväksytysti. Käytännön osassa testataan käytännönläheistä osaamistasi mm. asiakasanalyysien ja harjoitusohjelman luomisessa. Esseet tarkastetaan manuaalisesti ja saat jokaisesta palautteen sähköpostitse sekä tiedon siitä, onko essee hyväksytty vai hylätty.

Uuden koealustan kautta kokeet tehnyt, keväällä personal traineriksi valmistunut Roosa Mikkonen kertoo koeprosessista oppilaan näkökulmasta.

Ennen koetta

Kun aloin valmistautumaan kokeiden tekemiseen, varasin kalenteristani sellaisen ajanjakson, jolloin minulla oli varmasti aikaa panostaa kokeisiin. Ajattelin, että harmitus olisi ollut iso, jos kokeet olisivat jääneet ajankäytön takia tekemättä. Koe koostuu kahdesta osasta, teoriasta sekä käytännöstä. Molempia osia on mahdollista suorittaa 10 päivän ajan, eli sinulla on yhteensä 20 päivää aikaa suorittaa kokeet. Aika kuulostaa pitkältä, mutta ainakin omasta mielestäni käytännön osa on haastava ja vaatii paljon enemmän työtä. Juuri tästä syystä varauduin kokeisiin niin, ettei olisi edessä esimerkiksi reissuja tai muuta, joka veisi koeajastani paljon pois.

Yleisesti fiilikseni ennen koetta oli varma, mutta silti ristiriitainen. Olin tehnyt tosi paljon hommia opiskelujeni eteen, mutta pari osiota mietitytti. Biomekaniikka oli minulle henkilökohtaisesti vaikein ja pelkäsinkin, että koko koe tyssää siihen. Tiesin kuitenkin opiskelleeni tosi paljon!

Kokeen ensimmäinen osa: Teoria

Aloitin kokeet yhtenä maanantaiaamuna klo 6. Heräsin kokeiden aloittamista varten aikaisin, sillä jos osiosta ei pääse läpi, sitä saa yrittää uudestaan 12 tunnin päästä. Halusin varmistaa sen, että pääsen kokeilemaan mahdollisesti pieleen meneviä osioita vielä saman päivän aikana uudelleen. Teoriaosuus koostuu kuudesta osatestistä, joista pitää saada 80% oikein, jotta läpäiset testin. Osatestit ovat: anatomia, fysiologia, biomekaniikka ja liikuntalääketiede, PT työnä, ravitsemus ja fyysinen harjoittelu. Osien kysymykset olivat pitkälti monivalintaa sekä seassa oli myös kuvia. Esimerkiksi lihaksesta saattoi olla kuva ja sinun piti tunnistaa, mikä lihas kuvassa on. Lihaksen nimi piti osata vain Suomeksi, mutta suluissa lihas luki myös Latinaksi. Jos kysymykset olivat kovin pitkiä, aivoni menivät välillä solmuun ja kysymys piti lukea monta kertaa uudelleen.

Pääsin ensimmäisenä päivänä muistaakseni läpi kolme osaa. En tarkalleen muista, mitkä osat pääsin ensin läpi, mutta vaikeimpia oli fyysinen harjoittelu sekä fysiologia. Neljässä päivässä teoriaosio olikin jo ohi!

Kokeen toinen osa: Käytännön osa

Käytännön osa ei jännittänyt minua oikeastaan ollenkaan, sillä koen olevani hyvä tekemään esseitä. Se on ollut aina vahvuuteni! Aiheita oli paljon ja ne olivat laajoja, mutta eivät kovin vaikeita. Omalla kohdallani vaikein oli liikeanalyysin tekeminen sekä vuosiohjelma. Niihin sain uppoamaan eniten aikaa.

Kun pääsin aloittamaan käytännön osan, tulin samana päivänä kipeäksi. Sairastumisen “ansiosta” sain tehdä esseitä rauhassa sängystä käsin. Tein 1-3 esseetä per päivä ja odottelin jännittyneenä vastauksia. Lopulta kaikki esseet menivät ensimmäisellä yrityksellä läpi ja sain kattavat palautteet. Palautteet kannattaa lukea huolella, sillä niistä oppii älyttömän paljon!

Esseiden lisäksi on ohjaustehtävä, joka kuvataan ja lähetetään. Kuvasin videon yhden harjoitusasiakkaani kanssa ja sen kanssa ilmeni paljon teknisiä ongelmia, joista kuitenkin selvittiin. Videotehtävä oli hauska ja opettavainen.

Vinkit kokeiden suorittamiseen:

  • Varaa kokeille paljon aikaa

  • Opiskele kunnolla ennen kokeita, näihin ei kannata lähteä “kyllä mä nyt varmaan osaan” -asenteella vaan mieluummin itsevarmana osaamisesta

  • Älä ota paineita tai stressaa. Huomasin, että jännityksen takia välillä keskittyminen herpaantui ja menetin paljon aikaa sen takia

  • Lue tehtävänannot huolella ja muista vastata siihen, mitä kysytään

  • Liitä esseisiin mukaan myös paljon “itsestäänselvää” tietoa. Mikään tieto ei ole turha vaan kertoo sinun ammattitaidosta

  • Lue saamasi palautteet huolella, sillä niistä oppii todella paljon!

Koeprosessi oli mielestäni kaikin puolin selkeä ja apua sai myös kokeen aikana. Kysyin esimerkiksi videotehtävään tarkennusta ja sain siihen apua. Vastauksiin ei tietenkään saa vinkkejä, mutta jos joku kohta on epäselvä, niin kysykää rohkeasti apua!

OpiskeluGuest User