Interoseptio - parempaa ymmärrystä kehon sisäisistä signaaleista

Interoseptio eli kehoaisti on käsite, joka liittyy kehon sisäisten signaalien ja tuntemusten, kuten nälän, janon, kivun, väsymyksen ja ahdistuksen tietojenkäsittelyyn, havaitsemiseen ja ymmärtämiseen. Olennaista interoseptiossa on itsetietoisuus, joka auttaa meitä ymmärtämään kehomme tilaa ja reagoimaan siihen. Tämä käsite on erityisen tärkeä terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta, koska sen avulla voimme edistää terveellisten elämäntapojen omaksumista sekä tunnistaa mahdollisia terveysongelmia.

Interoseption ymmärtäminen voi auttaa meitä tunnistamaan stressin, jännityksen ja muiden negatiivisten tunnetilojen merkkejä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka ovat tietoisia interoseptiivisistä signaaleista, voivat paremmin hallita tunteitaan ja stressiään, mikä voi johtaa parempaan psyykkiseen hyvinvointiin. Lisäksi interoseption tiedostaminen voi parantaa kehonkuvaa ja itsetuntoa.

Hyvä interoseptio voi myös edistää terveellisiä elämäntapoja. Esimerkiksi interoseptiivisten signaalien huomaaminen voi auttaa tunnistamaan nälän tai kylläisyyden tunteita, mikä voi auttaa välttämään ylensyöntiä ja edistää terveellistä painonhallintaa. Lisäksi interoseption tiedostaminen voi lisätä motivaatiota liikuntaan ja fyysiseen aktiivisuuteen, kun tunnemme paremmin, miten kehomme reagoi erilaisiin liikuntamuotoihin ja rasitukseen.

Interoseption harjoittaminen ja kehittäminen ovat mahdollisia monilla menetelmillä, kuten meditaatiolla, mindfulness-harjoituksilla ja joogalla sekä ylipäätään kiinnittämällä huomiota kehon tuntemuksiin liikkuessamme. Nämä harjoitukset voivat auttaa meitä keskittymään kehomme sisäisiin tuntemuksiin ja parantamaan interoseptiivistä tietoisuutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että interoseptio on tärkeä käsite terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Tietoisuus omista kehon sisäisistä tuntemuksista voi edistää psyykkistä hyvinvointia, terveellisiä elämäntapoja ja kehonkuvaa. Tutkimus interoseption vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin on kuitenkin edelleen suhteellisen uutta, joten lisää tutkimusta tarvitaan ymmärtääksemme täysin tämän käsitteen vaikutuksia ihmisen kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Lähteet:

Farb, N., Daubenmier, J., Price, C. J., Gard, T., Kerr, C., Dunn, B. D., Klein, A. C., Paulus, M. P., & Mehling, W. E. (2015). Interoception, contemplative practice, and health. Frontiers in psychology, 6, 763.

Greenhouse-Tucknott, A., Butterworth, J. B., Wrightson, J. G., Harrison, N. A., & Dekerle, J. (2022). Effect of the subjective intensity of fatigue and interoception on perceptual regulation and performance during sustained physical activity. PloS one, 17(1), e0262303.

Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2010). Interoception in anxiety and depression. Brain structure & function, 214(5-6), 451–463.