Erityisyysperiaate ja voimaharjoittelu

Erityisyysperiaate eli spesifisyysperiaate on vaikea lausua, mutta helppo selittää: sinusta tulee hyvä siinä mitä teet. Mutta onko periaate tosiaan näin yksinkertainen? Kyllä ja ei. Kirjallisuudessa ja urheilutieteessä spesifisyysperiaatetta käytetään kuvailevana periaatteena, joka ei ole niinkään sääntö tai ohjeitus, vaan havainto siitä miten kehomme vastaa treeniin.

Englanninkielinen termi erityisyysperiaatteelle on Specific Adaptions to Imposed Demands (SAID), joka suoraan suomeksi käännettynä voisi olla: asetetuille vaatimuksille spesifit mukautukset/sovellukset. Eli me sopeudumme keholle asetetuille vaatimuksille näille vaatimuksille spesifeillä mukautumisilla. Tätä tietoa voimme käyttää treenissämme kääntämällä sen toisin päin: asettamalla spesifejä vaatimuksia keholle, mukaudumme vaatimuksiin. Eli kuten sanotaan: meidän tulee tehdä sitä, missä haluamme olla hyviä.

Miten tätä periaatetta voidaan käyttää treenissä?

Lyhyt vastaus: meidän tulee määritellä mitä mukautuksia haluamme saavuttaa, ja asettaa keholle sitten spesifit vaatimukset, jotka johtavat näihin mukautuksiin.

Pitkä vastaus vaatii, että ensin opiskelemme kehon anatomiaa, fysiologiaa ja biokemiaa, ja sitä miten erilaiset treenimuodot vaikuttavat niihin toimintoihin ja rakenteisiin, joiden haluamme mukautuvan tietynlaiseksi. Sen jälkeen meidän tulee suunnitella treenimme näiden toimintojen ja rakenteiden vastausten perusteella.

Jos tavoitteenamme on tulla vahvemmaksi ja kasvattaa lihaksia, tulee meidän treenata niitä taitoja ja kykyjä, jotka lisäävät voimaa samalla kun luomme biokemiallisen responssin, joka edistää uuden lihasproteiinin kasvuprosesseja. Käytännössä tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että kaikenlaiset aktiviteetit, jotka vaativat tietyn määrän voimaa ja lihasten käyttöä johtavat mukautuksiin - aluksi. Ongelmana on, että monet näistä aktiviteeteista eivät luo progressiivisesti haastavampia vaatimuksia keholle. Me yksinkertaisesti sopeudumme liian nopeasti ja helposti. Vaatimuksista tulee liian matalia ja mukautukset eivät voi toteutua.

Perustuen siihen, mitä tiedämme kehon vastauksista treeniin, voimme määritellä kaksi vaatimusta, joiden tulee täyttyä, jotta voimme pitkällä tähtäimellä tulla vahvemmiksi ja rakentaa lihaksia:
1) nämä spesifit mukautukset vaativat kehon toimintojen ylikuormitusta
2) ylikuormituksen toteutumiseksi tulee voimalle ja lihaksille asettaa progressiivisesti haastavampia vaatimuksia

Eli mikäli tavoitteenamme vahvistua ja kasvattaa lihaksia, erityisyysperiaatteen mukaan meidän tulee valita treenimuoto, joka vastaa näihin vaatimuksiin. Voimaharjoittelu on ainoa treenimuoto, joka pitkällä tähtäimellä näin tekee.

Erityisyysperiaate
TreeniGuest User