IntensivePT teoriaviikko 1

IntensivePT personal trainer -koulutuksen ensimmäinen teoriaviikko

1.11.2021 starttasi syksyn 2021 viimeinen PT-koulutuserä ja nyt pääset seuraamaan mitä opimme IntensivePT:n ensimmäisellä teoriaviikolla!

IntensivePT -koulutus alkaa neljällä teoriaviikolla. Ensimmäisellä viikolla käymme läpi PT uran ja PT osaamisen perustat eli anatomian, fysiologian, biomekaniikan sekä urheilutieteen. Tässä blogitekstissä kerromme lisää eri aiheista ja siitä, miksi ne ovat niin tärkeitä PT:lle.

Maanantai ja tiistai - aloitusluento ja anatomiaa

Maanantai alkaa Maajohtaja Poppe Mäkäräisen johdolla ja silloin aiheena on Tervetuloa-luento, jossa käsitellään koulutusta, mutta myös eri tiedonlähteitä, eli sitä, mistä PT voi löytää tietoa ja miten tietoa tulisi käyttää PT-uralla.

Aloitusluennon jälkeen pääsemme ensimmäisen oikean aiheen pariin ja silloin fysioterapeutti ja naprapaatti Jesse Miettinen aloittaa anatomian läpikäymisen. Anatomia on kaiken liikkeen perusta - mikäli PT ei tunne ihmisen anatomiaa, hän ei todennäköisesti voi olla hyvä PT.

Anatomian luennolla opimme käymme läpi kehomme eri niveliä ja liikkeitä sekä anatomisia termejä.

Miksi anatomia on niin tärkeää?

On olemassa satoja hyviä syitä opiskella anatomiaa, mutta tässä muutama esimerkki todella käytännöllisistä esimerkeistä.

Anatomian termit käsitellään ja opetellaan latinaksi. Jos PT ei osaa anatomiaa latinaksi, on erittäin vaikeaa ymmärtää esimerkiksi tieteellisten tutkimusten sisältöä.. Sama asia pätee myös usein lääkärin tai fysioterapeutin lausuntoihin. Mikäli tiedämme että hauislihaksen (biceps brachii) supistuminen aiheuttaa kyynärpäässä (cubitissa) koukistuksen (fleksion) voimme anatomisesti todeta, että leuanvedossa myös hauislihas saa treeniä. Sama asia koskee jokaista lihasta - eli jos osaamme anatomiaa, voimme helposti todeta, mikä lihas rasittuu eri liikkeiden aikana.

Keskiviikko - fysiologiaa

Keskiviikon aiheena on PT-perustan toinen osa eli fysiologia. Anatomian aikana opimme, miten luusto, lihakset sekä nivelet toimivat ja nyt fysiologian aikana opiskelemme lihaksia syvemmälle katsomaan miten ihmisen keho toimii.

Fysiologian pääaiheina ovat muun muassa veri ja veren toiminta, sisäelimet ja niiden toiminta, keskushermosto ja perifeerinen hermosto sekä miten hermosto lähettää signaaleja aivoista lihaksiin ja miten saadaan liike aikaiseksi.

PT:nä meidän on ymmärrettävä fysiologiaa, jotta meillä on käsitys vaikka asiakkaamme sykkeestä, verenpaineesta ja sisäelimien toiminnasta ja niiden vaikutuksesta jokapäiväiseen työhön ja treeniin.

Torstai - biomekaniikkaa

Torstaina siirrymme koulutuksen kolmanteen ja viimeiseen ihmisen kehon perustoiminnan luennolle ja silloin aiheena on biomekaniikka. Biomekaniikan luennon aikana opimme siitä, miten fysiologia ja anatomia liikuttaa ihmistä.

Miksi biomekaniikka on niin tärkeää PT:lle?

Biomekaniikan avulla personal trainer voi ottaa paremmin huomioon asiakkaansa yksilölliset ominaisuudet, kuten vipuvarsien mitat. Onkin tärkeää tietää, miltä asiakkaan mittasuhteille luonnollinen kyykyn ala-asento tai maastavedon lähtöasento näyttää. Biomekaniikan avulla kehoa voi ymmärtää myös paremmin kokonaisuutena, jolloin suunnitelmien tekeminen ja tavoitteiden saavuttaminen helpottuu.

Perjantai - urheilutiedettä

Ensimmäisen viikon viimeinen aihe on Urheilutiede. Luennon pitää personal trainer ja liikuntaohjaaja Jori Kota-Aho!

Urheilutieteen luento on jaettu kahteen osaan ja ensimmäisessä pääsemme oppimaan lisää element of fitnessistä eli kehomme eri toiminnoista liikunnan aikana. Elements of fitnessin jälkeen tutustumme myös etenemisen periaatteisiin, jotka ovat erittäin tärkeitä asiakkaamme etenemisen ja tavoitteiden kannalta.

Kun teemme töitä personal trainerina, on erittäin tärkeää, että osaamme perustella asiakkaalle, mitä teemme ja miksi. Asiakkaan auttaminen on helpompaa, kun tiedämme hänen tavoitteensa ja voimme luoda suunnitelman niiden saavuttamiseksi.

Mikäli haluamme saavuttaa tuloksia, isoja tai pieniä, meidän on suunniteltava eteneminen asiakkaan tavoitteiden ja olosuhteiden mukaan. Koulutuksessa puhumme spesifisyysperjaatteesta, ylikuormitus-lepo -periaatteesta ja edistymisen perjaatteesta.

Mitä periaatteet ovat?

Spesifisyysperiaate tarkoittaa sitä, että meidän on tehtävä sitä, missä haluamme kehittyä. Vaikka esimerkiksi polven ojennusten tekeminen vahvistaa etureisiä, joita tarvitaan kyykyn liikeradan suorittamisessa, itse kyykky ei kehity pelkästään polven ojennuksia tekemällä. Jos haluamme kehittyä kyykyssä, meidän on kyykättävä.

Ylikuormitus-lepo -periaate perustuu siihen, että salilla haluamme rasittaa lihasta niin optimaalisesti, että kun lihas lepää se myös kasvaa. Mikäli treenaamme lian kovaa (ylikunto) saamamme lepo ei riitä kehon palautumiseen ja jos emme rasita lihasta kunnolla, emme voi kehittää lihasta levon avulla, vaikka nukkuisimme kunnolla.

Edistymisen periaate perustuu siihen, että meidän on jatkuvasti lisättävä liikkeisiin haastavuutta. Haastavuutta voi lisätä esimerkiksi nostamalla kuormaa, toistomääriä tai liikelaajuutta.

OpiskeluGuest User