Kehon nälkä- ja kylläisyyssignaalit

Kehon luonnollisten nälkä- ja kylläisyyssignaalien ymmärtäminen on yksi terveellisen syömisen perusta. Nämä sisäiset viestit ovat kehon tapa kommunikoida kanssamme ruoan tarpeesta ja sen riittävyydestä. Usein nykypäivän hektisessä maailmassa näitä signaaleja saatetaan helposti ohittaa tai sivuuttaa, mikä voi johtaa epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja painonhallinnan haasteisiin.

Nälkäsignaalit

Nälkäsignaalit ovat kehon luonnollinen tapa ilmoittaa meille, että se tarvitsee lisää energiaa. Näitä signaaleja ohjaa monimutkainen vuorovaikutus eri hormonien välillä. Esimerkiksi greliinin, joka tunnetaan myös nimellä nälkähormoni, pitoisuudet kohoavat, kun vatsa on tyhjä. Tämä aiheuttaa aivoissa signaalin, joka saa meidät tuntemaan nälkää.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nälkäsignaaleihin vastaaminen tarkoituksenmukaisesti voi auttaa ylläpitämään tasapainoista ruokavaliota ja estämään liiallista syömistä. Olemme kuitenkin alttiita ohittamaan nälkäsignaaleja kiireen, stressin tai muiden tekijöiden vuoksi, mikä voi johtaa epäterveellisiin valintoihin ja ylensyöntiin.

Kylläisyyssignaalit

Kylläisyyssignaalit ovat kehon tapa kertoa meille, että se on saanut riittävästi energiaa ja ravintoaineita. Tämän tunteen aiheuttaa pääasiassa leptiini-hormoni, joka toimii vastapainona greliinille. Leptiini tuotetaan rasvasolujen avulla, ja sen tehtävänä on viestiä aivoille, että keho on ravittu.

On tärkeää oppia tunnistamaan kylläisyyden tunne syödessämme. Tämä voi olla haasteellista, sillä kylläisyyssignaali ei yleensä ilmesty heti, kun aloitamme syömisen. Se voi kestää noin 20 minuuttia aterian aloittamisesta, joten syödessä on hyvä välillä pysähtyä ja kuunnella kehon viestejä ennen kuin jatkamme syömistä.

Kuuntele kehoasi ja opi tunnistamaan signaalit

Jotta voimme hyödyntää kehon nälkä- ja kylläisyyssignaaleja terveellisen syömisen tukena, meidän on opittava kuuntelemaan kehoa. Tässä muutamia vinkkejä, joilla päästä alkuun:

  1. Syö tietoisesti: Vältä hotkimista ja keskity syömiseen. Syö hitaasti ja nauti jokaisesta suupalasta. Tämä auttaa kehoa tunnistamaan kylläisyyden tunteen oikeaan aikaan.

  2. Pysähdy välillä: Kun syöt, pidä taukoja syömisessä. Anna kehollesi aikaa prosessoida syöty ruoka ja odota kylläisyyden tunnetta ennen kuin päätät jatkaa syömistä.

  3. Vältä ylensyöntiä: Älä anna stressin tai tunteiden ohjata syömistäsi. Opettele tunnistamaan, milloin olet aidosti nälkäinen ja milloin olet tyydyttänyt kehosi tarpeet riittävästi.

Kun opimme kuuntelemaan kehoamme ja tunnistamaan sen nälkä- ja kylläisyyssignaaleja, voimme vahvistaa yhteyttä kehomme ja mielen välillä. Tämä auttaa meitä tekemään parempia ruokavalintoja, ylläpitämään terveellistä painoa ja edistämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Haluatko saada lisää ymmärrystä ravitsemuksesta sekä kehon toiminnoista? Tsekkaa PT-koulutuksemme ja ilmoittaudu mukaan!

Lähteet:

Blundell J, de Graaf C, Hulshof T, et al. Appetite control: methodological aspects of the evaluation of foods. Obes Rev. 2010;11(3):251-270.

Higgs S, Thomas J. Social influences on eating. Curr Opin Behav Sci. 2016;9:1-6.

Mercer JG, Archer ZA. Interactions between meal-induced changes in plasma leptin and ghrelin concentrations and eating behaviour in rats. J Neuroendocrinol. 2008;20(4):311-316.