3 odottamatonta "PT-ongelmaa"
Kun suoritin ensimmäisen personal trainer -koulutukseni vuonna 1999, ei minulla ollut harmainta aavistustakaan mitä PT:n ammatti oikeastaan pitää sisällään. Millään niistä saleista, joissa olin siihen mennessä treenannut, ei ollut personal trainereita. Silloin ei ollut sosiaalista mediaa, jonka kautta olisi helposti nähnyt miten muut valmentajat työskentelivät. Minulla oli ainoastaan oma tahtoni auttaa muita ihmisiä. Ajattelin, että tulen työssäni auttamaan yleisurheilijoita, kehonrakentajia, ammattilaisjalkapalloilijoita ja muita todella motivoituneita henkilöitä menestymään. Kaikki asiakkaani tulisivat saamaan loistavia tuloksia, eikä mitään vastoinkäymisiä voisi tulla vastaan. Tänä päivänä on vaikea ymmärtää miten olinkaan voinut olla niin naiivi, mutta haaveensa kullakin.
Totuus paljastui, kun aloin työskennellä personal trainerina. Ensimmäinen työpaikkani oli uimahallin kellarissa sijainnut kuntosali. Kun esittelin itseni salin jäsenille, he luulivat, että olin jonkun salilla treenaavan henkilökohtainen avustaja. He eivät olleet koskaan kuulleetkaan personal trainereista.
Työpäiväni eivät ehkä näyttäneet siltä, mitä olin etukäteen ajatellut, mutta se ei haitannut lainkaan. Opin nopeasti, että ne henkilöt, jotka tulivat luokseni, tarvitsivat apuani paljon enemmän kuin ne kovan tason urheilijat, joiden parissa luulin tulevani tekemään töitä. Keskivertoasiakas oli (ja on edelleen) aivan tavallinen henkilö, jonka motivaatio menee ylös alas, ja jonka treeneihin tulee taukoja milloin mistäkin syystä. Huomasin jo tuolloin, että personal trainerin työ on oikeastaan paljon palkitsevampaa ja hauskempaa, kun voi suorituskyvyn lisäksi vaikuttaa myös asiakkaan elämänlaatuun ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
PT:n työssä tuli vastaan kuitenkin muutamia hankaluuksia, joihin en yhtään osannut varautua.
1. Myynti ei olekaan lastenleikkiä
Terveyttä, hyvinvointia, suorituskykyä ja tavoitteiden saavuttamista. Kaikkea tätä personal trainer tarjoaa tuotteellaan. Kuka nyt ei haluaisi tällaista tuotetta ostaa? Asiakkaitahan luulisi olevan jonoksi asti! Jonoa syntyy, kun on kyseessä uuden automallin lanseeraus, suositun artistin konserttiliput tai Alkon viimeinen aukiolotunti lauantaisin. Miten on mahdollista, että pelkästään positiivisia asioita edesauttaviin PT-palveluihin ei päde sama juttu?
Valitettavasti tämä tulee yhä yllätyksenä monelle uudelle personal trainerille, jotka eivät osaa odottaa, että asiakkaiden hankkiminen vaatii kovaa työtä. PT:nä harvoin saa alusta alkaen asiakkaita valmiina tarjottimella. Harvassa ovat myös ne kerrat, kun joku tulee täysin omatoimisesti PT:n luo ja kysyy “Hei, voinko ostaa sinulta PT-tunteja?”. Kyllä se on PT, jonka pitää useimmiten olla aloitteellinen varsinkin alkuvaiheessa.
2. Asiakkaat eivät aina noudatakaan ohjeita
Asiakas maksaa PT:lle jopa satoja euroja kuukaudessa. Ei kai sellaista riskiä voi olla, etttei asiakas kuuntelisikaan personal trainerin ohjeita ja noudattaisi niitä kuuliaisesti? Oi, tässä olin urani alkuvaiheessa kyllä niin totaalisen väärässä. Kun asiakkaalla on motivaatio huipussaan, on hänet helppo saada noudattamaan annettuja ohjeita. Kun taas siirrytään vaativampaan treenikauteen ja asiakkaalla on samaan aikaan kotona puolison kanssa riitaa tai töissä on erityisen paljon stressiä, ei vaatimuksia kannata asettaa minimiä paljon korkeammalle. Ajattelin, että asiakkaat olisi jotenkin helppo saada noudattamaan tarkkaa ravintosuunnitelmaa, venyttelemään hieman joka ilta tai tekemään kuntouttavia harjoitteita 5 minuuttia muutaman kerran viikossa. Tämä oli liikaa toivottu. Asiakkaat tekevät mielellään sitä, mikä on kivaa. He tekevät mitä pyydät silloin, kun motivaatio on korkealla. Suurimman osan ajasta on PT:n huolehdittava siitä, että asiakas tekee mitä ohjeistetaan, ja että vaatimukset ovat sopivalla tasolla.
3. Oma treeni jää helposti unholaan
Treenin parissa työskennellessä sitä viettää helposti 5-10 tuntia päivässä kuntosalilla. Tavanomaisena päivänä minulla saattoi olla 5-6 asiakasta, jokunen ruokatauko ja pari tuntia paperitöitä. Kun työskentelin täyspäiväisesti kuntosalilla, vihoviimeinen asia, mitä töiden ulkopuolella halusin tehdä, oli mennä kuntosalille. Puolen vuoden kuluttua PT:n töiden aloittamisesta alkoi oma treenini jäädä hyvin vähälle. Treeneistäni tuli lyhyempiä ja treenikertoja oli harvemmin, minkä lisäksi motivaationi oli kadoksissa. Vuosien aikana olen kuitenkin oppinut välttämään tätä ongelmaa:
Älä treenaa samalla salilla, jossa työskentelet. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin on vaikeaa tuntea olevansa täysin vapaalla omalla työpaikalla. Et saa virkistävää ympäristönvaihdosta, ja kaikki salilla tietävät kuka olet ja luultavasti tarkkailevat kiinnostuneina treeniäsi. Toinen syy on “oma aika”. Oma treeni on omaa aikaasi, ja jotta voit keskittyä siihen sataprosenttisesti, et voi olla paikassa, jossa sinua tullaan moikkaamaan ja keskeyttämään vähän väliä.
Vaihda palveluksia päittäin toisen PT:n kanssa. Kun aamusta iltaan suunnittelee ja vetää treeniohjelmia, ei siihen päälle jaksa tehdä vielä yhtä ohjelmaa. Varsinkaan sellaista ohjelmaa, jota ei ole aivan pakko tehdä. Jos löydät sopivan PT-kollegan, jonka kanssa kemiat kohtaavat, vaihda hänen kanssaan vaikkapa 1-2 tuntia viikossa, jos sinulla on siihen aikaa. Tämä on oman hyvinvointisi kannalta todella tärkeä pointti.
Täydennä treeniäsi muulla kuin salitreenillä. Sinun ei ole pakko treenata jokaikistä treeniä kuntosalilla, varsinkaan jos omat tavoitteesi eivät liity esimerkiksi kehonrakennuskilpailuihin. Motivaatio pysyy hyvin yllä, kun käyt välillä vaikka juoksemassa tai pelaamassa padelia.
Personal trainerin työ on kuitenkin sen verran mukavaa puuhaa, että näistä pienistä “ongelmista” kyllä pääsee yli.