IntensivePT personal trainer -koulutuksen kolmas teoriaviikko

Koulutuksemme kolmannella teoriaviikolla opimme lisää aiheista, jotka kuuluvat personal trainerin joka päiväiseen työhön.

Maanantai - ravintolisät ja markkinointi

Maanantai alkoi ravintolisien ja markkinoinnin luentojen parissa.

Ravintolisiä myydään erilaisiin tarpeisiin; jotkut parantavat suorituskykyä, jotkut auttavat palautumiseen ja jotkut eivät suoraan sanottuna auta mihinkään.

Ravintolisiä voidaan käyttää esimerkiksi jonkun tietyn mikroravintoaineen puutteen korjaamiseen. Esimerkiksi raskaana oleva nainen voi tarvita ravintolisänä rautaa ja foolihappoa, jotta lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti ja syntyy hyvinvoivana. Toinen esimerkki on B12-vitamiini. Jokaisen vegaanin tulisi syödä B12-ravintolisää, koska on erittäin vaikeaa - jopa mahdotonta - saada tarpeeksi kyseistä vitamiinia vegaanisesta ruokavaliosta.

Päivän toisena aiheena oli markkinointi. Miksi on niin tärkeää, että opimme markkinoimaan itseämme ja palvelujamme? Koska mikäli emme myy, emme myöskään voi valmentaa ketään!

Usein ajatellaan, että markkinointi koskee vain niitä, jotka haluavat toimia yrittäjinä. Yleensä kuitenkin jokaisella liikunta-alan työntekijällä on vastuu omasta asiakashankinnastaan. Toimiessasi palkkatyöntekijänä sinulla saattaa olla kuitenkin hieman helpompaa, sillä usein työnantaja tarjoaa valmiit kanavat ja alustat, joissa voit mainostaa itseäsi.

Mielestämme paras tapa markkinoida PT-palveluja on digitaalinen markkinointi, ja tästä syystä käsittelemme aihetta luennoillamme paljon. Puhumme muun muassa SEO:sta, SEA:sta ja SEM:stä. Nämä ovat erittäin syviä ja vaikeita aiheita, joten tässä muutama linkki, jonka kautta voit lukea lisää digitalisesta markkinoinnista!

Tiistai - perusliikkeet

Tiistaina pääsemme perusliikkeiden toisen osan pariin. Kuten aiemmin on tullut ilmi, perusliikkeet ovat suuria moninivelliikkeitä, joita kannattaa aina käyttää treeniohjelman ja yksittäisen treenikerran perustana.

Voit lukea lisää perusliikkeistä täältä.

Keskiviikko - Kunto- ja kestävyysharjoittelu

Tiesitkö, että eri intensiteetillä käytämme eri energiaa pääenergialähteenä? Jos vertaamme pitkänmatkan pyöräilijää voimannostajaan, näemme suuren eron käytetyssä energiassa. Kun suoritamme alhaisen intensiteetin työtä, kuten pitkänmatkan pyöräilyä, kehomme käyttää rasvaa pääenergiana. Olemme oppineet, että kehomme käyttää pääsääntöisesti hiilihydraatteja energialähteenä, mutta näissä tapauksissa ravinnon rasvan määrä on huomioitava.

Lihasfysiologiassa on otettava huomioon kuntoharjoittelun aikana se, miten lihaskudoksemme väsyvät eri rasituksen aikana. Meillä on kolme eri lihaskudostyyppiä: tyyppi 1, tyyppi 2a ja tyyppi 2b ja näillä on erilainen lihastoiminta. Tyypin 1 kudos on hitaasti toimiva lihaskudos, ja se myös väsyy hitaasti. Tyyppi 2a on kudos, joka toimii nopeasti (voimakkaasti), mutta myös väsyy nopeasti. Tyyppi 2b toimii erittäin nopeasti (voimakkaasti) ja väsyy erittäin nopeasti. Tämä tarkoittaa, että tyypin 1 kudokset ovat kudoksia, joita keho käyttää ja kehittää pitkäaikaisen rasituksen aikana (esim. maratoninen) ja toisen tyypin kudoksia keho käyttää esimerkiksi voimanostossa. Eri tyypin lihaskudokset rasittuvat myös suuruusjärjestyksessä eli rasitettuamme toisen tyypin kudoksia myös ensimmäisen tyypin kudokset tarvitsevat palautumista. Alla olevasta kuvasta näet, miten lihaskudokset aktivoituvat eri rasituksen aikana

Torstai ja perjantai - ohjelmointi

Viimeisinä päivinä opimme ,miten ohjelmoimme asiakkaillemme hyvän, kestävän ja toimivan suunnitelman asiakkaan olosuhteisiin ja tavoitteisiin perustuen. Mitä tarvitsemme hyvän treeni- tai ravinto-ohjelman rakentamiseen?

Yksi tavallinen ohjelmointivirhe on se, että emme tiedä paljonko rasitusta lihakset tarvitsevat viikkotasolla ja miten voimme optimaalisesti tavoittaa tämän määrän. Lihakset haluavat rasitusta ainakin kaksi kertaa viikossa. Miksi? Koska jos treenaamme esimerkiksi kaksi kertaa viikossa (joka voi olla joillekin aloittelijalle hyvä alku) ja treenaamme yläkroppaa joka tiistai ja alakroppaa joka perjantai, emme saa tarpeeksi rasitusta tästä jaosta, sillä lihakset palautuvat normaalisti 24 – 48 tunnissa, ja tällaisessa jaossa yläkroppa on palautunut jos keskiviikkona tai torstaina, joka tarkoittaa että lihakset ovat valmiina saamaan lisää rasitusta jo perjantaina. Eli jos olisimme treenanneet molempina päivinä koko kroppaa yksijakoisella ohjelmalla, olisimme saaneet optimaalisesti täytettyä kuormitus-lepo -periaatteen, joka on yksi opettamistamme etenemisen periaatteista!

Voit esimerkiksi jakaa treenejä näin:

  • 2 treeniä per viikko – Koko kroppa molempina kertoina

  • 4 treeniä per viikko – Ylä- / alavartalojako (2 yläkropan treeniä ja 2 alakropan treeniä)

  • 6 treeniä per viikko – Push / pull / legs (työntävät / vetävät / jalat)

Blogissamme olemme kirjoittaneet monesta ohjelmointia koskevasta aiheesta tässä sinulle muutama hyvä linkki, jolla parannat ohjelmointiasi.

OpiskeluGuest User